Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kāds jauks vakars pils dārzā pie Donavas

Pirms pāris dienām…Dzīvoju kādā mazā Bavārijas kalnu ciemā ar senām vietējām tradīcijām un izteiktu bavāriešu dialektu. Kādā pēcpusdienā, ejot ārā no bankas, ievēroju, ka kāda sieviete izkar plakātus. Mans skats sastinga pie viena vienīga teikuma: "Pāri tumšām dzīves lejām…" Tas bija rakstīts LATVISKI!!! Es nespēju noticēt savām acīm, pārlasīju vēl un vēl.

Tālāk jau bija rakstīts vāciski: "Kora koncerts no Latvijas". To izlasīju skaļā balsī, uz ko noreaģēja sieviete, kura izkāra plakātus. Viņa paraudzījās uz mani teica: "Ja?" Es lasīju vēlreiz vāciski rakstīto teikumu un piebildu, ka esmu no Latvijas. Tad šī sieviete man pastāstīja, ka koris no Oberncelles (Obernzell; tas ir ciems pie Donavas, 18 kilometrus tālu no manis) dziedās latviešu valodā. Viņu kora vadītājs ik pa laikam vēlas iepazīt citu tautu kultūru. Šoreiz tēma bija Baltijas valstis. Sākumā gribējuši ņemt Igauniju, bet kad dzirdējis latviešu dziesmas, tad viņu iedvesmojusi skanīgā valoda. Sieviete piekodināja, ka man noteikti jāierodas uz koncertu, lai spētu novērtēt viņu veikumu.Es Latvijā neesmu bijusi piecus gadus, un tagad Latvija ir atnākusi pie manis! Paņēmu savas trīs meitiņas (septiņi, seši un trīs gadi) un devos uz latviešu koru dziesmu koncertu Donavas piekrastē bavāriešu izpildījumā. Tas bija kaut kas vienreizējs! Pils dārzs bija jauki iekārtots, laiks jauks. Pie ieejas bija izlikts plakāts ar nelielu ieskatu par Latviju – iedzīvotāju skaits, teritorijas platība un īss vēsturisks ieskats, ka arī dziesmas ir kultūras un dzīves sastāvdaļa. Bija īsi aprakstīts arī par Dziesmu svētkiem, kuros kaut reizi kā korists vai skatītājs piedalījies gandrīz katrs latvietis. Tad atskanēja pirmā dziesma latviešu valodā. Man sariesās asaras acīs. Man bija sajūta, ka esmu Latvijā un dzirdu sen pazīstamas kora dziesmas. Katra dziesma publikai tika iztulkota un paskaidrota tās tēma. Koncertu bija palīdzējusi sagatavot kāda latviešu studente no Pasavas (Passau). Daļu dziesmas tika tulkotas, lasītas tautas dziesmas latviešu valodā. Tika pastāstīta Latvijas vēsture, lai saprastu, kāpēc daļa dziesmu ir melanholiskas. Kad vakars kļuva tumšāks, tika rādīti diapozitīvi ar Latvijas skatiem. Starpbrīdī varēja pamieloties ar latviešu rupjmaizi, kam virsū sīpolloki vai šprotu pastēte, vafeļu torti un šokolādes konfektēm.

Dziesmu Pūt, vējiņi! dziedāja divas reizes. Publika bija stāvā sajūsmā! Arī es dziedāju līdzi. Manām meitenēm arī ļoti patika.

Pēc koncerta piegāju pie kora vadītāja un pateicos par jauko ceļojumu uz Latviju. Viņi bija satraukušies, vai pareizi izdziedājuši vārdus latviešu valodā, bija ļoti ieinteresēti par mūsu zemi. Kā noslēguma dziesma tika dziedāta Guli, guli, mazais šmuli!, kuru kora vadītājs caur Google bija iztulkojis kā Guli, guli, mazais cūka!. Visa publika šo teikumu dziedāja līdzi visas dziesmas garumā. Tagad arī manas meitas iemieg ar šo dziesmu...

* Ilze Grilhesle (Ilze Grillhösl) nāk no Bauskas, Latvijā strādājusi Vācijas vēstniecībā. Jau deviņus gadus dzīvo Vācijā, strādā ģimenes uzņēmumā nelielā Bavārijas ciematā Vegšeidē (Wegscheid) pie pašas Austrijas robežas. Audzina trīs meitas, kuras arī zina latviešu dziesmas un ar lepnumu stāsta draudzenēm, ka "mamma ir latviete, bet viņas - puslatvietes".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja