Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

KM izveidotā darba grupa apšauba kultūras ministres izpratni par nozari

Pēc trešdien, 2. maijā, Kultūras ministrijā (KM) notikušās diskusijas par literatūras un grāmatniecības nozares attīstību Kultūras ministrijas izveidotā darba grupa secinājusi – ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes uzvedība un diskusijā sacītais liek apšaubīt viņas izpratni par nozari un tās nozīmi latviešu valodas, literatūras un nacionālās identitātes saglabāšanā, kompetenci un atbilstību amatam.

Kā norāda KM darba grupas vadītāja Nora Ikstena, sarunas laikā netika rasti nekādi kopsaucēji, jo ministre ignorējusi nozares darba grupas iepriekš paveikto. "Uz jautājumiem par pašas ministres redzējumu Ž. Jaunzeme-Grende atteicās atbildēt, aizbildinoties ar frāzēm "mēs pie tā strādājam" un "to es jums neteikšu"," par aizvadīto diskusiju, kas tika rīkota pašas ministres iniciatīvas rezultātā, stāsta Nora Ikstena.Jāatgādina, ka pēc sanāksmes Saeimas Izglītības, kultūras un sporta komitejā šī gada 14. februārī, kurā Latvijas rakstnieki un kultūras darbinieki iepazīstināja komisiju ar situāciju nozarē un absolūti nepietiekamo finansējumu latviešu valodas un literatūras pastāvēšanai un attīstībai, Kultūras ministrija izveidoja darba grupu nozares stratēģijas izstrādāšanai un nepieciešamā minimālā budžeta noteikšanai. Darba grupa rakstnieces Noras Ikstenas vadībā izstrādāja dokumentu, ar kuru tika iepazīstināta kultūras ministre."Atsaucoties vārdā nenosauktu personu aicinājumam, kuri dokumentu atzinuši par nepilnīgu, ministre diskusijā 2. maijā aicināja Rīgas Biznesa skolas pasniedzēju Mārtiņu Mārtinsonu kopā ar darba grupas locekļiem un citiem nozares speciālistiem vēlreiz apspriest nozares stiprās un vājās puses, riskus, iespējas un nozares attīstības galvenos stratēģiskos virzienus, kas jau sākotnēji tika identificēti sagatavotajā dokumentā," norāda Nora Ikstena.Par izbrīnu diskusijas dalībniekiem, sākotnēji nebija paredzēts apspriest darba grupas veikumu, bet, par spīti profesionāļu paveiktajam, nozares analīzi veikt "no nulles", izmantojot mārketinga un neirolingvistiskās programmēšanas ("koučinga") paņēmienus. Pēc darba grupas locekļu un pieaicināto ekspertu izteiktajiem iebildumiem notika dokumenta īsa prezentācija, kurai sekoja asa vārdu pārmaiņa vairāku stundu garumā. Ar sagatavoto dokumentu nebija iepazinies arī moderators. Rezultātā diskusija noslēdzās bez vienota kopsaucēja.Darba grupas vadītāja Nora Ikstena gan cer, ka darba grupas sagatavotie priekšlikumi tiks ņemti vērā, ministrei tiekoties ar Saeimas Izglītības, kultūras un sporta komisiju 15. maijā.

Kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Iluta Bērziņa portālam Kulturasdiena.lv norāda – darba grupas izplatītais paziņojums apstiprina diskusijas laikā novēroto viedokļu atšķirību starp literatūras un grāmatniecības nozares pārstāvjiem.

Kā skaidro Kultūras ministrijā, diskusijas par literatūras un grāmatniecības nozares attīstību darba kārtība tika pieteikta kā darbs pie nozares stiprajām un vājajām pusēm, iespējām un draudiem, kā arī nozares attīstības galvenajiem stratēģiskajiem virzieniem.

Diskusijas rezultātā tapušajam materiālam bija jāpapildina Kultūras ministrijas izveidotās literatūras un grāmatniecības stratēģijas izstrādes darba grupas sagatavotais redzējums ar priekšlikumiem. Lai priekšlikumi būtu vēl visaptverošāki un daudzveidīgāki, papildu darba grupas sastāvam tika pieaicināti vēl citi literatūras, grāmatniecības un citu kultūras nozaru pārstāvji.

Kultūras ministrijas speciālisti uzsver, ka kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende ir pirmā ministre, kas uz atvērtu sarunu aicinājusi nozares pārstāvjus, mudinot palūkoties ne tikai uz finansējuma trūkumu, kas vēl ar vien ir fokusā, bet arī uz nozares esošajiem resursiem un iespējām.

Darba grupā strādāja rakstniece, SIA Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja padomes locekle Nora Ikstena, Valsts Kultūrkapitāla fonda Literatūras nozares ekspertu komisijas locekle Maija Burima, Kultūras ministrijas Nozaru politikas nodaļas vecākā referente Līga Buševica, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas pārstāvis Artis Ērglis, SIA Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja valdes locekle Andra Konste, biedrības Latvijas Literatūras centrs direktors Jānis Oga, biedrības Latvijas Grāmatizdevēju asociācija valdes priekšsēdētāja vietniece (tagad valdes priekšsēdētāja) Renāte Punka, literatūras pedagoģe, literatūrzinātniece Lita Silova, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra direktore, Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Silvija Tretjakova un dzejnieks Jānis Vādons.

Diskusijā 2. maijā piedalījās darba grupas locekļi N. Ikstena, L. Buševica, J. Oga, R. Punka, L. Silova, S. Tretjakova, J. Vādons, kā arī Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētniece, kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas pārstāvis, SIA Jelgavas tipogrāfija pārdošanas vadītājs, Māris Matrevics, apgāda Dienas Grāmata vadītāja Dace Sparāne-Freimane, Nacionālās kultūras padomes pārstāve, rakstniece Inese Zandere, Latvijas Rakstnieku savienības valdes locekle, literatūrkritiķe un tulkotāja Ieva Kolmane, žurnālists un rakstnieks Mārtiņš Barkovskis (Otto Ozols), Valsts Kultūrkapitāla fonda Literatūras nozares ekspertu komisijas pārstāvis, žurnālists, rakstnieks Arno Jundze, rakstniece Dace Rukšāne, Latvijas Bankas pārstāvis Kristaps Otersons, Valmieras drāmas teātra aktieris Mārtiņš Meiers, Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta direktore Jolanta Treile un Kultūras ministrijas Nozaru politikas nodaļas pārstāves Iluta Treija un Liega Piešiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baltijas pērles programmas pieturpunkti

Līdz 5. oktobrim Rīgas kinoteātrī Splendid Palace turpināsies festivāla Baltijas pērle filmu skates. Šā festivāla sīkstums un izturība ir skaidrojama ar savas auditorijas pazīšanu un prasmi piemekl...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja