Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Microsoft atbilde āboliem un pingvīniem

_Windows 7 _ir krietni vilinošāka nekā tās bēdīgi slavenā priekšgājēja Vista - šāds secinājums nevilšus ienāk prātā, nedēļu patestējot 22.oktobrī tirgū gaidāmo amerikāņu giganta _Microsoft _jaunāko operētājsistēmu. Tā ir ātra, vienkārša, turklāt lokalizēta Latvijai patīkamā veidā. No latviešu datorterminiem izvēlņu un taustiņu nosaukumiem atlasīti loģiski un saprotami vārdi, kas neizraisa smaidu par valodnieku «izdomu». Arī ekrāna tapetes ir Latvijas fotogrāfu darbs, un ainiņas ir mūsu pašu.

Sameklēs prasīto

Jaunā 7 ir manāmi ātrāka par tās priekšgājēju Vista. Gan veiklāk ielādējas, gan pamostas no miega. Pieņemu, ka, apgūstot klaviatūras īsinājumus, produktivitāti varam uzlabot visai ievērojami. Windows taustiņš nav domāts tikai logu minimizācijai vai Explorer atvēršanai, ar to var veikt dažādas darbības ar logiem. Piemēram, nospiežot Windows taustiņu un pēc tam kādu no kursora bultām, logs tiek paplašināts pa visu ekrānu vai uzreiz novietots ekrāna labajā vai kreisajā pusē.

Viena no funkcijām, ko lietotāji, iespējams, novērtēs visvairāk, ir jaunais meklētājs, kas tagad meklē visu. Ja lodziņā ierakstu «skaņa», dabūšu gan pieeju skaņas uzstādījumiem, iekārtām vai ierakstīšanas programmai, gan arī Windows skaņām. Ierakstot kaut vai vārda daļu «printer», kļūst pieejami gan drukāšanas uzstādījumi, gan iekārtas, gan piedāvājums sameklēt jaunu printeri tīklā. Varu uzrakstīt kaut nelielu daļu no faila nosaukuma, ar ko esmu strādājis, un faili atradīsies, kamēr drukāju. Windows beidzot ir pieejams tas, ka var sameklēt to, ko vēlies darīt.

Arī Windows Explorer logā, kur parasti pārskatām failus, ir meklēšanas lodziņš. Tur var ierakstīt dokumenta nosaukumu, un meklēšanas rezultāti, jau rakstot, izkārtojas līdzīgi kā Google meklētājā.

Ieraksta darbības

Dators, kurā saņemu Windows 7, spriežot pēc uzlīmēm, piedāvā telpisku 5,1 kanālu skaņu, taču, «sameklējot» skaņas iestatījumus, šāda iespēja pazīstama nav. Gluži kā vecajos labajos laikos internetā atrodu datora draiverus skaņai jaunajam 7, un Windows lejupielādētos draiverus uzstāda viegli, bez manas līdzdalības. Lai datoram neuzkluptu vīrusi, Microsoft piedāvā ielādēt Windows Security Essentials bez maksas.

Ja jums kaut kas nesanāk, 7 piedāvā ierakstīšanas režīmu, kas visas darbības ar peli, taustiņiem un ekrāna logu reģistrē failā, kuru varat nosūtīt, piemēram, klientu servisam ar jautājumu «kā izdarīt pareizi?». Arī atpakaļ varat saņemt šādu failu un soli pa solim izlasīt, kā veikt to vai šo. Pieņemu, ka šādi instrukciju faili būs atrodami arī internetā. Ja jāstrādā ar kādām vecākām programmām, tiks piedāvāts virtuālā diska XP režīms.

7 ļauj izveidot pat vairākus virtuālos diskus, kas noderēs, ja vēlēsieties katram ģimenē piešķirt savu vidi vienā datorā. Tad arī uzlasītie vīrusi un citi sainstalētie brīnumi neietekmēs pārējo darbu.

Draudzējas ar visiem

Laiks pieslēgt ierīces. Protams, neko neinstalēšu, 7 pašam jāsaprot. Pirmo slēdzu jauno X sērijas Sony Walkman un redzu ne tikai failus, bet arī akumulatora līmeni un pareizu Walkman attēlu. Tas patīkami pārsteidz, taču priekšā ir vēl divi pārbaudījumi. Ķecerīgi nosmīnu, piespraužot Apple iPhone. iTunes datorā instalēts nav. Atkal man tiek parādīta iPhone bildīte, manis piešķirtais tālruņa nosaukums, un tiek piedāvāts importēt attēlus, video vai pārlūkot failus. Redzu savus uzņemtos fotoattēlus un neko vairāk. Loģiski. Dzēšot bildes no datora, tās pazūd arī no tālruņa.

Nākamā nāk paveca MiniDV kasešu digitālā videokamera, kuru pievienoju ar Fireware kabeli. Windows 7 pajautā, vai vēlos importēt video, pati pārtin videokameras kaseti uz sākumu un, kamerai atskaņojot materiālu, sagatavo videofragmentos visu kasetes saturu, ko man vēlāk apstrādāt. Prieks, jo viss darbojas.

Ieliekot tukšu DVD matricu, tiek piedāvāta izvēlne «ierakstīt failus» vai «DVD video». Izvēloties failus, tie vienkārši jāsavelk vai jāiekopē Windows logā, kurā parādījusies papildu saite ierakstīšanai.

Secinājums - Windows 7 ir ātra, lēta un saprotama cilvēkiem. Mēs to sen gaidījām! Tas ir labs atbildes gājiens Apple un Linux pieaugošajai popularitātei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Windows 7

Pieejama Home Premium, Ultimate, Professional un Enterprise versijās

Atjauninājumu var nopirkt pat Windows 2000 licencei

Cena no 60 līdz 100 latiem, bet mājas lietotājiem - pat zem 30 latiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko