Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Lielajā Kristapā triumfē filma Mammu, es tevi mīlu

Latvijas nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu atzīta režisora Jāņa Norda filma _Mammu, es tevi mīlu. _Nords saņēmis Lielo Kristapu kā labākais režisors, bet filmas galvenās lomas atveidotāja Vita Vārpiņa - kā labākā aktrise. _Mammu, es tevi mīlu _balvai bija izvirzīta piecās kategorijās un ieguva arī skatītāju simpātiju balvu.

Labākā aktiera tituls piešķirts Jānim Āmanim par lomu filmā Sapņu komanda 1935. Par labāko aktieri otrā plāna lomā atzits Ziedonis Ločmelis par sniegumu filmā Džimlai rūdi rallalā. Savukārt labākā aktrise otrā plāna lomā bijusi Rēzija Kalniņa.

Par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu atzīta režisora Pētera Krilova Uz spēles Latvija, bet kategorijā Labākā dokumentālā filma līdz 65 minūtēm apbalvota Dāvja Sīmaņa filma Pēdējā tempļa hronikas. 

Par labāko animācijas filmu atzīts Signes Baumanes darbs Akmeņi manās kabatās. Viņas veikums apbalvots arī nominācijās Labākais scenārists un Labākais animācijas filmas režisors. Savukārt par labāko animācijas filmu mākslinieku atzīts Edmunds Jansons par filmām Kora turneja un Starptautiskā tēvu diena. Nominācijā Labākais skaņu režisors apbalvots Ģirts Bišs par darbu pie filmas Kora turneja.

Labākā īsmetrāžas spēlfilma bijusi režisora Stanislava Tokalova Mazliet ilgāk, bet par labāko debijas filmu atzīta Jura Kursieša spēlfilma Modris

Lielā Kristapa jaunajā kategorijā Labākā minorā kopprodukcijas filma balvu ieguvusi Latvijas un Lietuvas kopražojuma filma Spēlmanis. Filmas operators Jānis Eglītis saņēma apbalvojumu Labākais spēlfilmas operators.

Kā labākais dokumentālās filmas režisors apbalvots Viesturs Kairišs par filmu Pelikāns tuksnesī. Tās operators Gints Bērziņš atzīts par labāko dokumentālās filmas operatoru.

Par labāko montāžas režisori atzīta Līga Pipare par darbu pie filmas Sapņu komanda 1935. Apbalvojumu ieguvusi arī tās kostīmu māksliniece Sandra Sila. Savukārt filmas Escaping Riga mākslinieces Kristīne Plūksna-Zvagule un Ieva Romanova, kā arī grima māksliniece Sarmīte Balode atzītas par labākajām savās kategorijās. Kā labākais mūzikas autors apbalvots Jēkabs Nīmanis, kurš par filmām Māra un Vairāk nekā dzīve.

Lielo Kristapu par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā saņēma režisors un operators Ivars Seleckis un montāžas režisore Maija Selecka. Balvu viņiem pasniedza norvēģu aktrise un režisore Līva Ulmane.

Atsevišķā konkursā tika vērtētas studentu filmas, no kurām balvu saņēma Lizetes Murovskas animācijas filma Vakars uz ezera un Lienes Lindes filma Četri mielasti.

Festivāla Lielais Kristaps tika pārstāvētas 34 pēdējo divu gadu laikā tapušas filmas kuras vērtēja starptautiska žūrija - Latvijas Kinoproducentu asociācijas pārstāvis Bruno Aščuks, Kinooperatoru ģildes pārstāvis Valdis Eglītis, FIPRESCI Latvija pārstāve Anita Uzulniece, režisori Jānis Streičs, Andis Mizišs, animācijas režisore Roze Stiebra, filmu kritiķe Elena Stishova no Krievijas, kino žurnālists Jans Šulcs-Ojala no Vācijas, kā arī kino teorētiķis un Norvēģijas filmu institūta pārstāvis Jans Eriks Holsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja