Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Arno Jundze. Bergs un relikviju mednieki

Iznācis latviešu rakstnieka Arno Jundzes jaunais darbs - kriptotrilleris Bergs un relikviju mednieki, kurš tika godalgots apgāda Zvaigzne ABC konkursa Nacionālais bestsellers pirmajā kārtā, informēja apgāda pārstāve Kristīne Ilziņa. 

Romāna atvēršanas svētki notiks 27. februārī plkst. 16 Ķīpsalas grāmatu svētkos, Grāmatnieku ģildes stendā.

Vispirms – kas tad slēpjas zem apzīmējuma "kriptotrilleris"? Vislabāk pazīstamais piemērs šāda veida romānam būs pasaulslavenais Dena Brauna darbs Da Vinči kods – tātad romāns, kurā centrālā loma ir pagātnes noslēpumiem, kas jāatmin, svarīgiem artefaktiem, kuri jāatrod, un to visu uz saistoša kultūrvēsturiska materiāla fona un spraigu piedzīvojumu pavadībā parasti veic simpātisks un erudīts galvenais varonis vai biežāk – varoņu pāris: viņš un viņa. Tieši šādi būvētu sižetu piedāvā Arno Jundze romānā Bergs un relikviju mednieki, taču interesantākais ir tas, ka pagātnes noslēpumu izmeklētāji šajā darbā izrādās divi jauni latvieši un – ko var zināt? – varbūt ne tikai vētraino piedzīvojumu sākums, bet arī atrisinājums meklējams tieši Latvijā.

Romāna autors stāsta: "Es ceru, jums patiks šī dēka. Visu laiku šķita, esmu to uzbūvējis kā aizraujošu pasaku, kurā labais varonis no ļaunā bēg, pārvietojoties uz segveja pa Romas centru, bet beigās balvā dabū pasaulē labāko sievieti, tomēr, pirms pāris dienām lasot Andra Trautmaņa Izlūkošanas noslēpumu nodaļu, kurā to autors atstāsta savu pēckara tikšanos ar štandartenfīreru Otto Skorceni, radās sajūta, ka par Otto Rānu un Ahnenerbe esam runājuši trijatā. Sapratu, ka mana fantāzija reizēm izspēlē nopietnas lietas. Citāti no Mozus grāmatām nodaļu sākumos to apstiprina."

Romāna redaktors, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis par to saka: "Templieši – un tepat Latvijas mazpilsētā ar visiem saviem dārgumiem. Pavisam tālu aizlaiku noslēpumi komplektā ar Bībelē iešifrētajām ziņām. Nacistu okultais mantojums. Mīklains padomju armijas izstrādāts ierocis, kas spēj izraisīt zemestrīces tālās valstīs. Pasaules specdienesti villojas gan dārgumu, gan šifru dēļ. Organizētā noziedzība līķus netaupa. Kā lai šim jūklim ar puslīdz veselu ādu izsprūk cauri izbijis basketbolists un viņa pārmēru apaļīgā un tūļīgā draudzene? Bet – izsprūk, pie viena tikdami galā ar daudzajām aizvēstures un mūslaiku mīklām, aptīrīdami Svētā Marka katedrāli Venēcijā, uzmeklēdami templiešu dārgumus un sadarīdami daudzas citas trakas un pavisam neprātīgas lietas. Vārdu sakot, romānā Bergs un relikviju mednieki viss ir, kā pienākas kārtīgā trillerī, pat laimīgās beigas savā vietā. Var ticēt, var neticēt, bet lasīšanas prieks garantēts."

Pieejama arī e-grāmata.

Top komentāri

Marī
M
Vai "Zvaigzne" zina vārda "bestseller" nozīmi. Kā var būt bestsellers, kuru vēl pat nav sākuši tirgot? Jundzes "Putekļi smilšu pulkstenī" diemžēl bija vilšanās - tiešām kā putekļi, kas sabiruši pagājušas jaunības mehāniskajā pulkstenī, nobremzējuši mehānismu un čirkst pret noskrambātu stikla vāciņu. Varbūt jābūt Grasam vai Markesam, lai arī 70-80 gadu vecumā uzrakstītu jauneklīgu jaunības stāstu, un citiem jaunība beidzas daudz agrāk, bet tik un tā nesaprotu, kā pat par personīgo pagātni var raisīties tik remdenas vārdu virknes. Tāpēc par autora spēju radīt aizraujošu trilleri diemžēl šaubos.
Ragana
R
Kad beidzot AJ uzrakstīs kaut ko oriģinālu? Kopipasters.
Skats no malas
S
Nav jau daudz komentāru, bet, kad tos izlasa, izkristalizējas viena līnija - kāpēc slavina Jundzi un nevis citas, citus... To biš' MANI! Skaidrs, kas raksta komentārus? Ir skaidrs? Citi rakstošie! Pareizāk sakot, citas rakstošās! Melna skaudība te runā - kāpēc neslavina mani arī šoreiz, kad grāmata iznākusi... Arno Jundzem! Sapratāt paranoiķes? Grāmata ir iznākusi citam! Jūsu pašu kolēģim, un šī ir viņa svētku reize! Un tagad, - tiš, pie rakstāmgalda strādāt! Slikts un skaudīgs raksturs jau nenozīmē galīgu talanta trūkumu - novēlu, lai sanāk arī jums, dārgās žultsspļāvējas! Esmu apzinīgs latviešu lasītājs, un atbalstīšu arī jūs!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja