Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kinolektorijā “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt IV” stāstīs par slaveniem režisoriem

10.martā kinoteātrī “Rīga” sāksies jau ceturtais kinolektorijs “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt”, informē organizatoru pārstāve Agnese Zeltiņa. Šoreiz kino speciālisti stāstīs par autorības fenomenu – tiem pasaules kino režisoriem, ap kuriem rotē visi nozīmīgākie pasaules kinofestivāli, režisoriem, kuru kuru talants un individualitāte nepakļaujas komerckino konveijeram, kuru filmas ir notikumi.

 “Vai autorkino jēdziens pastāvēs arī XXI gs? Kas ir tie vārdi, kas slēpjas zem autorkino zīmola šā gadsimta pēdējā dekādē? Ar ko mums būtisks ir izaicinošais dānis Larss fon Trīrs, rafinētie un melno humoru mīlošie brāļi Koeni? Kāpēc brits Maiks Lī ir lielo kinofestivālu – Kannu, Venēcijas, Berlīnes – mūžīgā sensācija, tāpat kā viņa uzvārda brālis, ķīnietis Angs Lī? Kāpēc tik tracinoši un fascinējoši ir amerikāņu autori Terijs Giljams un Darens Aranofskis?” par šiem jautājumiem savas versijas klāstīs kinoteorētiķi Dāvis Sīmanis, Dita Rietuma, Viktors Freibergs, Daira Āboliņa un Normunds Naumanis, protams, ielūkojoties savu elku daiļrades niansēs un attīstības posmos. Lektoriju organizē biedrība “Ekrāns” un Rīgas Kinomuzejs, sadarbībā ar kinoteātri “Rīga”, filmas kinolektorijam piedāvās izplatīšanas kompānija ACMEfilm no SMART kino kolekcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PROGRAMMA

10.marts plkst 19:00
SADEDZINĀT PĒC  IZLASĪŠANAS/ BURN AFTER READING
Rež. Džoels un Ītens Koeni/ Joel Coen, Ethan Coen
Lomās: Breds Pits, Džordžs Klūnijs, Džons Malkovičs, Tilda Svintone
ASV, 2008, 92 min
Lektors: Viktors Freibergs  

Brāļi Koeni ir spilgtākais tandēms, kurš mūsdienu kino apspēlē klasisko kinožanru ar pievienotu postmodernisma akcentu. Fargo (1996), Lielais Lebovskis (1998), Cilvēks, kura nebija (2001) ir tikai dažas no Koenu ekcentrisko, ironisko un bieži brutālo filmu klāsta, kas jau kļuvušas par kulta filmām.

Melnajā spiegu komēdijā Sadedzināt pēc izlasīšanas disks ar CIP aģenta (Džons Malkovičs) atmiņu pierakstu nonāk naudkārīgu fitnesa centra darbinieku (Breds Pits, Koenu aktrise Frēnsisa Makdormanda) rokās. Ne viss rit tik gludi, kā plānots...  

24. marts plkst 19:00

ANTIKRISTS / ANTICHRIST
rež. Lars fon Trīrs /  Lars von Trier
Lomās: Šarlote Gensbūra, Vilems Defo
Dānija,Vācija, Francija, Zviedrija, Itālija, Polija, 2009, 109 min
Lektors: Normunds Naumanis  

Skatītāju psihes manipulators, ambiciozākais un vizuāli izsmalcinātākais mūsdienu dāņu kino meistars, kurš nesirgst ar mazvērtības kompleksu – pēc filmas Antikrists seansa Kannu kinofestivālā 2009.gadā Trīrs sevi nosauca par labāko kino režisoru pasaulē.

Antikristā  sāpes par bērna zaudējumu ir iesākums alegoriskai vīrišķās un sievišķās pasaules strāvojumu sadursmei, kurā Viņš un Viņa gatavi cīnities līdz mītiskai uzvarai.   

7. aprīlis plkst 19:00
IEŅEMOT VUDSTOKU/ TAKING WOODSTOCK
rež.  Angs Lī/ Ang Lee
Lomās: Dēmetri Mārtins, Eižens Levijs, Emīls Hiršs, Henrijs Gudmens, Imelda Stontone
ASV, 2009, 110 min
Lektors: Dita Rietuma

Angs Lī ir globalizācijas koncepcijas iemiesotājs kino. Taivānas izcelsmes režisors mīt Amerikā, vienlīdz ērti jūtas literāru darbu (Prāts un jūtīgums, Kuprainais kalns), komiksu (Halks), austrumu cīņas mākslas (Tīģeris un drakons) un virkni citu avotu tulkošanā ekrāna valodā. Viņa daiļradi vieno tēmas izpēte – indivīds sabiedrībā.

Komēdijas Ieņemot Vudstoku galvenais varonis Eliots palīdz saviem vecākiem saimniekot motelī netālu no vietas, kur norit leģendārais festivāls - puķu bērnu bohēmas simbols.    

28.aprīlis plkst 19:00
CĪKSTONIS / THE WRESTLER
rež. Darens Aranofskis / Darren Aronofsky
Lomās: Mikijs Rurks, Marisa Tomeja
ASV, 2008, 109 min
Lektors: Normunds Naumanis  

Darens Aranofskis pagaidām uzņēmis tikai četras pilnmetrāžas filmas, bet jau ierindojas starp pamanāmākajiem autoriem. Inteliģentais Hārvardas universitātes absolvents plašas uzmanības centrā nonāca ar filmu par narkotiku atkarības radītajām problēmām Rekviēms sapnim (2000).

Ar Rendija lomu Cīkstonī Mikijs Rurks spoži atgriezās kinomākslā, atainojot novecojošu, vientuļu bijušo reslinga zvaigzni, kurš meklē samierinājumu ar savu ģimeni un censoņa raksturu. Aktieri un filmu lutināja filmu kritiķi un festivāli, starp  apbalvojumiem ir arī Venēcijas festivāla galvenā balva Zelta Lauva.

5.maijs plkst 19:00
LAIMĪGAJIEM VEICAS/ HAPPY-GO-LUCKY
rež. Maiks Lī / Mike Leigh
Lomās: Sallija Hokinsa, Aleksis Zegermans
Lielbritānija, 2008, 118 min
Lektors: Daira Āboliņa

Scenārists, lugu rakstnieks, teātra un kino režisors Maiks Lī ir viena no mūsdienu britu kino redzamākajām figūrām. Sociālo drāmu meistars Lī filmu Laimīgajiem veicas veidojis gaišākās toņkārtās.  

Bezrūpīgā sākumskolas skolotāja Popija grib, lai visiem veicas un ikviens ir laimīgs. Vai pozitīvisma caurstrāvoto Popiju var izsist no līdzsvara pilnīgi pretēja personība braukšanas instruktora izskatā? Un vai īsta mīlestība eksistē aizņemtajā un anonīmajā Londonā?  


19. maijs  plkst 19:00
DOKTORA PARNASA IEDOMU PASAULE / THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS
rež. Terijs Giljams / Terry Gilliam
Lomās: Džonijs Deps, Hīts Ledžers, Džūda Lovs, Kristofers Plammers, Kolins Farels
Francija, Kanāda, 2009, 122 min
Lektors: Dāvis Sīmanis

Sirreālas īstenības un iztēles rotaļas ir Terija Giljama rokraksts. Animators, scenārists, režisors – Giljams ir talantīgs visās jomās, kaut arī ne vienmēr kritiķi un skatītāji viennozīmīgi vērtējuši viņa ekstravagances.

Filmā Doktors Parnass komediantu trupa ceļo pa mūsdienu Londonu, piedāvājot izrāžu apmeklētājiem nonākt viņu iedomu pasaulē. Filmas tapšanu gandrīz pārtrauca Hīta Ledžera nāve, bet Giljams ieviesa radošas korekcijas – viņa tēla atveidošanu pārņēma Džūda Lovs, Džonijs Deps un Kolins Farels. Parnasa pretinieku filmā spoži tēlo Toms Veits.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja