Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Īlaijas grāmata

Īlaijas grāmatā uz dzīvību un nāvi cīnās dvēselē dikti labais, bet vienlaikus arī brutālais vientuļnieks

Kā tur aizpērnajā Eirovīzijā auroja Krievijas bagātākais popzvaigznītis Dima "Bilains" kopā ar draudziņiem uz slidām un pijolēm - Believe, bilīv, biļiiiiv... Nu, protams, galvenais ir ticēt - pat amerikāņu kritiķis namber van Īberta kungs prātīgiem un kino mīlošiem ļautiņiem visai draudzīgi iesaka: jūs tikai nevienam nestāstiet, bet šo filmu paslepšus patiešām ir vērts redzēt! Un iekabina Īlaijas grāmatai trīs zvaigznītes no četrām viņa piezīmjgrāmatiņā pieejamām, kas jau ir dikti daudz.

Man gan ir alerģija pret režisoriem, kas sevi filmas titros pozicionē kā kaut kādu ražojošu firmu - The Hughes Brothers, un Alberts ar Alanu dara tieši tā, tomēr jāņem vērā, ka šī dvīņubračku "firma" pirms deviņiem gadiem uzražoja vienu no, manuprāt, labākajiem gadsimtu mijas moderngotiskajiem trilleriem - murgaini drūmā lielpilsētas fantāzijā lieliski sastilizēto Londonas Džeka Uzšķērdēja stāstu - No elles/From Hell (2001) ar Džoniju Depu divdomīgā kriminālizmeklētāja narkomāna lomā.

Aktieri priecē

Arī Īlaijas grāmatas/The Book of Eli aktieru ansamblis priecē - ne katru dienu gadīsies vērot, kā ekrānā uz dzīvību un nāvi cīnās dvēselē dikti labais, bet vienlaikus rīcībā dikti brutālais vientuļais klaidonis Īlaija - Denzels Vašingtons - ar "vissliktāko kinopuisi pasaulē" Gēriju Oldmenu kāda nolaista un, rādās, pēc mūslaiku apokalipses jeb atomsprādziena sekām daudzu eksistenciālo likstu, ieskaitot pārtikas un ūdens trūkumu, izmocīta mazītiņa ASV rietumpuses ciematiņa neģēļa šerifa Kārnegija smeķīgajā lomā. Sliktajā nometnē sastapsit arī kulta "kinosadistu" (kopš Mehāniskā apelsīna un Kaligulas laikiem) Malkolmu Makdauelu un ekscentrisko kinosātanu (kopš Doktora Parnasa iedomu pasaules laikiem) rokeri Tomu Veitsu, toties Kārnegija meitas prostitūtas Solaras lomā ir džungliski seksīgā ukrainiete Mila Kunisa. Un, protams, Īlaija Vašingtons nespēs neglābt viņas drusciņ pagrimušo, bet skaidro dvēseli un daiļo miesu no turpmākā tēva uzspiestā posta. Vārdsakot, jūsu acīm tiek piedāvāts skarbs klasiska vesterna un neprātīgi "neklasiska" grāvēja Trakā Makša stilā apvienojums ar to vien atšķirību, ka Trakā Mela Gibsona vietā būs Denzels Īlaija Vašingtons.

Trīs naglas

Šim postapokaliptiskajam vesternam ir veselas trīs "morālās naglas", uz kurām katram skatītājam "pakārties": a) kristietības vērtības ir un būs svarīgas pat pēc apokalipses, b) šīs vērtības ir reizēm jāsargā, pat ja nākas nogalināt, nūuuu, dikti daudzus, kas apgāna kristietības simbolus, vārdsakot, vardarbība cēlu mērķu vārdā - tas ir O.K. Un visbeidzot - vētrains sekss un pasaules glābšana kā cilvēku enerģijas un gribas spilgtākās izpausmes nemaz tik tālu viena no otras nestāv. Galvenais - prast rīkoties ar mačeti un šaujamieročiem vismaz tik veikli kā jaunajam mesijai Neo no Matrix un lasīt pareizās grāmatiņas - un to visu var iemācīties no apburošā Denzija Vašingtona, kurš ar gadiem kļūst aizvien iespaidīgāks. Neba velti pasauli tagad mums par prieku glābj šokolādes krāsas varoņi - Baraks, Īlaija... Vārds aiz vārda, lode aiz lodes, līķis aiz līķa, un skaties - Grāmatu Grāmata (lasi: ticība) būs glābta! Believe! Jo kaut kur uz filmas fināla pusi brāļus Hjūsus piemeklējusi tāda vērienīga vizuāli efektīga atklāsme, kuras dēļ pat režisors Mels Gibsons ar savām Kristus ciešanām zaļi zils aiz skaudības paliktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja