Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Mamma Mia!

Es tiešām necerēju, ka jūs nebūsiet devušies uz bāru, — pēc Karlovi Varu festivāla svinīgās noslēguma ceremonijas sacīja sieviete vienkāršās melnās treniņbiksēs un tādas pašas krāsas kokvilnas kreklā — britu režisore Filida Loida, kuras pieticīgais vizuālais tēls kontrastēja gan ar noslēguma pasākuma dāmu dekoltē, gan ar viņas pašas režisētās filmas Mamma Mia! krāšņumu.

Čehijas pilsētā Karlovi Varos notiekošajā festivālā (43. pēc kārtas), kurā rāda tiešām labas filmas un kurā mēdz ierasties zvaigznes ar pasaules vārdu (šogad Roberts de Niro, Kristofers Lī u.c.), Loidas režisētā filma Mamma Mia! bija izraudzīta par fināla odziņu. Pasaulslavenā mūzikla Mamma Mia! kinoversija nebūt nepaliks festivālu "geto" — filma augustā būs arī Forum Cinemas repertuārā, kā jau tas pieklājas lielbudžeta Holivudas studijas Universal produktam ar zvaigžņu ansambli: Merilu Strīpu, Pīrsu Brosnanu, Kolinu Fērtu, Stellanu Skarsgārdu, arī jauniņo Amandu Seifrīdu u.c.

Merila Strīpa apbur mūziklā ar ABBA dziesmām


Filma Rīgā no 22.augusta

Eiropas tūre


Filmas pirmizrāde jau notikusi Londonā, tā rādīta presei Grieķijā un festivālā jau pieminētajos Karlovi Varos. Londona, Lielbritānija ir gan Filidas Loidas, gan mūzikla Mamma Mia! dzimtene, turklāt Loida ir pazīstama britu teātra un operu režisore, kura ir tieši atbildīga par mūzikla Mamma Mia! tapšanu un vēlāko pasaules fenomenu. Grieķijā, kādā no tās gleznainajām salām, risinās filmas darbība. Karlovi Varu festivāla organizētāji bija pietiekami attapīgi, lai uzaicinātu atzīto britu teātra režisori, iespējams, uz viņas mūža pirmo kinofestivālu: Loidai, kura sen nav nekāda iesācēja, Mamma Mia! ir debija kinorežijā.

"Par spīti pieredzei teātrī, filmēšanas laukumā es jutos kā maza meitene, un te nu man jāsaka milzīgs paldies Merilai Strīpai — filmas Donnai —, kura man palīdzēja krīzes brīžos. Jāatzīst, ka tik izcilas aktrises kā Merila Strīpa klātbūtnē mulsums būtu pārņēmis ne tikai zaļu iesācēju filmēšanas laukumā — mani, bet arī daudz pieredzējušāku režisoru," sacīja Loida, kuras darbs Mamma Mia! ir sācies vairāk nekā pirms desmit gadiem, kad liktenis viņu savedis kopā ar zviedru grupas ABBA dalībniekiem. Tieši viņi bija tie, kas piekrita ļaut ABBA klasiskās dziesmas iestrādāt jaunā sižetā — jaunā stāstā, radot sākotnēji skatuvei paredzētu mūziklu. Tagad tas pārtapis filmā, kurā "mums, cerams, izdevies saglabāt to īpašo naivumu un garu, kas raksturīgs skatuves mūziklam", sacīja filmas režisore.

Hipiju meičas trīs mīlas


Mamma Mia! pamatā ir izklaidējošs sižets par kādreizējo hipiju meiču Donnu (Merila Strīpa), atraktīvu un jauneklīgu par spīti gadiem, brūkošajai saimniecībai — hotelītim — gleznainā Grieķijas saliņā un jau pieaugušajai meitai, kura gatavojas iziet pie vīra. Tieši viņa — meita Sofija — ir vainīga mātes šokā. Sofija ir atradusi mātes jaunības dienasgrāmtu, izlasījusi, ka uz viņas nekad nepazītā tēva statusu var pretendēt trīs mātes jaunības draugi/mīļākie, un uzrakstījusi vēstules viņiem visiem, aicinot uz savām kāzām. Tavu brīnumu! Šo solīdo vīriešu trijotne — britu aktieru Pīrsa Brosnana, Kolina Fērta un zviedra Stellana Skarskārda veidolā — arī ierodas kā uz burvju mājienu. Protams, lai satiktu savu jaunības mīlestību Donnu un varbūt atrastu meitu.

Mūzikla sižets ir kā kārnas vistas stilbiņš, bet ne jau realitātes slāni vai psiholoģijas dzīles ir jēga meklēt šajā enerģiskajā, vitālajā un muzikālajā filmā, bet gan… Merilas Strīpas apbrīnojamo enerģiju, spēlēt un dziedāt prieku. Mamma Mia! Merila Strīpa — savulaik dēvēta par izcilāko Holivudas dramatisko aktrisi, nesen spoži pierādījusi savu spēju ar pašcieņu niekoties arī peļņas Holivudas filmās, kā Sātans Pradas brunčos, — dej un dzied! Skatītājam no brīnumiem atkārsies žoklis! Dejo un dzied arī divas viņas draudzenes Rozija (Džūlija Voltersa) un Taņa (Kristīne Baranska), kuru ziedu laiki ir saskanējuši ar ABBA dziesmu zvaigžņu stundu — 70.gadiem. Merilas Strīpas,

ABBAS un arī režisores Filidas Liodas satikšanās bija tā vērta, pat ja sena un nesena kinovēsture pazīst arī režisoriski veiklākus mūziklus nekā Mamma Mia!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja