Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Skabarga vai tornis

RojaLs ar Romijas Šneideres Rozāliju un Rolanda Kalniņa kino klimatu.

"Tas ir nevis Eifelis, bet gan Rojelis," par dizaineru apvienības Ditas Lesiņas, Gunas Pogas un Ēvalda Vanaga radīto vides mākslas instalāciju Rojas pludmalē saka ikgadējā kino, mākslas un mūzikas festivāla RojaL organizators, pazīstamais spēlfilmu mākslinieks Jurģis Krāsons. Katram tas būs kaut kas cits – skabarga, virzienu rādītājs vai tornis.

Šīgada festivāla uzmanības centrā ir franču kino programma, kura tapusi sadarbībā ar  Francijas Institūtu Latvijā. Tajā iekļautas septiņas filmas, kuras uzņemtas pusgadsimta nogrieznī. To vidū ir režisora Kloda Sotē kinolente Cēzars un Rozālija (1972), kurā galvenās lomas atveido divas Eiropas kinozvaigznes Īvs Montāns un Romija Šneidere.

Šajā programmā ir arī režisora Žaka Demī slavenais mūzikls Šerbūras lietussargi (1964) ar Katrīnu Denēvu un Nino Kastelnuovo. Šī filma ieguvusi Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru un kļuvusi par galveno iedvesmas avotu režisora Demjena Šazela darbam La La Land. Kalifornijas sapņi, kas tiks izrādīts RojaLa noslēgumā.

 

Melleņu gari

Festivāls tiks atklāts ar režisores Astras Zoldneres dokumentālo īsfilmu Melleņu gari par romu ģimeni, kura vasaras pavada Kurzemes mežos, lasot un pārdodot ogas. Pirms trim gadiem šeit tika izrādīts viņas darbs Jūras nauda (2013). "Ceram, ka mežā atradīsim filmas varoņus un busiņā atvedīsim līdzi," intervijā SestDienai atklāja režisore.

RojaLā varēs noskatīties vēl trīs dokumentālās filmas – Matīsa Kažas stāstu Vienu biļeti, lūdzu!, Mareka Bērenta triloģijas Savējie sapratīs otro daļu un Uģa Oltes un Mortena Trovika kopdarbu Atbrīvošanas diena, kā arī Nila Skapāna plastilīna animācijas filmu Mūsu ome rullē!, kuras titulvaronē ir kaut kas no raganiņas.

Festivālā tiks demonstrēta arī Latvijas kino klasika – režisoru Ērika Lāča un Jāņa Streiča filma Līvsalas zēni (1969) par komunistu laikiem, kurā skolotāja Zemīša lomu spēlē aktieris Juris Pļaviņš. "Tā ir uzņemta ar padomju laika atvēzienu," noraksturo Jurģis Krāsons. Šī kinolente filmēta Dundagas pilī, kur ieplānots RojaLa īpašais seanss.

 

Metāla butes

Festivālā notiks vairākas izstādes. Tajās būs pārstāvēta metālmāksla, gobelēns, glezniecība un mailarts, kura radīšanas nianses īpašā meistardarbnīcā atklās mākslinieks Andris Vikainis. "Es paskatījos Purvīša balvas izstādi un paraustīju plecus, jo visi ir kļuvuši par kinošņikiem. Vai tad nekā cita mums vairāk nav?" retoriski jautā organizators.

Rojas Kultūras centrā varēs aplūkot metālmākslinieka Ivara Miķelsona veidotās butes. Savukārt bijušajā autoostā ierīkotajā Rojas izstāžu un radošo darbnīcu centrā tiks eksponēts tekstilmākslinieka Egīla Rozenberga lielformāta gobelēns, kura aušanā viņš izmantojis diegus un videokasešu lentes.

Izstāžu zālē Kaija būs skatāmi mākslinieka Edgara Vērpes darbi, ar kuriem viņš atgriežas Latvijas mākslas apritē kā gleznotājs. "Edgars Vērpe bija mans skolotājs Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā. Viņš bija viens no jaunās paaudzes pārstāvjiem, kuri bija daudz brīvāki un tolerantāki nekā vecās gvardes mācībspēki," atceras Jurģis Krāsons.

 

Saulrieta koncerts

Jau par tradīciju ir kļuvis jauno režisoru īsfilmu konkurss, kurā piedalīsies dalībnieki no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas. Iepriekšējo uzvarētāju vidū ir Madara Dišlere, kura šīgada festivālā iepazīstinās ar savas topošās spēlfilmas Paradīze ‘89 projektu, kas tiek īstenots programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei.

Neatņemama RojaLa sastāvdaļa vienmēr ir bijusi arī mūzika. Šogad festivālā kopā muzicēs pazīstamie ģitāristi Aivars Hermanis un Kaspars Zemītis. Savukārt sestdienas vakara Saulrieta koncertā uzstāsies vijolnieks un rojinieks Sandis Šteinbergs ar akordeonistu Artūru Noviku, kuri Rojas pludmalē atskaņos franču mūziku.

Vakara turpinājumā pirms Kalifornijas un cita veida sapņiem varēs noskatīties jubilāra, leģendārā režisora Rolanda Kalniņa (1922) nepabeigto kinolenti Piejūras klimats, kuras filmēšana tika pārtraukta 1974. gadā. "Man ļoti patīk tās totālais askētisms," norāda Jurģis Krāsons un piebilst, ka uz RojaLa kino seansu solījis ierasties arī pats režisors.

Septītais kino, mākslas un mūzikas festivāls RojaL norisināsies no 27. līdz 29. jūlijam. Ar visu programmu var iepazīties interneta vietnē www.rojal.lv.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Solījumi jāpilda

Jācer, ka arī Austras balvu ieguvusī grupa kuba pildīs doto solījumu vēl kādreiz – kaut pēc pieciem gadiem – sanākt kopā pilnā sastāvā un uzspēlēt

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja