Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sāksim ar sevi! Kopā uzlabosim braukšanas kultūru

Puse Latvijas autovadītāju raizējas par zemu braukšanas kultūru. Taču vai skabarga cita acī nav paša neglītais baļķis?

Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS jaunākajā pētījumā atklājies: 49,7% vadītāju uzskata, ka auto vadīšanas un braukšanas kultūra Latvijā ir zema vai pat ļoti zema. Atlikusī daļa braukšanas kultūru novērtējusi kā viduvēju, un tikai 2,2% domā, ka ar vadītāju uzvedību uz ceļa viss ir vislabākajā kārtībā. Lai gan visbiežāk nekārtības un kašķi uz ielām un ceļiem tiek norakstītas uz tā saucamajiem agresīvajiem vadītājiem, sabiedriskās domas pētījums rāda, ka problēmas sakne meklējama citur - mēs vienkārši esam pārlieku egoistiski un tīšām vai neviļus nerēķināmies ar citiem satiksmes dalībniekiem.

Netērēsim laiku rupjībām

Drošāku un laipnāku satiksmi iespējams panākt tikai izmainot sabiedrības domāšanu - ar atgādinājumiem, ieteikumiem un varbūt pat neuzbāzīgiem aizrādījumiem. Finanšu kompānijas SEB līzings nolēmusi spert pirmo soli un aicina ekspertus, žurnālistus un sabiedrībā pazīstamas personas kopīgiem spēkiem atrast sliktākos autovadītāju ieradumu, norādīt uz tiem un meklēt metodes to izskaušanai vai vismaz mazināšanai. Kā norāda SEB līzinga direktors Ints Krasts, visbiežāk stargadījumu pamatā ir savstarpējas cieņas un laipnības trūkums, kas sabojā garastāvokli uz visu dienu. "Uzskatu, ka mūsu dzīve ir pārāk īsa, lai to bojātu ar šādiem niekiem," saka I. Krasts.

Kas satrauc tevi?

Nebijusī akcija sākusies ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvju diskusiju, kas notika otrdien. Diskusija vadīja auto un satiksmes eksperts Pauls Timrots, tajā piedalījās Valsts policijas Ceļu policijas biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš, pazīstamie rallija piloti Jānis Vorobjovs un Guntis Ervalds un diskusijas iniciatora SEB līzings direktors Ints Krasts. SKDS direktors Arnis Kaktiņš iepazīstināja mediju pārstāvjus ar jaunāko pētījumu par Latvijas autobraucēju kultūru. Arī laikraksts Diena un tā pielikums AutoDiena aktīvi iesaistīsies akcijā. Nākamajās nedēļās iepazīstināsim ar pētījuma interesantākajiem rezultātiem, biežāk minētājām parādībām Latvijas ceļos, un, protams, mēģināsim meklēt cēloņus un iespējamos risinājumus.

Pētījums paliek pētījums, un varbūt tā respondentiem škitis nesvarīgs tas, kas nopietni satrauc citus. Tāpēc AutoDiena aicina lasītājus izteikties portālā www.diena.lv rubrikā Auto.

Vienaldzība, nevis agresija

Kā rāda SKDS pētījuma dati, lielākā daļa negāciju saistīti ar parastu neapdomību un paviršību, nevis ļaunprātību. Par vienu no kaitinošākajām parādībām vadītāji uzskata ieradumu, kas pat nav saistīts ar automašīnu kustību. Proti, 76,6% braucēju ikdienā redz situācijas, kad citi automašīnas novieto tā ka 3 spēkratu vietā vietas pietiek tikai diviem. Gandrīz tikpar daudz vadītāju bieži sodās par tiem, kas nerāda pagrieziena signālus un vispār nebrīdina par saviem manevriem. Trešais ieradums, kas liek izlēkt vai no ādas, ir pašapzinīga un nereti lēna braukšana pa kreiso joslu, ja labā ir brīva. Kā norāda eksperti, ne vienmēr iemesli meklējami tikai "pilotu" galvās, reizēm vainīgs arī ceļa apzīmējumu trūkums, policijas vienaldzība u.c. Tomēr nopietnas pārdomas aizvien raisa pētījuma punkts, kurā vairāk nekā puse vadītāju vērtē savu braukšanas stilu kā viduvēju, bet 41,5% - kā augstu vai pat ļoti augstu. Matemātiski rēķinot, atlikušie 8,2% braucēju nevar būt vainojami pie sociālās spriedzes satiksmē. Tāpēc secinājums un ieteikums ir viens - sāksim ar sevi. Padomājiet, palīdziet citiem un citi palīdzēs jums!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko