Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ditas Rietumas kino izlase: 5. IX - 12. IX

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas

Spiegs, kurš mans tēvs

Režisori Jāks Kilmi, Gints Grūbe

Aizraujošā dokumentālā filma būs interesanta tiem, kurus valdzina spiegošanas intrigas, vēsture un psiholoģiskas drāmas. Dubultaģents Imants Lešinskis, izdarot savu politisko izvēli un paliekot ASV 70.–80. gadu mijā, vistiešākajā veidā ietekmēja savas meitas Ievas likteni. Arī viņa kļuva par pārbēdzēju, kurai nebūtu bijis iespējams atgriezties Latvijā, ja vien valsts nebūtu atguvusi neatkarību. Tulkotāja Ieva Lešinska ir filmas emocionālais centrs – stāstniece, no kuras skatpunkta tiek atklāts stāsts par viņas tēvu, viņa izvēlēm un bojāeju.

 

Valdības noslēpumi

@@@

Režisors Gevins Huds. Lomās Keira Naitlija, Metjū Guds u. c. 

Vai atminaties, kur bijāt 2003. gadā, kad brieda ASV un sabiedroto iebrukums Irākā? Valdības noslēpumi piedāvā paskatīties uz neseno vēsturi ar skaidru skatu. Filmas pamatā – reāls stāsts par jaunu britu sievieti, slepeno dienestu tulkotāju Katrīnu Ganu, kurai bija drosme nostāties pret varas oficiālo propagandu, noplūdinot informāciju un iesaistot presi, lai atklātu valdības pretlikumīgās manipulācijas, kas tika īstenotas nolūkā panākt atbalstu iebrukumam. Šajā pārliecinošajā politiskajā trillerī filmējušās britu zvaigznes Keira Naitlija, Reifs Fainss un Mets Smits.

 

Ukrainas kino dienas

Kinoteātrī Splendid Palace no 5. līdz 7. septembrim 

Konkrētas valsts kino dienas ir pateicīgs formāts, lai gūtu dziļāku iespaidu par šīs valsts kinematogrāfijas tagadni un pagātni. Kinoteātrī Splendid Palace ir iespējams noskatīties vairākas Ukrainā tapušas filmas. Piedāvājums ir tematiski un stilistiski plašs – no poētiskās Aleksandra Dovženko filmas Zeme (1930), kas tiek uzskatīta par Ukrainas (un savulaik arī padomju) kino klasiku, līdz vienam no starptautiski veiksmīgākajiem darbiem – ekoloģiskajai problemātikai veltītajai filmai Sieviete karā (2018), kas tapusi kā starptautiska kopprodukcija. 

 

Baltijas dokumentālo filmu forums

Seansi Latvijas pilsētās līdz 8. septembrim

Līdz 8. septembrim Rīgas kinoteātrī KSuns un citur Latvijā ir iespēja redzēt izcilas un aktuālas dokumentālās filmas. Divas no tām (Veltījums Samai un Medus zeme) ir iekļuvušas šā gada Eiropas Kinoakadēmijas labāko dokumentālo filmu izlasē. Vērts noskatīties arī citus darbus – gan dokumentālo trilleri Neatrisinātā lieta, gan ekstravaganto režisora Pītera Grīneveja portretu Grīneveja alfabēts, gan skaudro drāmu par mūsdienu verdzeni Kalpone gūstā. Šīs filmas ir laba profesionālisma skola kino veidotājiem, piedzīvojums un atklājums skatītājiem.

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Kino izlase - latvju "varoņu" daudzinājums: 1) dokumentālfilma "mans tēvs - baņķieris" 2) dokumentālfilma "mans draugs - baņķieris" 3) dokumentālfilma "mans tēvs - padomju dubultspiegs" ar neveiklu nosaukumu "Spiegs, kurš mans tēvs." (Lieliskajai tulcei no angļu uz latviešu un otrādi - Ievai Lešinskai - jau nu vajadzēja varēt izdomāt veiklāku nosaukumu filmai par tēvu... Nu, bet tas tā.) Jā, un vēl 4) TV filma "Sarkanais mežs," kur galvenais varonis - žīdu šāvējs - pirmās epizodes 36.-ajā minūtē saka: "Kad 1941. gada jūlijā vācieši ATBRĪVOJA Rīgu..." Četras filmas, kurās daudzināti jeb glorificēti antivaroņi. Nevaroņi. Un pēdējā nevaroņa daudzināšanu ar savu klātbūtni pagodina pat Levits! Oj, vej.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja