Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mēs esam viņam parādā. Rakstnieku Juri Zvirgzdiņu pieminot

Mūžībā aizgājis pazīstamais bērnu literatūras autors Juris Zvirgzdiņš, kurš sarakstījis vairāk nekā trīsdesmit grāmatu jaunākajiem lasītājiem, iepazīstinot viņus ar spilgtiem, labdabīgiem varoņiem un to piedzīvojumiem ceturtdaļgadsimta garumā.

"Juris Zvirgzdiņš nav tikai rakstnieks. Drīzāk tā ir teritorija vai, ja patīk, kontinents latviešu prozas teritorijās," tā autoru raksturojis kolēģis rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, atskatoties uz viņa daiļradi.

Juris Zvirgzdiņš dzimis 1941. gadā Rīgā, mācījies Rīgas Republikāniskajā neklātienes vidusskolā un studējis Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātē. Jaunībā strādājis par krāvēju, noliktavas pārzini, sargu un veicis citus darbus. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados strādājis par redaktoru apgādos Vaga (1990–1995) un Artava (1995–1999). Pēc tam pilnībā pievērsies rakstniecībai.

Literatūrā Juris Zvirgzdiņš sevi pieteicis 1982. gadā ar "ironisku prozu" Loms žurnāla Liesma divpadsmitajā numurā par topošo autoru Leonardu Rozi un viņa pārdomām. "Grāmatas plauktos tik kārtīgi saliktas, roka neceļas tās aiztikt. Uz rakstāmgalda mapes, baltu papīru kaudzīte, rakstāmmašīnā puspierakstīta lapa," rakstīja tikpat topošs autors kā viņa darba galvenais varonis. Turpmākajos gados radījis stāstus, esejas un romānus.

Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigās pievērsies bērnu literatūrai ar grāmatu Reiz senos laikos Kurzemē, kas sagādāja pirmos panākumus. Tā ieguvusi Pavasara balvu (Jāņa Baltvilka balvas priekštece) un Pastariņa prēmiju. Savos trijos desmitos bērnu literatūras darbu Juris Zvirgzdiņš iepazīstinājis jaunākos lasītājus ar dažādām kultūrvietām, vēsturiskiem notikumiem un sasniegumiem Latvijā un pasaulē.

"Piecu gadu vecumā dzīvoju blakus 4. vidusskolai Mārupītes krastā. Skolu beidzot, skolēni ūdenī bija iemetuši dažas grāmatas – viena no tām bija Vasilija Jana Čingishans. Izmakšķerēju un izžāvēju. No tā laika esmu interesējies par vēsturi," intervijā KDi sacījis Juris Zvirgzdiņš, kurš arī kā bērnu literatūras autors apzinājies, ka pirmās cilvēka mūžā izlasītās grāmatas iedarbojas ārkārtīgi spēcīgi un var atstāt iespaidu uz visu mūžu.

Rakstnieks ieguvis divas Latvijas Literatūras gada balvas – par darbu Bebru atgriešanās (2002) un Tobiass dodas pasaulē (2006). Jura Zvirgzdiņa uzticamais līdzgaitnieks rotaļu lācītis Tobiass kļuvis par vairāku grāmatu galveno varoni un pašu slavenāko viņa darbu tēlu dažāda vecuma lasītāju vidū. Rakstnieks jokojot mēdza apgalvot, ka viņš ir ne tikai vairāku grāmatu galvenais varonis, bet arī to autors.

Savu balvu kolekciju papildinājis 2009. gadā ar Pastariņa prēmiju par darbiem Mūsu Latvija, Knorke jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu un Konteineru meitenīte Rudīte. Saņēmis Jāņa Baltvilka balvu par grāmatām Mūsu Latvija, Pele, punkts un Gūtenbergs un ieguldījumu latviešu bērnu literatūras attīstībā (2009), darbiem Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi, Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi un Seši stāsti par ASV vēsturi (2013), kā arī citas balvas.

2020. gadā Juris Zvirgzdiņš saņēmis Latvijas Literatūras gada balvas mūža balvu par izcilu ieguldījumu Latvijas bērnu literatūrā. 2021. gadā iznācis Jura Zvirgzdiņa jaunākais darbs Rijīgā čūska un gudrā pele. "Viņš nesagaidīja savas trīs beidzamās bērnu grāmatas. To mēs viņam palikām parādā," atklāj izdevniecības Pētergailis vadītāja un divu rakstnieka grāmatu līdzautore Inguna Cepīte. Jura Zvirgzdiņa darbi tulkoti somu, itāļu, lietuviešu, armēņu un citās valodās, ļaujot autora varoņiem aizceļot arī ārpus Latvijas robežām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja