Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Grieķu traģēdija ziemeļos

Filma Klusa upe, kurā ir redzami vairāki latviešu aktieri, plūst cauri festivāliem un ceremonijām

Brīnišķīgas ziņas no Grieķijas! – pirms kāda laika savā feisbuka lapā ziņoja studija Tasse Film, kad bija uzzinājusi Grieķijas Hellēņu filmu akadēmijas izvirzītos pretendentus uz balvu Iris, kura tiek dēvēta par Grieķijas Oskaru. Tās kopproducētā filma – režisora Angela Franča Klusa upe/Still River – ir saņēmusi deviņas nominācijas, kas aprīļa beigās notikušajā ceremonijā rezultējās trijās balvās – kategorijās Labākais režisors, Labākais operators un Labākie kostīmi. Par kostīmiem filmā ir parūpējušās Ieva Kupcāne, Ilze Kaša un Ilze Negribe kopā ar galvenās lomas atveidotāju Katju Gulioni.

Uz balvu Iris pretendēja arī Indra Burkovska kategorijā Labākā aktrise otrā plāna lomā un Laura Dišlere kategorijā Labākais mākslinieks. Klusas upes pasaules pirmizrāde notika 2018. gada nogalē Tallinas kinofestivāla Melnās naktis/Black Nights galvenajā konkursā. Tikko Klusa upe dažos seansos bija skatāma kinoteātrī Splendid Palace. Rudenī filma atgriezīsies uz Latvijas kinoekrāniem.

 

Tālu no mājām

Klusa upe ir Grieķijas, Francijas un Latvijas kopražojums. "Kaut kas, kas varēja kļūt par murgu, kļuva par svētību," par savas filmas starptautiskās komandas darbu sarunā ar www.cineuropa.org atklāj Angels Francis. Režisoram doma par šādu filmu ir radusies Grieķijas krīzes periodā. To ir iedvesmojusi gaisā vibrējošā sajūta, ka cilvēki saskaras ar kaut ko lielu un grūti izskaidrojamu. Rezultātā ideja ir transformējusies stāstā par kādu grieķu pāri Annu un Petru, kas dzīvo tālu no mājām – industriālā un aukstā pilsētā ziemeļos. Ar viņiem notiek noslēpumains atgadījums – Anna paliek stāvoklī, nestājusies dzimumsakaros. Vai Anna ir krāpusi vīru? Vai viņa ir kādas sazvērestības upuris? Varbūt svētā?

Galvenās lomas atveido Katja Gulioni un Andrejs Konstantinu. Šo varoņu attiecības kļūst par cīņas lauku starp racionālo un iracionālo. "Grieķijas kino ir savs rokraksts, ko var pazīt citu vidū, tāpat kā Rumānijas un Islandes kino. Viena no tipiskākajām lietām ir uzsvars uz divu galveno varoņu attiecībām (un aktiermeistarības virtuozitāti), kurās ir kaut kas no sengrieķu traģēdijas tās labākajā izpausmē," uzsver studijas Tasse Film producente Aija Bērziņa, kuru kopražojumi saista tieši ar dažādu mentalitāšu un dažādas pieredzes satikšanos.

Filmā ir redzami vairāki latviešu aktieri – līdzās Indrai Burkovskai arī Juris Bartkevičs, Guna Zariņa, Katrīne Pasternaka, Kaspars Znotiņš, Ivars Puga, Regīna Razuma, Leonīds Lencs un citi.

 

Dzīvoklis Stabu ielā

Klusas upes eksterjeri ar iespaidīgajiem dūmeņiem ir filmēti Krievijas ziemeļrietumu pilsētā Murmanskā, taču lielākā daļa filmas ir uzņemta Latvijā. "Filmas autori meklēja industriālu vidi ar eklektisku arhitektūru, tostarp padomju mantojumu, kas varētu tēlot pilsētu Krievijas ziemeļos," stāsta Aija Bērziņa. Viņi ir filmējuši Rīgā – Purvciemā ar daudzstāvu ēkām, galvenajiem varoņiem Annai un Petram īpaši izbūvētā dzīvoklī kādā Stabu ielas namā un pagalmos. Filmēšana notikusi arī Latgalē, kas ir kļuvusi par iecienītu kinodarbu uzņemšanas vietu. Producente piemin baltkrievu izcelsmes režisoru Sergeju Lozņicu, kurš šajā pusē ir filmējis savus kinodarbus Miglā/In the Fog (2012) un Lēnprātīgā/A Gentle Creature (2017).

"Mēs atradām skaistu baznīcu pie upes, kur ir uzņemtas vairākas nozīmīgas epizodes," piebilst Aija Bērziņa. Filmā Klusa upe ir uzburta pasaule, kas grimst drūmumā un sniegā. Filmas uzņemšana ilgusi divus gadus – 2016. un 2017. gadā. "Mums bija vajadzīgs sniegs. Pirmajā gadā mums izdevās nofilmēt tikai pusi no nepieciešamā materiāla, jo sniegs nokusa un nācās to gaidīt vēl vienu gadu," saka Aija Bērziņa.

 

Cīņa par labāku dzīvi

Šī gada atkusnis studijai Tasse Film ir atnācis ar vairāku kopražojuma filmu pirmizrādēm. Nesen uz kinoekrāniem nonāca Krievijas, Latvijas un Čehijas kopdarbs – Rīgā dzimušā, Berlīnē dzīvojošā režisora Mihaila Idova filma Humorists, kas ir tapusi ar Nacionālā kino centra un Rīgas Filmu fonda līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā.

Aija Bērziņa cer uz Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma programmas turpināšanos arī nākotnē (dažas dienas pēc intervijas kļuva zināms, ka Rīgas dome ir nolēmusi atsākt Rīgas Filmu fonda darbību un atvēlēt tam 800 000 eiro). "Tā ir shēma, kas darbojas daudzās Eiropas valstīs, kuras saskata tajā izdevīgumu vietējai ekonomikai un kino industrijai. Mēs bijām pirmie, kas šo shēmu ieviesa šajā reģionā. Jau pēc tam sekoja Lietuva un Igaunija," viņa uzsver.

Maijā Kannu kinofestivāla skatē Quinzaine des réalisateurs/Directors’ Fortnight pirmizrādi piedzīvos vēl viena studijas Tasse Film kopražojuma filma – Latvijas, Lietuvas, Beļģijas un Francijas kinodarbs, latviešu režisora Jura Kursieša psiholoģiskā drāma Oļegs, kas vēsta par jauna vīrieša cerībām un cīņu par labāku dzīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja