Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Neatvairāmā Tamāra Drū

Lieliska komēdija par idillisko Anglijas provinci

Iesākumā konstatēsim, ka Stīvena Frīrsa filma - un tā tiešām ir komēdija - par idillisko Anglijas provinci, kuru kā mušas apsēduši dažnedažādu šķirņu pilsētas sprukstiņi, nebūt nav tik «prasta», kā iztaisās.

Filma drīzāk ir sulīgs stāstiņš ar morāli, ka prātīgāk par visu dzīvē ir saprast, kas tu esi, un nelēkt laukā no savas bļodiņas, lai iekortelētos svešā šķīvīti, kaut tas būtu ar divām zelta maliņām. Proti - filma, kā saprast savu vietu dzīvē, un, protams, to var izdarīt, tikai klausot savai sirdsbalsij. Bet laukos tiešām darās pilnīgs ārprāts. Omulīgo britu fermeru kotedžu apsēduši svešķermeņi - tīrie frīki. Konkrētajā gadījumā tie ir literāti (vēlāk - viens izlaidies jauneklis popzvaigznis, kurš kļūst par divu lauku meiteņu izspiegošanas un erotisko sapņu objektu).

Literātu klubiņš

Tiesa, šī «okupācija» notiek ar pašu laucinieku piekrišanu - kādā glītā lauku īpašumā, kas gadsimtiem piederējis kādas jaukas sievietes (burvīga aktrise Temzina Grega) senčiem, viņas pašpārliecinātais laulenis - intelektuālu detektīvu rakstnieks - ar sievas čaklajām rokām noorganizējis ko līdzīgu rakstnieku klubiņam, tādai kā radošajai viesnīcai jeb pansijai. Šis rūpals ir gana ienesīgs, kaut arī sabraukušie rakstnieki - o, Jēzus!, cits par citu stulbāki!

Pirmā smieklu lēkme pārņem, vērojot vakara literārās pačalošanas, kuras literāti pavada gleznainā dārzā zem pansijas reklāmas devīzes «Prom no aptrakušajiem lielpilsētas pūļiem!». Kaut visa šī kompānija sirgst ar baismīgām psiholoģiskām problēmām un neko prātīgu neviens nespēj sacerēt!

Nākamā komisma doza - kad miestā ierodas filmas titulvarone «neatvairāmā» Tamāra Drū (viņu spirdzinoši tēlo seksīgā Džemma Artertone), kura izrādās Londonas žurnāliste - skaistule, bet ar… liktenīgu noslēpumu. Izrādās, šī Tamāra ir bijusī vietējā neglītene - nu, piedodiet, izlieta Sāra Džesika Pārkere no Seksa un lielpilsētas, kura savu «krāšņumu» - milzīgo kumpo «šnobeli» - ir plastiski uzlabojusi, jo vētrainajā jaunībā knābja dēļ piedzīvojusi ne vienu vien nepatīkamu brīdi. Kuri (brīži), kā vēlāk izrādās, nemaz nav bijuši tik nepatīkami. Taču mājiens uz Seksu un lielpilsētu Frīrsam ir nepārprotams. Tamāra - līdzīgi kā Kerija Bredšova no Sex and the City, tikai Londonā - arī ir «kolumniste» - modīgu sleju autore, kas vēsta, kā sievietēm saglabāt pašcieņu.

Taču Frīrsa filmas smeķīgums ir tas, ka tajā nav runas par glamūru, bet reāliem provinces priekiem - kur kaisles uzplūdā nav par skādi pat siltā govs sūdā iekāpt! Dzīves situācijas šajā Anglijas lauku nostūrī sagrozīsies tik nevaldāmā, fantastiskā karuselī, kāds tādām Ņujorkas špidrilkām sapņos nav rādījies!

Dažādas kaislības

Klasiķis Stīvens Frīrss (tādu šedevru kā Spicējiet ausis/Prick Up Your Ears, Bīstamie sakari/Les Liaisons dangereuses, Karaliene/Queen autors), kurš ir ne tikai filmas režisors, bet arī scenārists (sižets patapināts - nebrīnieties! - no britu autores Pouzijas Simondsas populārā dienas komiksa, kuru no 2007. līdz 2009.gadam publicēja laikraksts The Guardian), savērpis intriģējošu daudzfigūru kompozīciju, kurā visus vieno kādas slēptas vai, gluži pretēji, demonstratīvas kaislības. Mazā ciematiņā visi taču visu par visiem zina. Dzīve kā uz delnas. Bet - lika drusku pagaidīt!

Kurš ko īsti iecerējis, nav iespējams uzminēt - un tā ir režijas/scenārija meistarība. Visas lomas, vissīkākās ieskaitot, uzrakstītas, lai tā arī nekļūtu skaidri motīvi un rīcību sekas. Ko īsti laukos grib «pazudusī avs» Tamāra, kura šķietami grasās kārtot savas mantojuma lietas un pārdot māju? Ko grib viņas bērnības draugs - skolas biedrs? Ko grib un uz ko cer viss šis bars lūzeru, kam taču ir tiesības uz laimīti, nu, kaut mazu maziņu? Un ko īsti lauku idillē grib Londonas popzvaigzne? Lai iegrimtu šajās mazo cilvēku liktenīgajās kaislībās un pavērotu izcilu aktieru ansambļa spēli, kā ierasts britiem, jums nāksies doties uz Splendid Palace jeb kino Rīga!

Neatvairāmā Tamāra Drū/Tamara Drewe
Reālistiska komēdija. 2010. Lielbritānija.
Režisors Stīvens Frīrss.
Lomās Džemma Artertone, Temzina Krega, Dominiks Kūpers u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja