Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Kas notiek? uzvarētāju apbalvošanas ceremonija

Par aktualitātēm Latvijā un pasaulē lielākoties ikdienā uzzinām, izmantojot sociālos tīklus un klausoties, ko vecāki pārspriež, atzīst laikraksta Diena konkursa Kas notiek? uzvarētāji. Aizvadītajā gadā svarīgākais Latvijā un pasaulē, sportā, kultūrā, dzīvnieku valstībā un ne tas vien - šajās tēmās 23.

oktobrī vairāk nekā 11 tūkstoši devīto klašu skolēnu pārbaudīja savas zināšanas. Konkurence bija liela. Zinošākie un veiksmīgākie - kopumā 121 devītklasnieks (piecas zinošākās klases no katra valsts reģiona un pieci individuālie uzvarētāji no dažādām vietām Latvijā) - pagājušās nedēļas piektdienā tika godināti Rīgā.

Arī šī diena pagāja, iegūstot ne tikai jaunus iespaidus, bet arī zināšanas, - pēc ekskursijas Saeimā, kur jaunieši varēja uzzināt interesējošo gan par parlamenta darbu, gan Saeimas ēku un tās vēsturi, un mākslas muzeja Rīgas birža ekspozīcijas apskates devītklasnieki viesojās arī pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa Melngalvju namā un vakarā piedalījās svinīgajā noslēguma pasākumā Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina centrā, kur saņēma godam nopelnītās balvas. (Plaša foto galerija no šī pasākuma pievienota šai ziņai!) Pa vidu arī izklaides - kopīga jaunākās Džeimsa Bonda filmas Spektrs un Bada spēles. Zobgaļsīlis otrās daļas skatīšanās kinoteātrī.

Sveicot devītklasniekus, Vējonis uzsvēra, ka tādi pasākumi kā konkurss Kas notiek? ir unikāla iespēja jauniešiem uzzināt kaut ko vairāk. "Uzzināt par ārpolitiskiem un iekšpolitiskiem jautājumiem, interesēties vairāk par kultūru, zinātni, ekonomiku, tautsaimniecību, arī politiku. Bet pats galvenais, kas notiek šajā konkursā, ir tas, ka jums tomēr ir ne tik daudz būtiski zināt, kas notiek Latvijā un pasaulē, bet daudz būtiskāk ir iemācīties analizēt, ko jūs esat izlasījuši un uzzinājuši, kritiski domāt un izdarīt secinājumus," norādīja prezidents. Viņš novēlēja nezaudēt vēlmi mācīties un būt zinātkāriem, mācīties analizēt. Laikraksta Diena galvenais redaktors Gatis Madžiņš pateicās devīto klašu pedagogiem un jauniešiem, kuri spējuši pierādīt savu erudīciju, kad konkursa jautājumu sarežģītības latiņa celta augstāk nekā jebkad. "Ļoti svarīga ir kopsakarība starp zināšanām un to, kas jūs vēlāk būsiet dzīvē. Izglītība un zināšanas ir pamats visam, tāpēc paldies arī pedagogiem," viņš teica. Savukārt uzņēmuma Lattelecom vadītājs Juris Gulbis pauda, ka mūsdienās daudzi jaunieši nespēj bez datora atbildēt pat uz vienkāršiem jautājumiem un nav pareizi, ka "jaunieši kļūst par piedevu datoram". Taču Kas notiek? rezultāti, par laimi, pierādījuši, ka zināšanas var demonstrēt arī bez palīglīdzekļiem.

Paši konkursa uzvarētāji Dienai atzina, ka labu sniegumu konkursā izdevies parādīt, jo ikdienā seko aktualitātēm - gan izmantojot sociālos tīklus un ziņu portālus internetā, gan kopā ar vecākiem skatoties un pārspriežot ziņu pārraides. "Man konkurss īstenībā patika, nelikās grūts. Es sekoju līdzi visam, kas ir sociālajos tīklos. Vecāki skatās ziņas, arī tā daudz ko uzzinu," pastāstīja Oskars no Ventspils.

Viens no pieciem individuālajiem konkursa uzvarētājiem Riebiņu vidusskolas audzēknis Ernests Zalāns vēl piebilda, ka jautājumi viņam likušies "kā no dzīves" - noskaidrojami no ziņām un draugu stāstītā. Arī viņam talkā nākuši sociālie tīkli. Annija un Odrija atzina, ka gan viņām, gan klasesbiedriem konkursā bijuši jautājumi, uz kuriem atbilde bija jādomā teju visu tam atvēlēto laiku. (Katram jautājumam minūte.) "Tomēr mēs esam te," prieku par iekļūšanu uzvarētāju vidū neslēpa skolnieces.

Pēc uzrunām notika fotografēšanās, un likās, ka pilnīgi visi konkursa uzvarētāji vēlas iemūžināt tikšanos ar Valsts prezidentu ne tikai fotogrāfu sarūpētajos foto, bet arī individuālajos selfijos jeb pašiņos.

Svinību dienas noslēgumā balvas uzvarētājiem pasniedza SIA Dienas mediji valdes loceklis Edgars Kots un kā pārsteigums visus sveica zinātnes teātris Laboratorium, kā arī grupa Olas, mūziķis Mazais Zaļais un RTU karsēju komanda. Devītklasnieki patiešām priecājās par piedzīvoto un to uzsvēra arī sarunā ar Dienu. "Nešaubīgi - pozitīvas emocijas," viņi neslēpa.

Laikraksts Diena pateicas visiem svinību dienas ieceru realizētājiem: Valsts prezidenta kancelejai, Latvijas Republikas Saeimai, SIA Lattelecom, Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) un RTU Dizaina centram, grilbāram Lighthouse, kinoteātrim Kino Citadele, pludmales sporta centram Brazīlija, zinātnes teātrim Laboratorium, RTU karsēju komandai, Latvijas Biznesa koledžai, mākslas muzejam Rīgas birža, grupai OLAS un mūziķim Mazais Zaļais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi