Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ingunas Baueres jaunais romāns Palieku tev uzticams. Juris Neikens

Tikko iznākušā romāna ievadā rakstniece ierakstījusi trīs veltījumus: tēvzemes simtgadei; latviešiem, kuri nepadodas; patriotiem, kuri mīl nevis tāpēc, ka viņiem ko dod, bet tāpēc, lai dāvātu paši. Visi trīs veltījumi ir gandrīz visu Ingunas Baueres līdz šim radīto romānu galvenais uzstādījums, portālam Diena.lv pavēstīja izdevniecības Zvaigzne pārstāvji.

Inguna Bauere vispirms ir pedantiska vēsturisko dokumentu pētniece. Un tikai tad, kad izšķirstītas baznīcas grāmatas ar biogrāfiskiem datiem, savākts pietiekami daudz objektīvu faktu un gadskaitļu, izpētītas visas iespējamās fotoliecības, vēsturiskā objektivitāte tiek apaudzēta ar rakstnices subjektīvo redzējumu vai, kā saka pati autore, fantāzijai pieaudzēti spārni.

Jaunākais Ingunas Baueres romāns Palieku tev uzticams. Juris Neikens ir vēstījums par vienu no izcilākajiem mūsu tautas dižgariem. Grāmatas atvēršanas svētki notiks piektdien, 8. jūnijā, pulksten 18.00 Dikļu Dziesmusvētku zālē, Kultūras un Tūrisma informācijas centrā – aicinām piedalīties!

19. gs. vidū Vidzemes lēnprātība un omulība piedzīvoja katastrofu – vairākus bada gadus, tiem sekojošus zemnieku nemierus un masveidīgu Lutera baznīcas ļaužu pāriešanu pareizticībā, ko atbalstīja ķeizariskā valdība. Mācītāji – vācieši sprieda, ka latvieši nākotnē tāpat nespēšot savu tautību noturēt, un, lai netaptu par krieviem, viņu gars jāmodina uz vācietību. Tikmēr pirmie skolotie zemnieku dēli jau nebaidījās atklāti saukties par latviešiem…

Juris Neikens bija parasts lauku zēns – zemnieka dēls no Limbažu puses, kurš 1843. gadā nonāca Cimzes skolotāju seminārā, kur ieguva ceļamaizi nākotnei – studijām Tērbatas universitātē un kļūšanai par teologu. Pirmais latviskas izcelsmes Lutera mācītājs Valmieras apkārtnē. Iejūtīgs, sirsnīgs cilvēks, pazemīgs dēls, nelaimīgs mīlētājs un četru bērnu tēvs, kurš aizgāja pie Dieva četrdesmit divu gadu vecumā. Neikens baidījās no kara un nemieriem, izvēlēdamies mieru un mīlestību. Lai arī piedzīvoja dramatiskus notikumus pats savā ģimenē, tomēr palika uzticams kristīgajā ticībā dēstītajiem ideāliem, nebeidza pulcināt ap sevi ļaudis un skaidrot viņiem savu pārliecību, rakstīja pamācošus stāstiņus un dzejolīšus, ko publicēja paša izdotajā laikrakstā Ceļa Biedris... līdz paveica to, par ko latvieši viņu pieminēs mūžīgi – 1864. gada maijā Dikļos sarīkoja pirmos apkārtnes koru sadziedāšanās svētkus.

Iespējams, kāds vēlēsies uzzināt kaut ko vairāk par Neikenu kā pirmo reālistisko stāstu rakstnieku, citam varbūt šķitīs svarīga Cimzes loma dziedāšanas svētku kontekstā, tāpēc grāmatas autore atvainojos tiem, kuri Juri Neikenu iztēlojušies citādu, nekā romānā aprakstīts. “Darīju to ar pietāti un mīlestību... Meklējiet ziņas par Neikenu rakstos, domājiet, seciniet paši! Galvenais – nezaudēsim mūsu dižgarus.”

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
MŪSU LATVIJAI . Janvāra vējos,kad Tēvija slējās, mēs jutām kā važas un nebrīve irst… un svelošās dzirkstis kā balzams no Kristus pašos dvēseles dziļumos kristu… Dvēseles dziļumos ,tumšos un dzelmainos savādi spēki raisās un riss – neviena nespēti,vēl debesu sēti uz augšu no tumšajiem dziļumiem nirst ! Un sadeg sārņi un gaist un kā sapnis skaists -tūkstots siržu kā viena trīss !
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
jā.....izskatās ka "Dienā'' tiešām vēl pārāk daudz Latvijas ienaidnieku,ja neļauj barikāžu dzeju ielikt pilnā apmērā !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja