Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Filmas Dalasas pircēju klubs recenzija. Liktenis sliktenis

Kinoteātros startē biogrāfiski vēsturiska filma par cīņu ar AIDS. Tā tikko saņēmusi divus Zelta globusus

Svētdien, 12. janvārī, Holivudā izdalītie Zelta globusi iezīmējuši gada līderus, kuru vidū ir arī filma Dalasas pircēju klubs, kas atnesa divas balvas par veiksmīgiem aktierdarbiem: Metjū Makonohijs ir atzīts par labāko dramatisko aktieri, viņa partneris filmā Džereds Leto – par labāko otrā plāna aktieri. Dalasas pircēju kluba gadījumā abas balvas precīzi akcentē filmas galvenos spēka punktus – divu aktieru darbu. Kaut, protams, ko darītu aktieri bez dramatiska, labi uzrakstīta stāsta, kas balstīts konkrēta cilvēka biogrāfijā, turklāt precīzi iefokusēts noteiktos vēsturiskos un ģeogrāfiskos apstākļos.

XX gadsimta 80. gadi, Dalasa ar tās konservatīvajiem tikumiem un likumiem, kur homofobija ir īsta mačo pazīme, gluži tāpat kā izpriecas rodeo.

Mačo traģēdija

Metjū Makonohija atveidotais Rons Vudrūfs no Dalasas pircēju kluba gan ir absolūts pretmets šādiem tipiņiem un, kā tas pieklājas īstam vīram, gatavs sprēgāt homofobajā patosā, arī, teiksim, ņirdzot par Holivudas zvaigzni Roku Hadsonu – vienu no pirmajiem publiskajiem AIDS upuriem slavenībām. Tikai liktenis/sliktenis mīl ļauni pajokot: pēc negadījuma darbā slimnīcā nonākušajam elektriķim mačo konstatē HIV vīrusu. Kā reaģē Rons Vudrūfs Metjū Makonohija izpildījumā, ir vērts redzēt – noliegums, agresija, neizpratne, kā šī "homoseksuāļu slimība" varētu attiekties uz viņu.

Turpmāko filmas sižeta attīstību varētu apzīmēt kā Rona samierināšanos ar slimību, izmisīgus centienus tikt pie eksperimentālām zālēm, kas ir viņa vienīgā cerība izglābties, sekojošo totālo sabrukumu un sava veida augšāmcelšanos, mēģinot atrast citus ceļus, kas glābj no slimības. Nē, tie nav ezotēriskie meklējumi, drīzāk laimīgas nejaušības un pēkšņais Rona racionālisms, pētot savu slimību un mēģinot to ārstēt ar ārzemēs (Meksikā, Japānā un citur) iegūstamiem medikamentiem.

Savukārt filmas nosaukumā minētais Dalasas pircēju klubs ir tā biznesa struktūra, kas Ronam ļauj palīdzēt ne tikai sev, bet arī citiem slimības upuriem, kurus viņš nebūt vairs nenicina un neapņirdz. Principiāla nozīme šajās Rona pārvērtībās ir slimnīcā satiktajam transvestītam Rejonam (Džereds Leto) – elegantam un stilīgam. Ja citējam Kasablanku, šī tikšanās ir īstas (vīru) draudzības sākums.

Prom no realitātes

Metjū Makonohija varoņdarbs, nometot svaru līdz ģindeņa trauslumam, ir acīmredzams un neaptverams. Tas ir arī kārtējais apliecinājums faktam, ka radikālas aktiera ķermeņa pārvērtības tiek augstu novērtētas dažādās balvu ceremonijās, arī Zelta globusā. Taču Ronam ir lemts pārtapt un pārveidot sevi arī garīgi. Tomēr tieši šī krasā un filmā ļoti dinamiskā Rona pārvērtība – no rupja kretīna un agresīva homofoba līdz absolūtas tolerances iemiesojumam attiecībā pret citādajiem – ir drīzāk noticama uz vārda. Filmā trūkst kādas atslēgas epizodes, kas ļautu līdz galam noticēt tam, ka smagā slimība ir tā, kas Ronu no agresīvas niecības padara par tolerances etalonu, turklāt cilvēku ar apskaužamām biznesa prasmēm.

Protams, mani iebildumi ir nokaujami saknē, galu galā filmas pamatā ir reāls dzīvesstāsts – konkrēta cilvēka biogrāfija, kurš turklāt ir ierakstījis savu vārdu arī ASV tiesas vēsturē, tiesājoties ar valsts institūcijām, kas lobēja farmācijas biznesa pārstāvjus, agresīvi apkarojot jebkādas citas alternatīvas AIDS ārstēšanas metodes.

Filma ir nozīmīgs kanādiešu režisora Žana Marka Valē darbs (viņš ir veidojis karalisko melodrāmu Jaunā Viktorija (2009)), kas apliecina gan režisora prasmi strādāt ar nesenās vēstures materiālu un izšķiršanos pārliecinoši "nomirt savos aktieros". Filma nešķiežas ar sentimentālu jūtināšanos un neieslīgst politkorektā patosā, vietumis ļaujoties ironijai.

Dalasas pircēju klubs ar tās jau esošajām un potenciālajām balvām atgādina, ka šā gada ASV nopietnākās un kvalitatīvākās filmas (arī Volstrītas vilks un Amerikaņu afēra) vēstī par nesenu vēsturi – XX gadsimta 70.–80. gadiem. Iespējams, tas ir mēģinājums bēgt prom no realitātes – uz citu laiku, kurā bija citāds kino – to raksturoja cilvēciskās kaislības un sarežģītos raksturos balstīti dramatiski stāsti, nevis specefektu parādes.

Dalasas pircēju klubs/Dallas Buyers Club ****

Drāma. ASV. 2013.
Režisors Žans Marks Valē. Lomās Metjū Makonohijs, Džereds Leto, Dženifera Gārnere u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja