Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Drīzumā pirmizrādi piedzīvos Ilmara Rāga piedzīvojumu filma Ēriks Akmenssirds

Ceturtdien, 19. oktobrī, Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF) pirmizrādi svinēs igauņu režisora Ilmara Rāga fantāzijas piedzīvojumu filma Ēriks Akmenssirds, kas tapusi ar neierastu vērienu – tās veidošanā piedalījušās sešas valstis.

Filma stāsta par vienpadsmit gadu veco Ēriku, kurš ir pārliecināts, ka viņam ir akmens sirds, – tāpēc zēns neskumst ne par to, ka vecāki nespēj veltīt viņam laiku, ne par to, ka viņam nav neviena drauga. Kad ģimene pārvācas uz villu, kuru mantojumā atstājusi tante Brunhilda, izrādās, ka tur jau dzīvo cita ģimene – vienpadsmit gadu vecā Marija ar tēvu. Kad Ērika vecāki abiem paziņo, ka nāksies izvākties, Marija ķeras pie slepena plāna – sameklēt pazudušo māti, kura noteikti pratīs palīdzēt. Bērni kopā dodas neticamā ceļojumā uz Starppasauli, kur iekuļas fantastiskos piedzīvojumos, sastop pirātus, un Ēriks uzzina, cik grūti patiesībā ir dzīvot ar akmens sirdi.

Sarunā režisors Ilmars Rāgs uzsvēra, ka viena no svarīgākajām tēmām filmā, par ko viņš domājis, strādājot pie scenārija, ir jautājums – ko nozīmē būt dzīvam. "Un atbilde patiesībā ir pavisam vienkārša – cilvēks ir dzīvs, ja spēj just un paust savas jūtas. Tas ir viens no filmas galveno varoņu, abu bērnu, lielākajiem izaicinājumiem – lai atgrieztos no fantastiskās, spokainās Starppasaules, kurā iestrēdzis pirātu kuģis, tiem jāiemācās nebaidīties un izrādīt savas jūtas," stāsta Ilmars Rāgs.

Mūziķis un viens no filmas tituldziesmas autoriem Renārs Kaupers uz ekrāna parādās arī kā ekstravagantais pirāts Versače. Renāra kontā ir jau vairākas kinolomas, taču šī filma ir īpaša: "Sākotnēji ar režisoru runājām vairāk par filmas mūziku, un tad parādījās šī epizodiskā pirāta Versačes loma. Ēriks Akmenssirds ir visteiksmainākais stāsts, kurā esmu piedalījies kā aktieris, – spilgti kostīmi, grims, specefekti un intriģējošs sižets. Kostīmfilmās vienmēr ir piedzīvojums piedalīties – visi sanāk no rīta savās ikdienas drēbēs, tad pārģērbjas un nonāk tādā kā citā pasaulē. Pirātu ainas filmējām Tallinā lielā angārā, kur bija uzbūvēts reāls pirātu kuģis. Ļoti jaudīgs, pamatīgs un spocīgs!"

Par to, kā tapusi šī vērienīgā filmas, stāsta Latvijas kopproducents Roberts Vinovskis, Studija Lokomotīve: "Šis ir viens no visu laiku ambiciozākajiem Baltijas valstu kino kopprojektiem. Bija vajadzīgi pieci gadi, lai piesaistītu nepieciešamo finansējumu, kopsummā ap četriem miljoniem eiro. Filmas tapšanā sadarbojās sešas valstis – tik plaša sadarbība ir rets gadījums ne vien Baltijas, bet arī globālā kontekstā. Rezultātā tapis ne vien radoši, bet arī tehniski sarežģīts darbs ar iespaidīgiem un komplicētiem specefektiem. Piemēram, Starppasaules pirātu kuģis, ko filmā redzam miglas vālos tītu dreifējam mistiskās jūrās, pa daļai tapis uz kuģa modeļa Igaunijā, iekšskati filmēti Luksemburgas filmu paviljonos, bet specefekti pievienoti Ukrainas filmu studijā. Un rezultāts ir iespaidīgs, par ko esam ļoti gandarīti."

Riga IFF radošās direktores Sonoras Brokas ieskatā, šī, iespējams, ir Baltijas kinovēsturē pārliecinošākā fantāzijas filma bērniem: "Spoku māja, pirātu kuģis, jūras ceļojumi, spogulis ar superspējām, ceļojums starp pasaulēm – pazīstamais igauņu režisors Ilmars Rāgs aicina kā galvenos varoņus, tā arī skatītājus avantūrā, kur pārsteigumi sagaida ik uz soļa."

Filmas latviešu versijā vienu no galvenajām lomām – Mariju – latviski ieskaņojusi dziedātāja Patrisha, citās lomās dzirdēsim aktierus Kasparu Znotiņu (Saltkurpis Juhans Ulfsaks), Martu Lovisu Jančevsku (Kapteinis), Ģirtu Krūmiņu (Papus Žils Verners) un Kasparu Dumburu (Dienderis Kristjans Sarvs). Skaņu celiņa veidošanā piedalījusies arī televīzijas raidījumu vadītāja Ketija Šēnberga (Māte), animācijas režisore Roze Stiebra (Brunhilda), mūziķi Fiņķis (Šķeista Nero Urke) un Raimonds Lagimovs jeb Dambis (Vecais cietumnieks Andress Lepiks).

Dziesmas Alive Again videoklipa režisors ir grupas Prāta vētra bundzinieks Kaspars Roga. Mūzikas video skatāms Prāta vētras YouTube kanālā, dziesma klausāma visās lielākajās mūzikas straumēšanas platfomās.

No 20. oktobra filma skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja