Tomēr jaunā raidījuma veidošanā nav ieguldītas lielas pūles.Skaisti ēst, lai dzīvotuLai gan lielākā daļa no gatavošanai veltītajiem raidījumiem runā par ēšanas stilu, TV svarīgāks ir gatavošanas stils. Tāpēc man "ir attiecības" ar pavāru Džeimiju Oliveru, kurš savus TV šovus pārvērtis daudzās valodās tulkotās grāmatās. Tagad viņš sūta jaunās receptes ar viedtālruņa aplikācijas palīdzību. Miera nav, jo tas ir viņa lielais bizness.
Dažus Olivera agrāko sezonu šovus rādīja arī TV6. Viņš panācis, ka masveidā esam noticējuši kvēlai aizņemtu mūsdienu cilvēku pārliecībai: gatavot ir seksīgi un radoši, to spēj jebkurš, un labs ēdiens pieder pie īstā dzīvesstila!
Tāpēc žēl, ka Garšas ekspresis savā vienkāršībā nedod iespēju izcelties ne ēdienam, ne raidījuma vadītājam. Tas ir ļoti tālu no tās ēdiena gatavošanas mākslas un gudrības viļņiem, kas rodas Mārtiņa Rītiņa vadītajā Kas var būt labāks par šo?. Jaunais raidījums neļauj rasties tiem dzīvesprieka un ciemiņu gaidīšanas mutuļiem, kas vēlās Mārtiņa Sirmā Sirmā ēdienkaratē. Minētie un citi virtuves guru, arī kādā no raidījumiem iepazītā, kolorītā pavāre Kikī, jau sen pierādījuši, ka laba ēst gatavošana nozīmē unikālas enerģijas raidīšanu skatītāju virzienā.
Čaklie vientuļnieki
Ēst gatavošana ir daļa no bezgalīga došanas un ņemšanas procesa. Ne velti psihologi stāsta, ka vēlme otru uzcienāt, pabarot ir ērtākais veids, kā parādīt mīļumu, ja vārdos to nemāki izteikt. To krāšņi rādīja LNT projekta Lapsa virtuvē vadītāja Liene Tomsone.
Ēdiena gatavošanas raidījumus parasti vada viens cilvēks. Lielākoties tie ir pavāri. Jauki, čakli vīri, kuriem tīk sniegt citiem prieku. Otrs visbiežākais TV gatavošanas formāts ir "ciemiņu gaidīšana". Tajā iederas vēl kāds, kā arī priecīgas sarunas ar labu ēdienu centrā.
Par spīti labam pavāram un labiem ēdieniem, Garšas ekspresis ir veidots bez izdomas, bez ambīcijām atšķirties vai piedāvāt kaut ko jaunu. Tajā redzams, ka nav daudz variantu, kā parādīt sīpolu vai paprikas sagriešanas procesu. Lai gan iespējas bija, jo Sergejs Jarmišjans ir svaigēšanas eksperts. Viņš būtu varējis ar saviem ēdieniem kairināt maz kustinātās TV skatītāju domāšanas un garšas izjūtu teritorijas.
Paēd pie televizora
Sociālā tīkla Instagram lietotāju vidē var sastapt ēdienu fotogrāfiju nīdējus. Tos, kuriem apnikuši citu virtuālajā vidē nepārtraukti publiskotie darinājumi par tēmu – "es virtuvē". Neticu, ka cilvēki viebjas par ēšanu vai dalīšanos ikdienas notikumos, lai cik parasti tie būtu. Ēdienu foto noliedzējiem, visticamāk, apnikusi fotogrāfiju viduvējā kvalitāte un vienveidība citu cilvēku šķīvjos.
Šķiet, līdzīgi procesi varētu skart Latvijas nedaudzo TV kanālu oriģinālprojektu tirgu. Ja nu neesat pamanījuši, sezonu atsāks raidījums Esi gardēdis ar Gundegu Skudriņu vadītājas lomā. Nesen beidzās Ar gardu muti. Abu šo raidījumu rašanās atkarīga no sponsoru atsaucības, raidījumi pazūd, kad līgums kopā ar sezonu ir beidzies. Oriģinālāku skatu uz TV ēšanas modi var redzēt projektā Mūsdienu Latvijas garša. Pat īpaši nepūloties, katru nedēļu gandrīz desmit stundu no Latvijas producentu veidotajām oriģinālprogrammām ir veltītas ēšanai. Kopumā – vienveidīgs uzturs.