Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

9

Filma ar ciparu 9 nosaukumā - ir tīrā producentu izprieca. Tikai šoreiz - tik riskantās teritorijās kā drāma un zinātniskā fantastika. Pie 9 ķēries līdz šim "neiespējams duets" - Krievijas kazahs Timurs Bekmambetovs, kura reputācija kopš Wanted/Meklēšanā Holivudā acīmredzami ir tik augsta, ka džekam bez grūtībām izdevies projektā iesaistīt pašu Timu Bērtonu - gotiski drūmo vīziju meistaru.

Bet pamatideja pieder Bekmambetovam, jo viņam vienkārši... ļoti iepatikusies Šeina Ekera deviņu minūšu multenīte par vientuļu lupatu lellīti, kas izdzīvojusi pēc apokalipses (globālās kodolkatastrofas jeb atomsprādziena) un tagad klīst pa zemi cerībā atrast citas astoņas lelles - jo šīs lelles numurs ir 9. Atbildi uz loģisko jautājumu, kādēļ devītā meklē pirmās, nevis lelles, sekojošas pēc desmit, filmā neatradīsit. Bekmambetovs filmiņu citstarp redzēja pirms diviem gadiem YouTube, kur tā atrodama joprojām.

Pilnīgi droši var teikt, ka 9 ir izcila itin visā (formā, dizainā, muzikālajā noformējumā, atmosfērā - īsts vizuālās mākslas darbs), izņemot story - stāstu, kurš uzdod tik daudz jautājumu, ka uz tiem nogursti meklēt atbildes. Nu, kaut vai elementārākais: kas lelles radījis un, galvenais, kādēļ? Tikai tādēļ, lai tajās pēc apokalipses atrastos šī radītāja "labākās jūtas jeb dvēsele"? Kāpēc tieši deviņas? Un tā tālāk. Bet varbūt bērniem šādi jautājumi nerodas.

Toties mani drusku biedē fakts, ka visu mākslu māksla - multiplikācija - izrādījusies ne tikai spējīga uz visplašākajām mīmikrijas/pielāgošanās variācijām (no komēdijas līdz pirmajai postapokaliptiskajai drāmai), ne tikai spēj glābt kasi (aplūkojiet Holivudas gada ieņēmumu topu - globālā peļņa no animācijas ir mērāma miljardos), bet izrādās arī šī laika gara filosofiskā izteicēja. Virtuālā lieciniece cilvēku civilizācijai, kas, pārvērsta cipariņos, paliks nākotnei, kad mūsu visu vairs nebūs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja