Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Caur vizuālo darbību

Jaunais kinorežisors Ivo Skanstiņš par korejiešu filmām un nākotnes plāniem

Vakar, 2.oktobrī, Āgenskalna tirgū sākās ikgadējais Latvijas Kultūras akadēmijas organizētais Skatuves mākslas festivāls Patriarha rudens, kurā jau astoto gadu pēc kārtas būs iespēja iepazīties ar studentu darbiem. Trešdien, 4. oktobrī, plkst. 20 kinoteātrī Splendid Palace varēs noskatīties audiovizuālās mākslas studentu īsfilmas.

Šo kinodarbu vidū ir arī Ivo Skanstiņa diplomdarbs Medību diena. Tas ir stāsts par brāli un māsu, kuri nolemj uzzināt patiesību par malumedībās nošautā tēva nāves apstākļiem. Vecā piena mašīnā viņi dodas ceļā, lai apciemotu bojāgājušā biedrus, noskaidrotu patiesību un sodītu vainīgos.

"Esmu smēlies iedvesmu no korejiešu kino, kurā lielākā daļa labāko filmu ir balstītas uz atriebības tēmu, kas ir viens no saprotamākajiem rīcības motīviem un piedāvā sirdi plosošas drāmas," saka Ivo Skanstiņš. Viņš ir Medību dienas režisors, operators un scenārists, kurš ir izticis bez dialogiem un izstāstījis šo stāstu caur vizuālo darbību.

 

Rotaļa ar spoguli

Var teikt, ka nodarbošanās ar kino ir ierakstīta Ivo Skanstiņa gēnos. Viņa vectēvs ir tā saucamās Biroja grupas pārstāvis Ivars Skanstiņš, kura trīspadsmit minūšu garā īsfilma Mijkrēšļa rotaļa ar spoguli (1972) ir "uzskatāma par latviešu eksperimentālā kino virsotni". (Vilnis Vējš. Neatļautā pārģērbšanās, makslaivajagtelpu.lv).

"Vectēva dzīves laikā mana interese par kino aprobežojās ar to, ar ko parasti aprobežojas tīņu gados, – ar popkultūras līmeņa action filmām un neko dziļāku," atzīst jaunais kinoprofesionālis un piebilst, ka diemžēl tajā laikā nav izmantojis izdevību pārmīt kādu vārdu ar savu vectēvu par kino kā mākslas veidu, līdz kuram viņš ir nonācis tikai vēlāk.

"Dažādu apstākļu sakritības rezultātā es iegādājos spoguļkameru, ar kuru varēja filmēt," atceras Ivo Skanstiņš, kurš toreiz ir aizrāvies ar šo iespēju. Pēc diviem Vidzemes Augstskolā pavadītajiem mēnešiem viņš ir aptvēris savas patiesās vēlmes, iestājies Latvijas Kultūras akadēmijā un absolvējis audiovizuālās mākslas bakalaura studijas.

 

Pārbaudītā simbioze

Kopā ar bijušo kursa biedru producentu Vigo Zaļaiskalnu Ivo Skanstiņš ir nodibinājis filmu studiju Rafa, lai realizētu savas radošās ieceres. "Man ir komanda, ar kuru es strādāju gan lielākos, gan mazākos projektos. Tie ir cilvēki, kuriem es uzticos un zinu mūsu simbiozi uz filmēšanas laukuma," norāda jaunais kinoprofesionālis un uzsver, ka šajā nozarē viens nav cīnītājs.

Viens no viņu pirmajiem darbiem ir bijis grupas Can- Zone kaverversijas Pūt, vējiņi! videoklips, kas izraisījis nākamo darbu ķēdi. "Šo videoklipu noskatījās Kārlis Auzāns. Viņam tas patika, un viņš uzrakstīja man e-pastu," atminas Ivo Skanstiņš, kurš pēc tam ir režisējis un uzfilmējis trīs pazīstamās čellu grupas Melo-M skaņdarbu videoklipus.

Runājot par saviem turpmākajiem plāniem, Ivo Skanstiņš atgādina par sadarbību ar vēl vienu bijušo kursa biedru Kristiānu Riekstiņu pie viņa debijas pilnmetrāžas spēlfilmas Eva. "Šobrīd mēs pārcilājam vēl vairākas idejas, kuras varētu attīstīt kopīgiem spēkiem – viņš kā scenārists, es kā režisors," sarunā ar Dienu atklāj Ivo Skanstiņš.

 

Metālisti un humoristi

Viens no jaunākajiem darbiem ir angļu ekstrēmā metāla grupas Cradle of Filth izpildītās dziesmas Heartbreak and Seance videoklips, kuram viņš ir bijis operators. "Šī ir viena no manām bērnības grupām, kuru esmu klausījies." Uz Latviju šos mūziķus ir atvedusi pazīšanās ar mākslinieku Artūru Bērziņu, kurš viņiem ir veidojis albuma dizainu.

Patlaban Ivo Skanstiņš piedalās Krievijas, Latvijas un Čehijas kopražojuma filmas Humorists uzņemšanā, kas ir Ņujorkā dzīvojošā žurnālista Mihaila Idova debija kinorežijā. Tās darbība norisinās viņa dzimtajā pilsētā Jūrmalā un vēsta par padomju estrādes humorista Borisa Arkadjeva karjeras norietu 1984. gada vasarā.

"Esmu otrais kameras asistents," stāsta Ivo Skanstiņš, kuram ir jāpārzina tehnika un jāpienes nepieciešamās lietas – kartes, objektīvi un citi aksesuāri. "Darbošanās jebkurā pozīcijā ir labāka nekā nedarbošanās vispār." Turklāt šobrīd viņš strādā kopā ar cilvēkiem, kuri ir bijuši iesaistīti tāda līmeņa projektos kā Džeimsa Bonda filmu franšīze.

Vairāk informācijas vietnē www.facebook.com/PatriarhaRudens

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja