Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kannu festivāls noslēdzas ar kompromisa lēmumiem

Svētdienas vakarā noslēdzies būtiskākais pasaules filmu festivāls Kannās. Visai negaidīts izrādījās ASV aktiera un režisora Šona Penna vadītās žūrijas lēmums – galvenā balva „Zelta palmas zars” tika piešķirta pēdējai no konkursa programmā rādītajām filmām – franču režisora Lorēna Kantē filmai „Klase”/”The Class”/„Entre les murs”.

Tik negaidīts žūrijas lēmums savā ziņā apliecina – tas bija izmisuma un kompromisa solis. Jau festivāla norises gaitā prese rakstīja par viena konkrēta un spēcīga laureāta trūkumu 22 konkursa filmu vidū, tālab pēkšņā izvēle par labu pēdējam sacensību dalībniekam, var šķist arī izteikts kompromisa lēmums.

„Mēs vēlējāmies izveidot filmu, kas ir līdzīga Francijas sabiedrībai - tikpat daudzveidīgu, dzīvelīgu un sarežģītu, tikpat konfliktiem un pretrunām piepildītu, kurus mēs nemēģinām ignorēt un nopulēts. Es ceru, ka tāda arī šī filma ir, un mēs neesam kļūdījušies,” sacīja režisors Lorēns Kantē, kurš saņēma balvu kopā ar filmas aktieriem – daudziem un daudznacionāliem Francijas tīņiem, kuri filmā spēlēja grūti savaldāmu klases kolektīvu.

Amerikāņu režisors Klints Īstvuds, kura filma "The Changeling” tika minēta kā viena no pretendentiem uz uzvaru, saņēma 61. Kannu Starptautiskā festivāla goda balvu. Šādu pat balvu – cienījamu mierinājuma plāksteri – saņēma arī franču aktrise Katrīna Denēva – viņa tēloja vienu no galvenajām lomām franču filmā "Ziemassvētku pasaka”/ "The Christmas Tale”.

Žūrijas „Grand Prix” tika pešķirts itāļu režisora Mateo Garrones flmai Gomorra – skarbi reālistiskam vēstījumam par mafijas biznesā iesaistītu ģimeni.

Beļģu režisori, divkārtējie „Zelta palmas zara” īpašnieki Žans Pjērs un Luks Dardēni saņēma balvu par labāko scenāriju filmai „Lornas klusēšana”/” The Lorna’s Silence”. Filma vēstī par jaunas albāņu sievietes drāmu, iesaistoties kriminālā laulību biznesā Beļģijā.

Balvu par labāko – ģimenes drāmas „Trīs pērtiķi”/”Three Monkeys” - režiju saņēma turku režisors Nuri Bilge Selians.


Par labāko aktieri tika atzīts amerikānis Benisio del Toro, ar šādu atzinību tika novērtēts viņa revolucionāra Čegevaras lomas tēlojumu filmā „Če”/”Che” (rež.S.Soderbergs).

Kā labākā aktrise tika apbalvota Sandra Korveloni par vientuļas ģimenes mātes lomu brazīliešu drāmā „Aizsardzības līnija”/”Linha de passe” (rež.V.Selles un D.Tompsone).


Žūrijas balvu saņēma arī itāļu politiskā satīra – filma „Il Divo” (režisors Paolo Sorentino).


Festivālu noslēdza ārpuskonkura filma „Kas tikko notika?”/”What Just Happend?”, ko veidojis amerikāņu režisors Barijs Levinsons. Galveno – producenta - lomu filmā par Holivudas kino biznesa aizkulisēm spēlē aktieris Roberts de Niro, kurš arī bija viens no galvenajiem trumpjiem un balvu pasniedzējiem festivāla apbalvošanas ceremonijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja