Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Izstāde Aspena – Ķemeri

      Piedalās Kaspars Groševs, Ģirts Korps, Ieva Kraule, Rolands Kronlaks, Darja Meļņikova, Laura Prikule, Mārtiņš Ratniks, Evita Vasiļjeva un Roza Dornenbala, kā arī Armands Zelčs. Izstādes kuratori ir Zane Onckule un Jānis Taurens.
     "Aspena - Ķemeri" novelk salīdzinošu paralēli starp Amerikas Aspenu un bijušo Latvijas piejūras kūrortpilsētu Ķemeriem. Izstādes dalībnieki - mākslinieki, mūziķi, teorētiķi un skatītāji - , paturot prātā 1960.-1970.gadu amerikāņu konceptuālismu, izstādi būvējuši kā vaicājošu pienesums pašmāju KOLA (Konceptuālisms Latvijā) versijai. 
       Aspena ir slēpošanas kūrorts Ziemeļamerikā, Kolorādo štatā. Šeit dzīvojošā bijusī modes žurnāla "Women's Wear Daily" izdevēja Filisa Džonsone radīja mākslas multimediju izdevumu "Aspen", kura dizainu veidoja mākslinieki un tas atkāpās no ierobežojoša iesietā izdevuma formāta. 1965.gada ziemā iznāca  "Aspen" pirmais numurs, bet apvienotais 5. un 6.numurs dienasgaismu ieraudzīja 1967.gadā. 
      Periods, kad iznāk "Aspen" saistās ar popārtu, minimālismu, konceptuālismu, hepeningiem, performancēm un bodiārtu, kā arī zemesmākslu bez tādiem priedēkļiem kā "post-" vai "neo-". Šie virzieni, kustības un tendences ir atstājuši ietekmi uz turpmāko mākslas attīstības gaitu un veido to "paplašināto lauku", bez kura nav iedomājama šodienas māksla. 
       Arhitekta Eižena Laubes neoklasicisma stilā būvētā Ķemeru sanatorija Baltijas jūras krastā tiek uzskatīta par simbolu Latvijas 1930.gadu situācijas laikmetīgumam, bet nedienas ar arhitektūras pieminekļa tagadējo likteni ļauj tam kalpot arī par mūsdienu situācijas simbolu.
      Izstādi "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā papildina žurnāla "Aspen" apvienotā 5. un 6.numura oriģināla izstādīšana Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, pavadošo lasījumu cikls un filmu programma. Izstādes ietvaros izdots izstādes "Aspena - Ķemeri" zīns, paralēli izdevniecībā "Neputns" izdots izstādes kuratora Jāņa Taurena pētījums "Konceputālisms Latvijā / Domāšanas priekšnosacījumi".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Laikmetīgās mākslas centrs kim?, Spīķeri, Maskavas iela 12/1

Kad?

15. augusts, 2014 – 21. septembris, 2014

O. 12–20 T.–sv. 12–18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja