Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Glamūrīgie meža veči

Vīriešu sejas apmatojums jeb bārda kļuvusi par kaut ko tik stilīgu, ka vismodernākie kungi jau sākuši no tās atbrīvoties vai vismaz pāriet tikai uz ūsām

Pirms kāda laika biju nolēmusi savam draugam uzdāvināt jaunu elektronisko bārdas skuvekli. "Vienkāršu vai zīmējumu veidošanai?" jautāja veikala pārdevēja, izraisot manā sejā vieglu mulsumu. Drīz pēc tam parādījās ziņas par pirmo oficiālo bārdu frizētavu Rīgā, un tas tikai apstiprināja, ka bārdu kults Latvijā, tāpat kā visā pasaulē, ir sācis tā kārtīgāk ieskrieties. Protams, bārdu vīrieši nēsājuši visos laikos, to var apstiprināt kaut vai ikviens, kurš šķirstījis kādu latviešu literatūras vēstures grāmatu. Taču, veikalos parādoties elegantajiem skuvekļiem un ādu pavisam maigu padarošajām želejām pēc skūšanās, bārda kļuva vairāk par padzīvojušu kungu vai īstu brīvdomātāju – mūžseno hipiju – privilēģiju. Tomēr tad sejas apmatojumu arvien vairāk sāka nēsāt hipsteri Bruklinas Viljamsburgā un drīz jau arī Londonā, Berlīnē un citos brīvdomātāju karstākajos punktos (starp citu, to, ka Bruklina pēkšņi vairs nav tikai afroamerikāņu skarbo reperu dzīvesvieta, apstiprināja arī nesen Rīgā pabijušais dziedātājs Rūfuss Veinraits un viņa māsa Lūsija), diezgan strauji izvazājot bārdu kultu pa visu pasauli. Bet, kā jau tas notiek ar lielāko daļu trendu, – tiklīdz par to uzzina visi, tas vairs galīgi nav tik stilīgi. Līdzīgi notika gan ar klubu Piens, gan festivālu Positivus, gan dziedātāju Lanu del Rey, gan japāņu rakstnieku Haruki Murakami... Tā varētu saukt bezgalīgi.

Oficiāli bārdu par mūsdienu kulta tendenci šogad nosaucis arī prestižais laikraksts The New York Times. Runā, ka to lielā mērā izprovocējis Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs, kurš, noaudzis ar bārdu, ieradies uz jaunā gada pirmo preses konferenci. Turklāt tie ASV vīrieši, kuriem dažādu ar gēniem saistītu iemeslu dēļ neaug skaista un kupla bārda, modes dēļ ir gatavi veikt operāciju un rugājus savā sejā implantēt. Nu, līdzīgi kā ar savu matu sakārtojumu izdarīja, piemēram, Eltons Džons, tikai šajā gadījumā matu saknītes stādīšanai uz vaigiem un zoda tiek iegūtas no citām ķermeņa daļām. Taču, tā kā šis izskats à la "mežstrādnieks satiek rokgrupas turnejas pavadoni" ir oficiāli pasludināts par trendu vienā no pasaules lielākajiem laikrakstiem, tas ir arī oficiāli beidzies – līdzīgi kā savulaik aktuālā tīņu apskaušanās sasveicinoties, savā bloga vietnē GQ.com ironiski raksta amerikānis Skots Kristians.

Tomēr daudzi Latvijā par to vēl neko nezina, tāpēc šeit īsti maskulīnām frizētavām un skūšanās piederumu veikaliem ir pats ziedu laiks. Domāju, ka par trim nesen atvērtajām glamūrīgajām vietām puišus var apskaust pat meitenes. Tādas ir frizētavas Chop Chop Marijas ielā 16–215 un Wood Religion Barber Shop Kaļķu ielā 28, kur puišiem bārdas un matu sakārtojuma sakopšanas laikā laipni piedāvājot iedzert viskiju.

Ja gribas ūsas un bārdu kopt pašam mājās, dažādas ķemmītes, slotiņas, krēmi un viss cits, ko vien var iedomāties, ir pieejams specializētajā veikalā Gentelman’s Shop Miesnieku ielā 14, kur, šķiet, patlaban pat vairāk iegriežas meitenes, lai atrastu saviem modernajiem kungiem oriģinālas dāvanas. Kad vēlos noskaidrot, uz kurieni izveidot jaunu matu griezumu varētu doties stilīgās meitenes, man tiek nosaukta frizētava – lasītava Melnais knābis Miera ielā 39/1, kas darbojas arī kā grāmatu maiņas punkts un citkārt vieta dzejas un akustiskās mūzikas vakariem. Tā ka interešu grupas ir skaidras – džekus var pievilināt ar viskiju, meitenes – ar grāmatām. Starp citu, to, ka bārda vairs nav modē, pagaidām nezina ne tikai latvieši, bet arī kolorītā Austrijas pārstāve Eirovīzijas dziesmu konkursā Končita Vursta, kura pirms kāda laika ar savu perfekti veidoto bārdu viesojās Latvijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja