Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zilbaloža pirmā pilnmetrāžas animācijas filma piedzīvos pasaules pirmizrādi festivālos

Režisora Ginta Zilbaloža pirmā pilnmetrāžas animācijas filma Projām (Away) jūnijā startēs festivālu Annecy un Animafest Zagreb konkursa programmās, informē Nacionālais Kino centrs.

Režisora Ginta Zilbaloža debijas pilnmetrāžas animācijas filmai Projām pasaules pirmizrāde būs kinofestivālā Animafest Zagreb – šis Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā notiekošais festivāls, kas dibināts 1972. gadā, ir otrs vecākais animācijas festivāls pasaulē un gadu gaitā kļuvis par vienu no svarīgākajiem animācijas gada notikumiem Eiropā. Šogad tas norisināsies no 3. līdz 8. jūnijam.

Ginta Zilbaloža filma Projām kopā ar septiņām citām pilnmetrāžas filmām ir atlasīta Zagrebas Animafest galvenajam pilnmetrāžas filmu konkursam Grand Competition un programmas aprakstā iekļauta kā pirmā, sekojot raksturojumam “…dažkārt lieliskas filmas rodas ne tikai milzīgā darba grupā un ar lieliem finansiāliem ieguldījumiem, bet piedzimst ārkārtīgi rūpīgā darbā un talantīgā apsēstībā, kas pārņem ekstraordināru vienpatni. Tas ir gadījums ar jauno Latvijas autoru Gintu Zilbalodi un viņa filmu Projām…”

75 minūtes garā filma Projām ir stāsts par puisi un putniņu, kuri ar motociklu ceļo pa mistisku salu, mēģinādami nonākt mājās un aizbēgt no tumšā gara, kas seko viņiem pa pēdām. Visus filmas veidošanā nepieciešamos darbus trīsarpus gadu garumā, tai skaitā scenārija rakstīšanu, tēlu un fonu animāciju, montāžu, skaņas dizainu un šajā filmā arī mūziku, ir veidojis pats režisors Gints Zilbalodis.

Nedēļu vēlāk filma Projām sacentīsies arī pasaulē lielākajā animācijas festivālā Anesī, Francijā, – galvenajai skatei paralēlajā konkursā Feature Film Contrechamp. Pasaulē lielākais un vecākais animācijas festivāls, kura atlases komisijai ik gadu piesaka vairāk nekā 3000 filmu no visas pasaules, šogad notiek no 10. līdz 15. jūnijam. Anesī festivāla filmu tirgū MIFA strādās arī Latvijas animatoru delegācija, šogad filmu tirgū pirmoreiz tiks iekārtots kopīgs Baltijas valstu stends.

Mākslinieks, animators un režisors Gints Zilbalodis dzimis 1994. gadā un par kino interesējies jau no ļoti agras bērnības; absolvējis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu. Ginta Zilbaloža animācijas īsfilmām Aqua (2012), Prioritātes (2014), Sekotāji (2014) un Nedzirdams (2015) internetā kopā ir vairāk nekā 2 miljoni skatījumu un tās ir publicētas vairākās prestižās mājaslapās (Cartoonbrew, Vimeo Staff Picks, Short of the Week). Īsfilma Prioritātes ir piedalījusies 46 starptautiskos filmu festivālos un saņēmusi balvu Otavas starptautiskajā animācijas filmu festivālā (OIAF), kas ir lielākais animācijas festivāls Ziemeļamerikā, bet festivālā Animafest Zagreb īsfilma Prioritātes tika atlasīta studentu īsfilmu konkursam.

Savukārt Ginta Zilbaloža jaunākā īsfilma Oāze (2017) Nacionālajā kino balvā Lielais Kristaps ieguva žūrijas speciālbalvu.

Ginta Zilbaloža debijas pilnmetrāža Projām ir saņēmusi finansiālu atbalstu no Valsts Kultūrkapitāla fonda un maija vidū jau tiek demonstrēta uz starptautiskiem ekrāniem – 16., 18. un 19. maijā notiek filmas tirgus seansi Kannu festivāla filmu tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja