Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dziesma čellam. Māris Villerušs

Izdevniecība Pētergailis sērijā Latvijas laikazīmes laidusi klajā grāmatu par izcilu mūziķi - Māri Villerušu, pavēstīja izdevniecības pārstāvis Kaspars Eizentāls.

Grāmatu  Latvijas ievērojamā čellista 80. jubilejas gadā sastādījusi muzikoloģe Sandra Ņedzvecka.

Grāmatas neatsverama vērtība ir Māra Villeruša vistuvāko draugu, kolēģu, audzēkņu atmiņu stāsti par viņu,  ko bagātina visai interesants fotomateriāls, kuros dokumentēta mākslinieka sadarbība ar tādiem mūzikas milžiem kā A. Hačaturjans, D. Oistrahs, L. Vīgners, M. Rostropovičs u.c. 

Akadēmiķis Jānis Stradiņš un vijoļmeistars Zigurds Elsbergs, skaņu režisors Jāzeps Kulbergs un muzikoloģe Maija Amoliņa, pianisti Ilze Dzērve un Aldis Liepiņš, vijolnieki Jānis Bulavs un Juris Švolkovskis, un daudzi, daudzi čellisti – gan Māra Villeruša kolēģi un laikabiedri, gan studenti -  ir dalījušies savās atmiņās, kas ir vēl ļoti dzīvas. 

Grāmatā rodami gan mūziķa daudzie visai interesantie vaļasprieki, gan atklāta ārpusskatuves sabiedriskā dzīve. Te ir karaliene Mūzika un mīlestība pret šaha spēli, autobraukšanu. Ģimene, Māris un Inta Villeruši, viņu meitas.  Arī nozīmīgie  mūzikas vakari pie gleznotājas Birutas Baumanes un Māris Villerušs viņas gleznās.

Šī ir arī grāmata, kura atklāj arī kādu lielisku, nu jau par Latvijas mūzikas vēsturi tapušu kolektīvu – Filharmonijas trio (Valdis Jancis, Juris Švolkovskis, Māris Villerušs).

Māris Villerušs skolojies izcilu pasaules klases pedagogu – profesoru Ēvalda Berzinska un Mstislava Rostropoviča vadībā, pats turpat 50 gadus bijis ļoti iecienīts un profesionāli prasīgs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mācībspēks, kura klasi absolvējuši ap 70 čellisti, to vidū tagad jau ievērojami Latvijā un starptautiski pazīstami mūziķi, pedagogi, arī simfonisko orķestru diriģenti. 

Māris Villerušs, izcils mūziķis, prestižu starptautisko konkursu laureāts, kas, aktīvi koncertējis ne tikai bijušajās PSRS republikās, bet arī ASV, Kanādā, Francijā, Vācijā, Čehijā, Slovākijā, Ungārijā u.c. valstīs.

Līdz šim sērijā Latvijas laikazīmes izdotas grāmatas par Ojāru Vācieti, Leonīdu Vīgneru, Vairu Vīķi-Freibergu, Māru Zālīti, Viju Artmani un Gunaru Birkertu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja