Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Profilu tirgus

Slavas stundu piedzīvo sociālie tīkli profesionāļiem, kuru prasmīga izmantošana var palīdzēt sasniegt plānotos karjeras mērķus. Kādu latviešu puisi ar Linkedin starpniecību strādāt uzaicinājis interneta milzis_ Google_Sākotnēji sociālie tīkli (One.lv, Face.lv, Oho.lv u. tml.) ielika progresīvu sprunguli riteņos avīžu sludinājumiem un tika izmantoti galvenokārt tāpēc, lai iepazītos.

Pēc tam līdz ar portāla Draugiem.lv straujo attīstību uzsvars tika likts uz jau esošo paziņu "krāšanu" un uzcītīgu sekošanu līdzi viņu dzīvei, kas vēlāk izauga līdz tādām "variācijām par tēmu" kā īso tekstu Twitter.com vai bilžu Instagram.com. Pašlaik slavas stundu piedzīvo sociālie tīkli profesionāļiem, kuru prasmīga izmantošana var palīdzēt sasniegt plānotos karjeras mērķus.

Nu jau galvenajam celmlauzim Linkedin.com ar vairāk nekā 175 miljoniem lietotāju visā pasaulē pievienojušies vairāki sekotāji (Xing.com, Partnerup.com un citi), kas piedāvā platformu biznesa kontaktu veidošanai un noderīgai viedokļu apmaiņai. Atšķirībā no citiem tīkliem, kuru lietošana vairāk tiek saistīta ar izklaidi un nelietderīgu laika tērēšanu, šāda veida portālos tieši pretēji – laiks ir mērķtiecīgi jāinvestē. Viens no motivējošākajiem Latvijas piemēriem ir puisis, kuru ar Linkedin starpniecību strādāt uzaicinājis interneta milzis Google. Taču nezinu, vai tur ir vērts reģistrēties, ja nav vēlēšanās izmantot šī portāla piedāvātās iespējas – pieprasīt rekomendācijas, sākt diskusijas, pievienoties interešu grupām – un arī ja nav mērķa konkurēt starptautiskajā tirgū. Tas tikai radīs simtiem nevajadzīgu atgādinājumu e-pastā, lai pēc pacietības izsīkšanas vēl vairākas stundas pavadītu, meklējot, kā profilu vispār var izdzēst.

Par arvien ierastāku lietu kļūst arī vienkāršu sociālo tīklu izmantošana profesionālu mērķu labad, piemēram, izveidojot vienu publisku profilu, kurā esi redzams ar možu smaidu, baltā kreklā un stāstot par saviem sasniegumiem, bet otru – aiz deviņām atslēgām paslēptu –, kurā drīkst ielikt arī pa kādai bildei no iepriekšējās nakts ballītes. Jautājums, vai tas neveicina liekulīgas sabiedrības veidošanos, visiem cenšoties izskatīties garlaicīgi pareiziem un neievainojamiem. Protams, viss ir atkarīgs no izvēlētās profesijas, taču es šausmās nesaķeršu galvu, ja ieraudzīšu bildi ar pieklājīgo puisi no bankas klientu apkalpošanas nodaļas, kurā viņš redzams sandalēs un ar alus kausu rokās. Dažkārt brīva izturēšanās, kā arī nekautrēšanās paust savu viedokli un drosmīgi atklāt kādu no vājajām pusēm tieši var būt labvēlīga augsne darba piedāvājumiem.

Viss iepriekšminētais tikai iezīmē jaunu tendenci, ka ikviens cilvēks arvien vairāk kļūst pats par savu privātuzņēmēju, plānojot gan sevis kā preces pārdošanas mārketingu, gan veidojot individuālos korporatīvos tīklus. Tas nav slikti, ir taču kapitālisms, un izdzīvos stiprākais, gudrākais un veiklākais, taču jāatceras, ka zem visām šīm izskaistinātajām identitātēm tomēr atrodas cilvēks, kuru no citiem, starp citu, atšķir ne tikai viņa ieraksti CV.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja