Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nauda un noteikumi

Mūziķu mūža nopelnu cildināšanu apēno stīvēšanās ap pusotru tūkstoti eiro

Darvas piliens priekpilnajā noskaņā, kas valdīja Lielās mūzikas balvas 2018 nominantu izziņošanas preses konferencē, bija žūrijas locekļa mūzikas publicista Armanda Znotiņa paustais, ka balvu par mūža ieguldījumu žūrija šogad pamatoti vēlējusies piešķirt diviem māksliniekiem, taču saņemts atteikums, jo Kultūras ministrijai tam pietrūcis 1500 eiro. Šādu naudas prēmiju (pirms nodokļu nomaksas) valsts augstākais apbalvojums mūzikā paredz Lielās mūzikas balvas laureātiem līdzās tradicionālajām mākslinieciskajām regālijām (sudraba statuetei) un godināšanai svinīgajā koncertceremonijā Operā, kas šogad notiks 5. martā. Armands Znotiņš atgādināja gadījumus, kad cildināšana par mūža devumu ir nokavēta, jo daži no mūsu ievērojamākajiem mūziķiem jau ir aizgājuši mūžībā.

Preses konferencē Armandam Znotiņam bija paredzēts stāstīt par gada balvai izvirzītajiem jaundarbiem, un viņa negaidītais paziņojums pārsteidza atbildīgo iestāžu pārstāvjus nesagatavotus. Pēc īsa apjukuma brīža un satrauktas apspriešanās turpat stūrī konferenču zāles aizmugurē kultūras ministre Dace Melbārde taisnojās, ka par notiekošo nav zinājusi, jo atradusies atvaļinājumā. Savukārt valsts koncertorganizācijas Latvijas koncerti vadītājs Guntars Ķirsis norādīja, ka balvu piešķiršanu taču reglamentē nolikums, ko nedrīkst pārkāpt, tāpat kā auto vadītāji nedrīkst pārkāpt ceļu satiksmes noteikumus. Grozījumi nolikumā būtu apspriežami Latvijas Mūzikas padomē, kas konsultē KM. Kaut kā smagnēji, lēni un birokrātiski viss virzāms. Jābrīnās, kā tad citus gadus (1994., 1995., 1998., 2016. gadā) tomēr ir varēts par mūža ieguldījumu apbalvot divus mūziķus? Kā izdevies reaģēt un ieviest īpašās, vienreizējās nominācijas, kad tas bijis nepieciešams?

Pēcāk turpat ministrijas konferenču zāles burzmā burbuļoja nosodošas replikas, kas liecināja vien par to, ka rīkotāju un organizētāju skatījumā žūrijas dalībnieka uzstāšanās ir nekorekta rīcība. Tātad – slikta uzvedība, jo par nesmukumiem taču ir jāklusē. Un vispār ir slikts tonis runāt par naudu kultūrā. Pavisam nelāgi kļūst, saprotot, cik nožēlojama ir stīvēšanās ap 1500 eiro, kas Lielās mūzikas balvas laureātiem pienākas gan par mūža, gan viena gada devumu.

Dāsni atalgoto profesiju un amatu pārstāvji tikai pasmīnētu par šo summu, kuru nekādi nav izdevies atrast, lai pelnīto balvu par mūža ieguldījumu varētu saņemt divi mūziķi. Latvijas sabiedrībā netrūkst ļaužu, kuri ij nesāktu strādāt par šādu algu mēnesī, jo vai tad tā vispār ir nauda? Bet šis taču ir valsts augstākais apbalvojums par izciliem mūsu mākslinieku visaugstākā līmeņa nopelniem mūzikā, turklāt – visa mūža garumā.

Pavisam skumji kļūst, uzlūkojot šo situāciju un domājot par vērtību samēru kontekstā, piemēram, ar teju pusmiljonu eiro finansējumu, kurš ar vieglu roku tika piešķirts nesen plaši apspriestajam, bēdīgi slavenajam Latvijas simtgades koncertam Mīlestības vārdā. 18+, pat nerunājot par dīvainajām pozīcijām tāmē.

Top komentāri

Kristīne
K
Paldies Armandam un Inesei par tēmas aktualizēšanu!
kā nesaprotat
k
kultūras ministres Daces Melbārdes uzdevums šādos gadījumos ir atrasties atvaļinājumā, kā arī citu ministru analoģiski :))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja