Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Izdota kolektīvā monogrāfija Mūsdienu literatūras teorijas

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts izdevis apjomīgu kolektīvo monogrāfiju Mūsdienu literatūras teorijas (sastādītāji Ieva E. Kalniņa un Kārlis Vērdiņš), kuras 16 nodaļās 16 literatūrzinātnieki un kultūrfilozofi sniedz koncentrētu pārskatu par galvenajām mūsdienu literatūras teorijas pieejām.

Grāmatā apskatītas gan pieejas, kas koncentrējas uz dziļu teksta lasījumu (Jaunā kritika, krievu formālisms, strukturālisms, poststrukturālisms, dekonstrukcija, semiotika un naratoloģija), gan arī tādas, kuras lielu uzmanību pievērš darba sabiedriskajam kontekstam un tapšanas apstākļiem (marksisms, jaunais vēsturiskums un literatūras antropoloģija, feminisms, psihoanalīze, zilo teorija, ekokritika, postkoloniālisms), apskatīta arī hermeneitiskā pieeja un mūsdienu literatūras starpdisciplinārās izpausmes formas mediju teorijas kontekstā.

Katras nodaļas beigās teorētiskajam izklāstam pievienots pētnieka brīvi izvēlēts latviešu autora darba lasījums attiecīgās pieejas kontekstā, tā sniedzot priekšstatu par teorijas praktisko pielietojumu literāra darba analīzē.

Grāmatas autori ir gan LU LFMI pētnieki, gan citu Latvijas humanitāro pētniecības iestāžu pārstāvji: Anda Baklāne, Pauls Daija, Eva Eglāja-Kristsone, Benedikts Kalnačs, Ieva E. Kalniņa, Ieva Kolmane, Normunds Kozlovs, Ojārs Lāms, Skaidrīte Lasmane, Sandra Meškova, Jānis Ozoliņš, Marians Rižijs, Inguna Sekste, Ilva Skulte, Elīna Vasiļjeva un Kārlis Vērdiņš.

"Šis ir pirmais nozīmīgais un objektīvais pētījums latviešu valodā par 20. un 21. gs. literatūras teorijām. Šāda pētījuma neesamība bija milzīgs robs latviešu humanitārajās zinātnēs. Grāmatas tapšanā piedalījies plašs autoru kolektīvs, kur katram autoram ir savs individuāls rakstības stils. Tomēr tas netraucē grāmatu uztvert kā vienotu veselumu, ļaujot lasītājam izbaudīt šo individuālo stilu un padarot tekstu par aizraujošu lasāmvielu plašam interesentu lokam," saka
Dr. habil. philol. Sigma Ankrava.

Grāmatu varēs iegādāties Latvijas grāmatnīcās, kā arī par īpašu cenu (Ls 8) institūtā, Zinātņu akadēmijas 13. stāvā, iepriekš sazinoties ar darbiniekiem (informācija www.lfmi.lu.lv)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja