Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Deju nevar izstāstīt, tā jāredz un jājūt. Horeogrāfs Agris Daņiļevičs jubileju svin ar autorkoncertiem

Deju skolas Dzirnas vadītājs un horeogrāfs Agris Daņiļevičs uz jautājumu, vai 60 gadu ir daudz vai maz, atbild ar gaišu smaidu un pastāsta, ka vasarā ticies ar Viju Vētru, kura 100 gados vēl kāpj uz skatuves. Viņam vēl ir uz ko tiekties!

Kopā ar Viju Vētru abi noteikti varēja formulēt, kas ir deja un ko tā dod. "Smieklīgo" versiju Agris izšauj uzreiz: "Cilvēka horizontālo vēlmju vertikāla izpausme." Bet pēc tam jau seko precizējums: "Deja ir māksla, kurai, lai sevi attaisnotu, jābūt neaprakstāmai un neizstāstāmai, deja ir jāredz, jājūt." Par to liecina daudzi viņa paša projekti, kas realizēti neparastā vidē, laikā un sajūtās. Ideju ir vairāk nekā vajag, spēj tik īstenot! Ar dejotāju entuziasmu un ieinteresētību, nesavtību un jaudu, ar kolēģu atsaucību ir iespējams viss. Tā tapusi arī Agra Daņiļeviča 60 gadu jubilejas autorkoncertu programma Manas tautas dejas, kas skatāma vairākās Latvijas pilsētās. Piektdien, 13. oktobrī, koncerts notiks Siguldas devonā, 14. oktobrī – Rēzeknē koncertzālē Gors, 21. oktobrī – Liepājā Olimpiskā centra Rožu zālē, 28. oktobrī – Rīgā VEF Kultūras pilī.

"Koncertā būs labākās dejas – pēc maniem ieskatiem un pēc to kolektīvu, kas piedalīsies koncertā, domām," uzsver Agris un nosauc visus, kuri atsaukušies viņa idejai: TDA Lielupe no Jelgavas, JDK Sadancis no Valmieras, JDK Vizbulīte no Siguldas, TDA Katvari no Limbažiem, TDK Banga no Liepājas, VPDK Dziga no Rēzeknes, protams, deju skola Dzirnas, VPDK Dzirnu senči, JDK Bramaņi, TDA Vektors, Ačkups un Rotaļa no Rīgas. "Viņu viedoklis man bija svarīgs un interesants, jo viņi izvēlējās arī tādas dejas, par kuru eksistenci es pats biju aizmirsis," saka horeogrāfs. Taču savu pirmo deju Čumuriņš mākslinieks atceras kā šodien, jo tā bija neparasta tāpēc, ka dejoja trīs pāri, kas nav raksturīgs skaitlis dejotājiem. "Manā kursā nebija vairāk pāru, kas dejotu! Man tā deja ļoti patīk. To dejojām pirms pieciem gadiem, kad bija iestudējuma Manas tautas dejas pirmais koncerts." Šīgada koncertā iekļautas dejas, ko Daņiļevičs radījis dažādiem kolektīviem laikā no 1981. gada līdz šodienai, un pat pirmuzvedumi. Būs arī Ulda Žagatas deja Sanāciet, sadziediet, sadancojiet... lauku kapelas mūzikas versijā. Dejas ideju un vīziju meistars izstāstījis, un Daņiļevičs to realizējis ar Katvariem, fona ierakstā skanot Ulda Žagatas vēstījumam.

Uz skatuves jubilejas koncertos horeogrāfs pats nedejos, bet ballē pēc koncerta VEF Kultūras pilī gan ar smukajām dejotājmeitenēm izlaidīšot kādu riņķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja