Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Džemma Skulme. Krāsas garša

Pērn Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā un šogad Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā notikušas plašas Džemmas Skulmes darbu retrospekcijas. Savukārt, projekts Džemma 90, kurā jauni autori veidoja personālizstādes saistībā ar Džemmas Skulmes mākslu un harizmātisko devumu kultūrā, rosinājis reflektēt par mantojuma klātbūtni laikmetīgajā mākslā.

Izstāde Krāsas garša Dubultos ir unikāla iespēja tikties ar visjaunākajiem Džemmas Skulmes darbiem. Tie gleznoti šogad un pārsteidz ar radoša uzdevuma vērienu. Sešpadsmit gleznas ir krāsas vieliskuma un abstrakta simbolisma izgaršošana. Māksliniece atzīst, ka darbi tapuši, izbaudot "to labo, meditatīvo sajūtu, kas rodas, satiekoties ar krāsu". Vienlaikus gleznas radušās kritiskā dialogā ar pašas Skulmes līdzšinējo veikumu un ar moderno glezniecību plašākā skatījumā – "tā ir pretestība pret tiem smukajiem, labajiem paņēmieniem", komentē māksliniece. Izstādi Krāsas garša var dēvēt par Džemmas Skulmes "atbrīvošanās ceļa" (E. Kļaviņš) turpinājumu.Izstādes otro stāvu veidos 2015. gadā gleznotās neodadaistiskās princeses, bērni un karalienes, kā arī agrāk tapušas kolāžas, kuras Džemma Skulme sauc  dažādi – par Kariatīdēm, Putnubiedēkļiem un Vēstures piezīmēm, bet kuras vieno koncepcija – izmantot to, kas ir mājās. Kolāžas ir vēl nenovērtēts kopums Džemmas Skulmes daiļradē, kas tapušas paralēli "tīrajai" glezniecībai no 1982. gada līdz 2012. gadam un būvē tiltus starp Latviju un pasauli, starp visos laikos izkaisīto latvisko identitāti un kļūst arī par autores simbolisku tiltu no padomju laikiem uz neatkarību. Izstādes kuratore – Inga Šteimane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mākslas stacija Dubulti, Jūrmala

Kad?

27. septembris, 2016 – 13. novembris, 2016

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja