Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Klajā nākusi grāmata par literatūrzinātnieci Intu Ezergaili

Klajā nākusi Andrieva Ezergaiļa grāmata Lapu agonija. Grāmata par Intu, kas ir vēsturnieka Andrieva Ezergaiļa veltījums viņa dzīvesbiedrei – literatūrzinātniecei, Kornela universitātes (ASV) profesorei Intai Ezergailei (1931-2005).Tā ir mīloša, tuva cilvēka vēlme izprast un atainot sarežģītas, daudzpusīgi apdāvinātas personības cīņu par savas patības tiesībām izpausties, ārdot pierastās robežas un atklājot sevi no jauna radīšanas procesā.

Autors grāmatu sarakstījis pēc sievas nāves, balstoties uz atrastajām dienasgrāmatām un dzejoļiem.Kas šajā grāmatā uzrunā 21. gadsimta otrajā desmitgadē dzīvojošos? Tā ir ļoti skaudra un godīga liecība par tiem procesiem, kuri sākās jau pirms Intas Ezergailes piedzimšanas Pirmā pasaules kara, revolūcijas un Brīvības cīņu laikā, turpinājās, Intai Ezergailei piedzimstot jau stabilajā Latvijas brīvvalstī, un tālāk okupāciju laikā, bēgļu gaitās Vācijā un trimdas mītnes zemē ASV.

Šie procesi nav beigušies arī mūsdienās – grāmatā pārliecinoši uzrādīti cēloņi un sekas līdzatkarīgām attiecībām, vainas sajūtai par savu bezspēcību varmācīgu sistēmu priekšā, kas rada vardarbību pret tuvākajiem un sevi pašu. Grāmatā atspoguļota arī vāji slēpta dzimumu diskriminācija, kas spilgti uzzied Kornelas akadēmiskās elites vidē.

Taču pašas rosinošākās šīs grāmatas epizodes ir tās, kurās Inta Ezergaile uzdrošinās pārkāpt sev noliktās robežas un rada dzeju, apvienojot pārejošo mirkli ar mūžības izjūtu.

Latvijā grāmatu izdod biedrība Atvērtās krātuves, kuras vadītāja Ilma Elsberga ir arī grāmatas tulkotāja no angļu valodas.

Andrieva Ezergaiļa grāmatas Lapu agonija. Grāmata par Intu atvēršanas svētki notiks 10. maijā plkst. 16 restorānā Dstyle Lounge Rīgā, Skārņu ielā 9. Pasākumā piedalīsies Ilma Elsberga, rakstnieks, literatūras kritiķis un grāmatas redaktors Guntis Berelis, literatūrzinātnieces Anda Kubuliņa un Ausma Cimdiņa, kā arī Intas un Andrieva Ezergaiļu tuvinieki, draugi, kolēģi un paziņas no dažādiem viņu dzīves posmiem – dzejniece Astrīde Ivaska, sabiedriskais darbinieks Valters Nollendorfs un citi. Autora atmiņas, Intas Ezergailes dienasgrāmatu fragmentus un dzejoļus režisores Annas Eižvērtiņas dramaturģijā izdzīvos Anna Klēvere, Anita Sproģe un Mārtiņš Vilsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baltijas pērles programmas pieturpunkti

Līdz 5. oktobrim Rīgas kinoteātrī Splendid Palace turpināsies festivāla Baltijas pērle filmu skates. Šā festivāla sīkstums un izturība ir skaidrojama ar savas auditorijas pazīšanu un prasmi piemekl...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja