Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 17. septembris
Vera, Vaira, Vairis

Jura Cibuļa ābeču kolekcijas izstāde Pasaules tautu ābeces

Ābeču kolekcionārs Juris Cibuļs ir valodnieks, tulkotājs, publicists un skolotājs, kurš vairāk nekā 40 gadus pēta un kolekcionē ābeces.  Viņš ir arī vairāku grāmatu autors, kā arī sarakstījis ābeces latgaliešu un latviešu valodā. Jura Cibuļa kolekcijā ir 11 tūkstoši 178 ābeču eksemplāru 1232 valodās.

Cibuļa unikālā kolekcija regulāri tiek rādīta izstādēs un pabijusi  ne tikai Latvijā, bet arī Krievijā, Baltkrievijā, Grieķijā, Igaunijā. Kolekcionārs stāsta, ka līdz šim sarīkotas 220 izstādes, bet vēl vairāk esot izrādīšanās - tā viņš, smejot, nodēvē paša sagatavotās prezentācijas, kas aizceļo uz daudzām pasaules valstīm.

Izstādē Likteņdārzā būs eksponēta tikai daļa no iespaidīgās ābeču kolekcijas. «Ābece visuzskatāmākajā veidā atklāj valodu un tautas prātu, tautas dzīvē būtiskāko. Patiesībā, krājot ābeces, es krāju valodas. Lielākajai daļai tautu, kurām ir rakstība, ir izdotas viena vai divas grāmatas - ābece un Bībeles (parasti - Jaunās Derības) tulkojums. Ābecē kā ūdens pilienā atspoguļojas gan laikmeta prasības, gan tautas kultūras līmenis,» stāsta Juris Cibuļs.

«Vai zināt, kāpēc uz latviešu ābecēm ir gailis, bet uz latgaliešu un lietuviešu - tas nav iedomājams. Gailis ir luterānisma simbols, arī Rīgā uz baznīcām ir gaiļi, savukārt Latgalē, Lietuvā jūs neko tādu neredzēsit. Tātad gailis ir uz latviešu, igauņu, zviedru, norvēģu un citu tautu ābecēm. Bet tas tikai tāpēc, ka pirmās ābeces tika veidotas pēc vācu ābeču parauga. Gaiļa attēls ābecēs skaņojas senā tradīcijā.

Ap 1575. g. Frankfurtē pie Oderas iespiestā vācu ābece un 1578. g. Kēnigsbergā iespiestā poļu ābece ir vecākās zināmās ābeces, kuras rotā gaiļa attēls. Pēc šī gaiļa parauga ilgi tika darināti latviešu ābeču gaiļi. Tiek uzskatīts, ka gaili zīmējuši pēc baznīcas tornī esošā gaiļa parauga. Pirmskristiānisma tradīcijās gailis bijis ticības un modrības simbols – gaismas saucējs, pret austrumiem vērstu skatienu, un trīs lentes it kā simbolizē gaiļa trīs skaļākos saucienus,» skaidro Cibuļs.

Kolekcionārs uzsver, ka ābeces ir arī ļoti trāpīgi laika, politisko iekārtu un dažādu ideoloģiju spoguļi. Tā, piemēram, uz  turkmēņu ābeces uzdrukāta prezidenta bilde. Savukārt, viņa kolekcijā esošā bengāļu ābece, piedzīvojusi lūgumu to izņemt no izstādes, jo uz tās vāka attēlota skolotāja, kura ar rīksti cenšas bērnam iemācīt zināšanas. Ābeces ir visdažādāko veidu – izdotas ābeces kolhozniekiem, kreiļiem, nedzirdīgajiem, ir antifašistu, neonacistu ābeces un tagad arī seksuālo minoritāšu ābeces. Jurim Cibuļam interesē visas, jo tās ir sava laikmeta liecinieces.

Juris Cibuļs ir izveidojis pasaules ābeču kolekcijas mājaslapu internetā: https://www.abc-world.nl/

Izstādes atklāšanā piedalīsies arī pats kolekcionārs Juris Cibuļs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Likteņdārza Saieta nams, Koknese

Kad?

13. septembris – 1. novembris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja