Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Cēsīs notiks otrais rokfilmu festivāls

Cēsu pilsētas centrā, no 26. līdz 28. augustam norisināsies Otrais rokfimu festivāls, aģentūru LETA informēja festivāla pārstāve Madara Enzele.

Rokfilmu festivāls apmeklētājiem piedāvās unikālu alternatīvo mūziku un kino apvienojošu programmu trīs dienu garumā, ļaujot nedēļas nogali pavadīt īstā "filmu Vudstokā" - no klasiskā roka saknēm līdz mežonīgam punk un ainaviskam folk metal.

Rokfilmu festivāls piedāvās visiem, kam sirdī brīvība, aizraujošas filmas par un ap rokmūziku, kā arī filmu saturam īpaši piemeklētu pašmāju grupu koncertus.

Mūzikas žurnālists Uldis Rudaks saka: "Rokfilmu festivāls tev ir burtiski paradīze, ja mīli rokmūziku un kaut kādu iemeslu dēļ arī kino. Brīnos, kā nevienam nebija ienācis prātā kaut ko tādu noorganizēt jau senāk. Un Cēsis, jā, tā ir ideāla vieta, kur tam notikt arī turpmāk."

Lai uzturētu tradīciju un rādītu kādu no Baltijā veidotām jaunākajām rokfilmām, festivāla atklāšanai ir izvēlēta filma Heart of a Wolf (Vilka sirds, 2015, režisore Liina Paakspu, EE), kas tapusi pagājušā gada beigās un pagaidām rādīta tikai Igaunijas faniem, stāstot par patieso mūzikā, un kas ļauj sasniegt visu tik kārotās lielās starptautiskās skatuves.

Filmā aprakstīta igauņu grupas Metsatoll rašanās, attīstība un sadarbība ar jau popularitāti guvušo somu grupu Finntroll.

Festivāla programmā būs skatāma arī filma Kill All Redneck Pricks: KARP LIVES! 1990-1998 (KARP dzīvo! 1990-1998, 2010, režisors William E. Badgley, ASV), kas vēstīs par mūziku kā attiecību risinātāju un to, kā no garāžas nokļūt slavas zenītā. Filma ir stāsts par jauniešiem no Vašingtonas štata, kuri no vidusskolnieku garāžas grupas kļūst par ietekmīgu post-punk grupu, kas apceļojusi visu pasauli.

Programmā izvēlētas filmas, lai uzturētu roka, šai gadījumā metāla, nozīmi aktīvas sociālas pozīcijas veidošanā, parādot metāla mūzikas vietu islāma vidē, kad reģionā notiek intensīva karadarbība, kas šobrīd ietekmē mūs visus: Before the Spring, After the Fall (Pirms pavasara, pēc rudens, 2013, režisors Jed Rothstein, ASV/ Ēģipte). Filma stāsta par alternatīvās mūzikas pagrīdi Ēģiptē, kas iesildīja revolūciju valstī un arābu pavasari. A Trip, not a Tour - Swiss Hardcore in Morocco (Ceļojums, ne tūre - Šveices hardcore Marokā, 2014, režisors Johannes Hartmann, Šveice). Filma stāsta par metālmūzikas attiecībām ar islāmu, par brīvā gara apspiešanu un par nemitīgu cīņu, lai gūtu tiesības izpausties.

Notiks arī pašmāju filmu skates. Tiks izrādītas divas īsfilmas par grupu Inokentijs Mārpls: Elzas Feldmanes Bočka un Ivetas Budrēvičas Ērkšķiem pilna istabiņa,  kuru seansus ievadīs ar mūzikas apskatnieka Ulda Rudaka stāstījumu.

Tā kā šis gads apbēdinājis ar vairāku leģendāru rokmūzikas aizsācēju aiziešanu, festivālā paredzēta īpaša programma rokmūzikas grandu piemiņai. Uz āra kino skatuves piektdienas un sestdienas vakarā Rožu laukumā būs redzamas filmas ar Princi (filma Purple Rain/ Purpura lietus, 1984, režisors Albert Magnoli, ASV) un Deividu Boviju (filma The Hunger/ Izsalkums, 1983, režisors Tonijs Skots, ASV).

Savukārt sestdienas rītā tirgus vecajā paviljonā notiks Mārtiņa Šmita lekciju par pasaku filmu Labirints, kurā spēlē Deivids Bovijs, uz lekciju aicināti gan bērni, gan viņu vecāki, lai kopā svinētu filmas 30 gadu jubileju.

Gods aizgājējiem tiks atdots arī īpašā svētdienas pusdienlaika pasākumā - DJ Rudaks un DJ Šmits spēlēs vinyl RIPu ballīti ar VJ INA VARE vizuālo noformējumu.

Par festivāla muzikālo programmu rūpēsies grupas The Pink Elephant, Green Novice, Židrūns, KISS of the DOLLS un Fonoplāns.

Iesildīšanas koncerti notiks pirms filmām, kā arī plašāki koncerti starp filmām tirgus paviljonā un sestdienas afterparty mākslas telpā Mala.

Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri notiks jam sesija, kurā piedalīsies Rihards Lībietis (ģitāra), Mārtiņš Burkevics (basģitāra), Zintis Žvarts (saksofons), Māris Elksnis (taustiņi) kopā ar LNSO pārstāvjiem Andri Ābelīti (trompete), Raivi Māguru (tuba), Ernestu Mediņu (sitamie instrumenti). Repertuārs būs pārsteigums.

Festivāla ietvaros aicināti piedalīties Latvijas jaunie dzejnieki, kuri gribētu ieraudzīt savus darbus pārveidotus dziesmā, iespējams, arī rokdziesmā, lasīt savus darbus mākslas telpā Mala organizētajā vinyl plašu vāciņu izstādē Bērnības skaņa. Lasījumi sāksies jau 26. augusta pēcpusdienā un turpināsies sestdienas un svētdienas rītā Brokastu ar dzeju laikā. Ar dzejoļiem festivālā piedalīsies: Kirils Ecis, Elza Ruža, Annija Freiberga, Raimonds Kirkis, Lote Lārmane, Eduards Kalkis, Laura Alpe, Elīza Gulbe, Luīze Lote Nežberte, Marija Luīze Meļķe, Gints Aleksandrs Dreimanis. Būs dzejoļi arī no Toma Treiberga un Kristiānas Šukstas.

Festivāla biļetes uz visiem pasākumiem var iegādāties ticketshop.lv. Uz atsevišķiem pasākumiem biļetes būs nopērkamas pirms pasākuma tā norises vietā.

Pilna festivāla programma: www.rockfilmfestival.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja