Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Arī dejas filmas un danču eksperiments

Festivāls Vides deja 1.–3. augustā gaida ciemos Lūznavā.

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Vides deja, kas notiks jau septīto gadu, šogad ceļos uz Lūznavas muižu Rēzeknes novadā. Tur šonedēļ taps interesanti dejas iestudējumi, iekausējot tos apkārtējā vidē, un ikviens festivāla apmeklētājs bez maksas varēs vērot un arī iesaistīties dažādās ar deju saistītās norisēs. 

Jau no pirmdienas Lūznavā uz vietas dzīvo laikmetīgās dejas dejotāji un horeogrāfi, kā arī mūziķi un citi mākslinieki, lai veidotu kopīgas vides dejas performances, kuras tiks prezentētas festivāla noslēgumā. Šogad starp viņiem ir, piemēram, horeogrāfe, dejotāja un dejas pasniedzēja, kā arī aktrise Katrīna Albuže. Pērn viņa kopā ar Mariju Garsiju Ljanderasu veidoja izrādi uz braucošas bruņumašīnas Kādā sestdienas vakarā, bet vēl gadu iepriekš – dejas izrādi 26484949? skvēriņā ar soliņiem un koku. Šīgada festivālā pie performancēm strādā arī horeogrāfe, deju pedagoģe, dejotāja un fizioterapeite Santa Jankovska, kino un dejas māksliniece Marija Ri Shirotsuki, kas veidos video dejas performanci kopā ar operatoru Kristapu Tukišu, kā arī horeogrāfe Sakurako no Francijas, kas praktizējusies cīņas mākslās un dažādās dejas un kustību tehnikās. Festivālā viņa strādā kopā ar mūziķi Filu Vonu. 

Jau šovakar, 1. augustā, festivāla apmeklētājus gaida ekskursija gida pavadībā pa Lūznavas muižu un dejas filmu vakars, kurā būs skatāmas trīs filmas par deju: Igaunijā filmētā Awakening/Pamošanās, Japānā veidotā Garu valstība un Latvijā tapusī Un atkal par to pašu…, kas ir Olgas Žitluhinas dejas izrāde videoversijā.

Trešdienas vakarā, 2. augustā, visi interesenti varēs piedalīties latviešu dejas un laikmetīgās dejas eksperimentā – Danču vakarā, kuru vadīs Edgars un Lilija Lipori. Tāpat būs iespēja noskatīties Grētas Grinevičūtes un Agnietas Lisickinaites dejas izrādi Introduction to B&B. Abu lietuviešu horeogrāfu un izpildītāju radītie tēli B&B ir politiski aktīvas mākslinieciskās figūras, kas atspoguļo vides paustās jūtas, viedokļus un sociālās sadursmes. 

Savukārt 3. augustā gaidāma festivāla kulminācija. Būs gan ekskursija pa Lūznavas muižu un parku, gan Lilijas Liporas lekcija – diskusija par festivālu un vides deju. Uzreiz pēc lekcijas klātesošie tiks pulcēti ceļojumam, kura laikā, nokļūstot dažādās vietās un objektos, varēs piedzīvot festivālā jauniestudētās vides dejas performances. Līdz ar tumsu festivāls noslēgsies ar kopīgu nakts zupas baudīšanu un vides dejas, gaismas un mūzikas uzvedumu Lūznavas atspulgā. To veidojuši producente Inga Drele, dramaturgs Juris Jonelis, horeogrāfe Lilija Lipora, gaismu mākslinieks Egils Kupčs, mūziķis un komponists Sauļus Petreikis un viņa pasaules mūzikas orķestris, profesionāli dejotāji un Rēzeknes jauniešu deju kolektīvs Dziga
Sīkāk – www.videsdeja.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja