Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Horeogrāfe Milana Komarova iestudē baletu Lietuvā

2023.gada nogalē Šokios teātrī Viļņā trīs vakarus pēc kārtas (20., 21. un 22. decembrī) notika trīs horeogrāfu viencēlienu pirmizrāde Ziemassvētku triptihs (Kalėdinis triptikas), kura pirmo daļu Vilinošās tāles sadarbībā ar gaismu mākslinieku Mariusu Apansku veidoja mūsu horeogrāfe Milana Komarova, savukārt otro un trešo Birute Leitukaite, Giedre Zaščižinskaite.

Oriģināli balets tika iestudēts Rīgas Baleta skolas izlaiduma kursam 2021.gadā pandēmijas laikā, pēc tam vasarā piedzīvoja Lietuvas pirmizrādi, un arī tagad tika sagaidīts neviltotu skatītāju atzinību un ovācijām.

Nacionālās M.K. Čurļoņa Mākslas skolas baletskolas vadītājs Eligius Butkus par sadarbību ar Milanu Komarovu saka: "Latvijas horeogrāfe Milana Komarova koncertos Ziemassvētku triptihs deju teātrī ir atjaunojusi neoklasicisma baletu mūsu skolā. Tas ir darbs ar augstu māksliniecisko vērtību un profesionalitāti, kas neatstāja vienaldzīgus deju kritiķus, skatītājus un pašus dejotājus, kuriem tā bija neaizmirstama iespēja pieskarties Milanas Komarovas burvīgajai horeogrāfijai. Mēs esam pārliecināti, ka Vilinošās tāles vēl iepriecinās skatītājus gan Lietuvā, gan citur ārzemēs."  

Savukārt Milanas Komarovas teiktais par sadarbību apliecina to, ka mūsu talantiem ir jāsniedz iespēja veidot profesionālo karjeru gan Latvijā, gan ārpus tās robežām un ieguvēji no tā būs visi. Milana Komarova saka: "Esmu patiesi ļoti pateicīga Lietuvas baleta skolas direktoram Eligium Butkum un visai komandai par uzaicinājumu un sadarbību, kas man deva iespēju parādīt un dalīties ar savu baletu ar skatītājiem ārpus Latvijas, redzēt savu baletu jaunā gaismā un strādāt ar tik talantīgiem dejotājiem."

Milana Komarova ir patiesi talantīga un vienmēr pārsteidzoša laikmetīgā baleta horeogrāfe ar savu kustību valodu un perfekcionismu tās izpildījumā. Milanas horeogrāfijas ir iespaidīgas, dinamiskas, neparedzamas un atmiņā paliekošas. Tās atšķiras ar maigi plūstošām, lokanām kustībām. Viņa prasmīgi izceļ dejotāju ķermeņa līnijas un iedvesmo iet pāri savām robežām un izmantot iespējas, par kurām dejotājs iepriekš pat nav nojautis. 

Tālis Sils par savu sadarbību ar Milanu saka šādi: "Sadarbība ar Milanu man un maniem dejotājiem noteikti ir liela vērtība. Jūtu sevī arī nepieciešamību atbalstīt un iedrošināt talantīgus cilvēkus, iedrošināt nepadoties, turpināt attīstīt savu talantu. Milana ir ļoti gudra horeogrāfe, ar ļoti interesantu un estētisku horeogrāfisko valodu, viņa ir joprojām neatlaidīga un spēcīga."

 

Milana Komarova

  • 2008. gadā absolvējusi Rīgas Horeogrāfijas skolu
  • Kopš 2008. gada ir Latvijas Nacionālā baleta māksliniece
  • 2013. gadā ieguvusi bakalaura grādu horeogrāfijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā
  • Papildinājusi savas zināšanas meistarklasēs Dānijā, Itālijā, Zviedrijā, Izraēlā un ASV
  • Savu horeogrāfes talantu drosmīgi pieteica jau 2013. gadā ar diplomdarbu Pirms un pēc gaismas Latvijas Nacionālajā operā
  • 2019. gadā Milana Komarova saņēmusi Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Dejas balvu par izciliem sasniegumiem 2017. un 2018. gadā, iestudējot R. Ščedrina baletu Karmena sadarbībā ar Sinfonietta Rīga, LNSO Vasarnīca

Iepriekšējo divu gadu laikā

  • Izveidoja baletus Balsis klusumā un Ieskautie kopā ar režisori in scenogrāfijas autori Elizabeti Gricmani, mūziķi Rihardu Lībieti, TS Dance Academy dejotājiem un Latvijas Nacionālā baleta māksliniekiem
  • Iestudējusi oriģinālbaletu Lauskas kopā ar pianistu Georgiju Osokinu un baleta solistiem no Vācijas, Honkongas un Latvijas

Milana Komarova ir veidojusi horeogrāfijas:

  • Galā koncertiem International Baltic Ballet Competition Latvijas Nacionālajā operā
  • Starptautiskam baleta konkursam Youth American Grand Prix Parīzē un Veronā
  • Starptautiskam baleta konkursam Zviedrijā Prix du Nord
  • Horeogrāfijas radīšana atlasei vasaras skolā Šveicē Prix de Lausanne un citiem

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja