Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Gan identitātes, gan protesta forma

Cēsīs šonedēļ triumfēs kinomākslas un rokmūzikas simbioze

Vai kāds saskaitījis, cik festivālu un festivāliņu vienas vasaras laikā notiek Latvijā? Turklāt dažnedažādi - lokāli, starptautiski, akadēmiski, neformāli un tā tālāk... To klāsts arvien turpina paplašināties, kas priecē, jo izvēles daudzveidība vienmēr ir apsveicama. Iespējams, Cēsis mierīgi varētu pretendēt uz Latvijas festivālu galvaspilsētas statusu, jo šīs nedēļas nogalē kļūst par vēl vienu kultūras pasākumu bagātāka - no 14. līdz 16. augustam Cēsīs norisināsies pirmais Rokfilmu festivāls. Tas veltīts filmām par un ap rokmūziku un rokmūziķiem, pašu mūziķu veidotam kino, koncertfilmām, mūzikas video un citiem roka dzīvesstilu raksturojošiem darbiem.

Festivāla līdzdirektore Amanda Boka stāsta, ka ideja par speciālu, rokmūzikas tematikai veltītu filmu festivālu virmojusi jau vismaz pāris gadu. "Latvijas specifika rāda, ka mums nav auditorijas, kas būtu piesaistīta vienam kino žanram, tādēļ pasaulē populārie šausmu vai fantāzijas kino festivāli pie mums nedotu to rezonansi, ko gribētos sasniegt. Tādēļ ilgi prātojām, kas gan kino jomā un dzīvē vispār spēj vienot latviešus," atklāj A. Boka. Izrādījies - tā ir rokmūzika, kam ir lielāka loma nekā tikai mūzikai vien, tā vēsturiski esot kā protesta, patriotisma un identitātes forma.

Festivāls tiks atklāts ar Latvijas filmu sērijas Savējie sapratīs! pirmās daļas pirmizrādi Sešdesmitie. Sākums un turpināsies ar pasaulslavena kino seansiem par tādām leģendām kā Kurts Kobeins, The Rolling Stones, Dženisa Džoplina, somu supergrupa Lordi... "Pasaulē ir tūkstošiem filmu par un ap rokmūziku un tās izpildītājiem. Atlasīt labākās un Latvijas publikai interesantākās bija īsts izaicinājums, gribējām, lai ir gan klasika, gan mūsdienu žanra labākie darbi. Piemēram, filma par Bobu Dilanu Latvijā uz lielā ekrāna tiks rādīta pirmo reizi," skaidro A. Boka.

Filmas Sešdesmitie. Sākums veidotāju komanda plānojusi aptvert Latvijas rokmūzikas vēsturi no tās pirmsākumiem XX gadsimta sešdesmitajos gados līdz pat deviņdesmito gadu sākumam. Darba gaitā secināts, ka to pienācīgi izdarīt vienas filmas ietvaros gluži vienkārši nav iespējams. Tā radusies ideja veidot triloģiju, no kuras pirmā filma ir Sešdesmitie. Sākums.

Metālmūzikas cienītājiem būs veltīts īpašs videokolekcijas seanss, kā arī leģendārās latviešu metālgrupas Huskvarn 25 gadu jubilejas un atvadu koncerta filmas prezentācija. Paralēli norisēm kino zālēs festivāla organizatori trīs dienu garumā aicina iesaistīties aizraujošās diskusijās, darbnīcās un dažādos konkursos, kā arī apmeklēt rokkoncertus.

Vairāk informācijas - www.rockfilmfestival.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja