Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kino Rīga demonstrēs Milānas teatro alla Scala iestudēto operu Dons Karloss

****Dons Karloss no Milānas Jauniestudējumu, ar kuru Milānas operteātris Teatro alla Scala atklāja savu 2008./2009.gada sezonu — Džuzepes Verdi vēsturisko muzikālo drāmu Dons Karloss, varam noskatīties tepat Rīgā. Tiesa — ierakstā, jo pirmizrāde notika 2008.gada 7.decembrī. Opermākslas mīļotājiem šī būs lieliska iespēja baudīt pasaulslavenā basbaritona Feručo Furlaneto, tenora Stjuarta Neila, itāļu dīvas Florencas Čedolinsas un citu izcilu pasaules operslavenību sniegumu, turklāt — operai pietuvinātā vidē, kāds ir kino Rīga vēsturiskais, greznais interjers.

Rīgā skatīsimies izrādi, ko diriģē itāļu maestro Daniēle Gati — starptautiski pieprasītais itāļu maestro, kurš arī izpelnījis atzinību par vācu repertuāra meistardarbiem, tālab Vīnes Valsts operā aicināts pievienoties Vīnes filharmoniķu diriģentu pulkam un pērn atklāja Vāgnera festivālu Baireitā ar operu Parsifāls. Režisors un scenogrāfs ir jaunais Stefans Braunšveigs, Strasbūras Nacionālā teātra galvenais režisors. "Jauns un ārkārtīgi jūtīgs režisors, kurš pazīst mūziku un iekļūst tieši operas kodolā un tās varoņu sirdīs," viņu slavē Stefans Lisnē, La Scala direktors un galvenais režisors. La Scala savu sezonas atklāšanu svinējusi ar satriecošu talantu komandu. Pasaulslaveno itāļu basu Feručo Furlaneto redzēsim Filipa II lomā. Elizabeti de Valuā atveidos Florenca Čedolinsa, kura kopš uzvaras Lučāno Pavaroti vokālistu konkursā 1996.gadā ir vispieprasītākais itāļu soprāns. Titullomā — viens no spožākajiem šodienas tenoriem Stjuarts Neils. Slovāku baritona Dalibora Jenisa izcilā muzikalitāte teicami atbildīs Rodrigo lomai. Ekspresīvais amerikāņu dramatiskais soprāns Dolora Zajika šeit uzplaukst vienā no savām raksturīgākajām lomām — greizsirdīgās princeses Eboli tēlā. Dons Karloss, iespējams, ir visspraigākais, dziļākais, niansētākais, bagātīgākais un meistarīgākais Verdi vēlīnā posma darbs, plašs un monumentāls visa verdiskā apkopojums. Šai Verdi drāmai ir arī visvairāk versiju. Tā dēvētā Grand Opera versija, kuru redzēsim, ir 1884.gada četru cēlienu versija, ko Verdi saīsināja un pārveidoja itāļu valodā no oriģinālās 1867.gada piecu cēlienu drāmas franču valodā. Sižets balstīts prinča dona Karlosa dzīves pretrunās pēc viņa saderinātās Elizabetes Valuā izprecināšanas viņa tēvam, Spānijas karalim Filipam II, slēdzot miera līgumu, kas izbeidza Itālijas karu (1551—1559) starp Hābsburgu un Valuā dinastijām. Mīlestība, draudzība, politika, nodevība, uzticība, gods, nāve — ap to visu savijas šī stāsta varoņu likteņi.**Opera** Džuzepes Verdi opera Dons Karloss — Milānas Teatro alla Scala izrādes ieraksts. Kinoteātrī Rīga 11.V plkst.19 Biļetes Ls 8—12 Biļešu servisa kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja