Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Anglija bij’ atslēgta

No 10. līdz 12. aprīlim norisinās Londonas grāmatu tirgus, kurā par goda viesu valstīm (Market Focus Countries) šogad izvēlētas Latvija, Lietuva un Igaunija. Devītais aprīlis. Britu bibliotēkas Zināšanu centrs. Piecpadsmit minūtes pirms plkst. 19 situācija ir visai nokaitēta. Uz pasākumu Būt baltietim: ietekmju krustcelēs, kurā sagaidāma tikšanās ar Noru Ikstenu, lietuviešu zināmāko rakstnieci Kristīnu Sabaļauskaiti un igauņu rakstnieku un izdevuma Sirp redaktoru Mihelu Mutu, ir sanākuši vairāk cilvēku, nekā pietiek vietas.

Vairums turklāt – biļešu publika. Nora Ikstena šajā vakarā burtiski mirdzēja visās nozīmēs, turot klēpī un vēlāk nolasot fragmentu no sava februārī izdevniecībā Peirene Press izdotā romāna Mātes piens, kuru tulkojusi Margita Gailītis. Lielbritānijā tas iznāca ar nosaukumu Soviet Milk/Padomju piens

Pēc intelektuāli spraigās un saturīgās diskusijas, kuru tās vadītāja Rozija Goldsmita bez komplimentēšanas nosauca par spožu, gandarīta bija arī pati Nora Ikstena: "Tas ir masīvi! Nekas tāds nav bijis britu tirgū. Ielauzties britu tirgū nav tik viegli. Principā tas ir pats grūtākais tirgus. Tas ir brīnumam līdzīgi." Rakstniece pauda arī prieku par to, ka "Baltijas rakstnieki ir satikušies literatūrā, jo katrai valstij atsevišķi tas nebūtu iespējams". Starp citu, Ikstena savu starptautiskās atpazīstamības ceļu sāka tieši šajā pašā bibliotēkā pirms septiņiem gadiem, kad interese bijusi nesalīdzināmi mazāka.
 

Eksporta potenciāls 

Latvijas dalība Londonas grāmatu tirgū ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas notikumiem, kura mērķis ir attīstīt Latvijas literatūras eksportu uz Lielbritāniju un citām valstīm. Londonas grāmatu tirgus kultūras programmā Latviju pārstāv četri rakstnieki – Nora Ikstena kā Dienas autore, Kārlis Vērdiņš, Inga Ābele un Luīze Pastore.

Savukārt profesionālās programmas ietvaros Latviju pārstāvēs Juta Pīrāga (eksporta platforma Latvian Literature), Silvija Tretjakova (LNB Bērnu Literatūras centrs), Ģirts Karlsons (Jelgavas tipogrāfija), Sintija Buhanovska (izdevniecība Zvaigzne ABC), Renāte Punka (Latvijas Grāmatizdevēju asociācija), Sanita Muižniece (kuš! komikss), Alīse Nīgale (izdevniecība Liels un mazs) un fonds Viegli.

Daudzi ar Latvijas literatūru saistīti pasākumi šajās dienās notiek arī ārpus grāmatu tirgus – grupas Sigma koncerts Sv. Etelburgas baznīcā, Latvijas dzejas lasījumi, Pop up ilustratoru izstādes atklāšana, Ivara Tontegodes filmas Knutifikācija demonstrēšana, kā arī vairāku Latvijas autoru angliski iznākušo grāmatu atklāšana u. c. Kopumā Londonas grāmatu tirgus nedēļā gaidāmi vairāk nekā 40 ar Latvijas literatūru saistīti pasākumi, kuros bez četriem oficiālās programmas autoriem piedalīsies arī latviešu rakstnieki un mākslinieki Sergejs Timofejevs, Krišjānis Zeļģis, Eduards Aivars, Madara Gruntmane, Artis Ostups, Kristīne Ulberga, Svens Kuzmins, Dace Rukšāne, Inga Pizāne, Maiks Koljērs, Zane Zuste, Maira Dobele, Sanita Muižniece u. c.

Latvijas stenda atklāšanā piedalīsies arī visu Baltijas valstu kultūras ministri. Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde Latvijas literātu darbus uzskata par "vienu no Latvijas vērtību galvenajām vērtslietām" un piedalīšanos Londonas grāmattirgū goda viesa statusā par "ilgtermiņa ieguldījumu ne tikai Latvijas un Lielbritānijas sadarbībā, bet būtisku atspēriena punktu Latvijas autoru atpazīstamībā ārvalstīs un novērtējumam pasaulē". Liels akcents likts uz to, lai Londonā popularizētu arī Latvijas poligrāfijas eksporta potenciālu. 
 

Kūku Marija Londonas baznīcā

Luīze Pastore, kuras Maskačkas stāsti angļu valodā Žanetes Vēveres-Pasqualini tulkojumā iznāk izdevniecībā Firefly Press, stāsta, ka radošajā darbnīcā aicinājusi bērnus pašiem radīt savu grāmatu.

"Ar īpaši šim notikumam radītas spēles un Reiņa Pētersona ilustrāciju palīdzību bērni radīja katrs savu Dog Town. Biju patīkami pārsteigta, cik talantīgi rakstnieki ir grāmatu lasošie britu bērni. Bērnus itin nemaz nemulsināja, ka stāsts norisinās viņiem nepazīstamā zemē un ka runājošie suņi runā tikai latviski vai krieviski." Savā priekā ar Dienu dalījās arī indie roka grupas Sigma līderis Jānis Ozoliņš: "Esam Londonā, sajūtas brīnišķīgas! Vakardien (9. aprīlī) Sigma īpašā koncertā Latvian Literature un ārvalstu izdevējiem atklāja vinila plati Mythemes jeb Mitēmas, kur iekļautas piecas dziesmas no nule publicētā albuma. Divas no tām – Kūku Marija un Cik nemanāmi ar atdzejotājas Ievas Lešinskas-Geiberes gādību nu skan arī angļu mēlē." 

Jau iepriekš vēstīts, ka laikā no 2017. līdz 2019. gadam, pateicoties dalībai Londonas grāmatu tirgū un valsts piešķirtajam finansējumam, Lielbritānijā iznāks vairāk nekā 40 grāmatu tulkojumi angļu valodā. Latvijas dalību Londonas grāmatu tirgū nodrošina platforma Latvian Literature un LIAA ar Latvijas Kultūras ministrijas atbalstu, kā arī sadarbībā ar Britu padomi un London Book Fair.

Top komentāri

RRR
R
Protams, gribētos zināt precīzus rezultātus par citām grāmatām un autoriem. Lai patiešām nesanāk tā, ka dēļ vienas Ikstenas grāmatas ir pamatā visi tēriņi LV stendam ievērojamā Londonas grāmatu stendā.
Vai
V
šī ir tā "atslēdziņa", kas Latvijas nodokļu maksātājiem kopā izmaksāja 2 miljonus?
Glorija
G
Neskaudiet, ka valsts dotējusi dažu rakstnieku tirgus godu. Cimdiņi ar rociņām sader labi. Pašapmāna kultūrpolitika 2 miljonu vērtībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja