Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Raiņa un Aspazijas mājā notiks signālisma dzejai veltīti lasījumi

Raiņa un Aspazijas mājā dzejas lasījumi Signālisma sesija, kas tika plānoti 14. decembrī, pārcelti uz 2019. gada janvāri, to norises datums tiks precizēts, informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Zalāns.

(Papildināta informācija par lasījumu norises laiku)

Lasījumi tiks veltīti signālismam – 60. gadu beigās tapušajai neo-avangardisma kustībai, ko radīja un attīstīja serbu mākslinieks un dzejnieks Miroļubs Todorovičs, 

Dzejnieks Miroļubs Todorovičs signālismu definē sešdesmito gadu beigās rakstītajā manifestā:

„Signālisma dzeja ietver dažādu eksperimentālu poētiku un metožu kopumu. Šīs poētikas un metodes mēs varam klasificēt divās pamatgrupās. Pirmajā grupā ietilpst tādas, kas eksperimentē valodiskajos un verbālajos rāmjos, neiekļaujot vizuālos un citus elementus. Otrajā grupā ietilpst tās poētikas un metodes, kas ietver kādu lingvistisko elementu, operējot ar zīmēm, vai ietver ne tikai verbālos, bet arī vizuālos un vokālos elementus.”

Uzstāsies dzejnieki Kārlis Vērdiņš, Arvis Viguls, Aivars Madris un Raimonds Ķirķis. Dzejnieki īpaši šim gadījumam radījuši signālisma dzeju.

Kārlis Vērdiņš ir autors četriem dzejas krājumiem: Ledlauži (2001), Biezpiens ar krējumu (2004), Es (2008) un Pieaugušie (2015), kā arī dzejas krājumam bērniem Burtiņu zupa (2007). Sastādījis un rediģējis vairākus dzejas krājumus, pētījumus.

Arvis Viguls dzejā debitē 2009. gadā ar krājumu Istaba, par ko iegūst Dzejas dienu balvu un Latvijas Literatūras gada balvu nominācijā Spilgtākā debija. 2012. gadā iznāk viņa otrā dzejoļu grāmata 5:00, izpelnoties nedalītu kritiķu sajūsmu. 2018. gadā klajā nāk trešais oriģinālkrājums Grāmata, kā arī dzejoļu izlase spāņu valodā Caligrafía de la aguja (Adatas kaligrāfija). 2017. gadā Viguls tiek nosaukts starp 10 interesantākajiem Eiropas jaunajiem autoriem.

Aivars Madris ir diplomēts filologs, raksta kritiku par kino un literatūru, publicējis dzeju Satori, Punctummagazine un citviet, tulkojis Frenku O’Haru, Viljamu Berouzu un citus nozīmīgus autorus.

Raimonds Ķirķis ir dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis. Studē kultūras teoriju Latvijas Kultūras akadēmijā un strādā Raiņa un Aspazijas mājā. Ir viens no 7 dzejniekiem, kura teksti iekļauti Valtera Dakšas izdotajā un Arta Ostupa sastādītajā jauno dzejnieku antoloģijā Kā pārvarēt niezi galvaskausā. Vada literatūras raidījumu Bron-Hīts radio NABA.

Ieejas maksa pasākumā - EUR 2, kolēniem, studentiem, pensionāriem EUR1.50.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja