Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dibinās Nacionālās rakstniecības atbalsta fondu

Ceturtdien, 13. septembrī, Rīgā, Melngalvju namā, pēc Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa iniciatīvas pirmoreiz atjaunotās Latvijas vēsturē notiks nacionālas nozīmes rakstniecības atbalsta fonda dibināšana.Kā pastāstīja dzejniece Liāna Langa, fonda mērķis ir izveidot būtisku materiālā atbalsta formu latviešu literatūras tapšanai, kas līdz šim ilgstoši apdraudēta valsts ekonomiskās situācijas un nepārdomātās kultūrpolitikas dēļ.

Līdzīgi atbalsta fondi, kopjot mecenātisma tradīcijas, darbojas daudzviet pasaulē, aicinot nācijas ietekmīgākos uzņēmējus ziedot naudu fondam, kas savukārt izsludina konkursu jaundarbu tapšanai dažādos žanros. 2012. gada sākumā samilza situācija rakstniecības nozarē. Dalot Latvijas Valsts mežu naudu ziedojumu formātā Valsts Kultūrkapitāla fondam, tika piemirsta literatūras joma. Vairāki Latvijas literāti tikās ar Latvijas Valsts prezidentu, lai izgaismotu situāciju nozarē Latvijā, Baltijā un Eiropā, un guva Prezidenta Andra Bērziņa izpratni par to, ka noplicināta latviešu literatūra neizbēgami nozīmē noplicinātu un aizvien mazāk izmantojamu latviešu valodu, bet tas savukārt pasaules globalizācijas plūsmā paātrina nācijas radošā potenciāla izsīkumu un tautas asimilāciju kādā anonīmā masā.Pēc prezidenta iniciatīvas tika atrasta Nacionālās rakstniecības atbalsta fonda forma, izveidota valde un statūti. Fonds sāks darbu ar tā dibināšanas dienu 2012. gada 13. septembri. Fonda dibinātāji ir Liāna Langa, Knuts Skujenieks un Edvīns Raups. Fonda patrons ir Valsts prezidents Andris Bērziņš. Izsakot pateicību fonda dibinātājiem par Latvijas rakstniecībai un latviešu valodas nākotnei nozīmīgās idejas virzīšanu, Valsts prezidents Andris Bērziņš atzīst: "Mūsdienu informācijas pārpludinātajā pasaulē ir divtik svarīgi atšķirt vērtīgo no nevērtīgā, atsijāt sēnalas no graudiem. Te es saredzu izšķirošu un nozīmīgu rakstnieku lomu, jo vērtības, ko radījuši un radīs mūsu vārda meistari, paliks arī nākamo paaudžu mantojumā. Mums ir jāpalīdz šīm vērtībām rasties un jāatbalsta cilvēki, kuru talants, radot literārus meistardarbus, spēj aizraut lasītājus."

"Pašdarbīgums ir sabiedrības un valsts spēka avots. Pie visa, ko organizē valsts, vienmēr atrodas vieta, kur pielikt plecu brīvprātīgam darbam. Ja arī šodien tas vēl nav gājis plašumā, kā vajadzētu, tomēr šāds pienesums padara mūsu dzīvi saprātīgāku un brīvāku," saka Knuts Skujenieks.

"Esam iecerējuši finansiāli atbalstīt rakstnieku radošo darbu manuskriptu pabeigšanā prozas, dzejas, dramaturģijas un bērnu literatūras žanrā. Manuskriptu paraugus vērtēs žūrija un tie reizi gadā gūs atbalstu konkursa kārtībā. Vēlamies mūsu talantiem sniegt iespēju vienu gadu pilnvērtīgi nodoties rakstnieka darbam, lai taptu augsti kvalitatīvi, pasaulē konkurētspējīgi literatūras darbi. Fonds ir atvērts mazākumtautību rakstniekiem, jo kultūrai piemīt unikāla spēja saliedēt sabiedrību. Ceram uz mecenātu patriotismu un viņu cēlo gribu atbalstīt vienu no mūsu spēcīgākajām nacionālajām vērtībām – rakstniecību," uzskata Liāna Langa.

"Visvairāk mums, latviešiem, jādomā par šodienu, nevis jāatceras slikta vai laba pagātne un nevis jācer uz nākotni. Jāsaprot, ka šodien vēl ir iespēja runāt latviski. Tāpēc arī šis ir Nacionālās rakstniecības atbalsta fonds, jo tieši rakstītais vārds ir šodienas vārda kultūras pamatā, un šo pamatu kopšana ir liels darbs," ir pārliecināts Edvīns Raups.

Nacionālās rakstniecības atbalsta fonda dibināšana Valsts prezidenta Andra Bērziņa patronāžā notiks 13. septembrī plkst. 14 Rīgā, Melngalvju namā. Dibināšanas svinīgo ceremoniju vadīs Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars. Uz to ir aicināti rakstnieki, uzņēmēji, kultūras institūciju vadītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja