Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Rodrigo Rikards. In Memoriam (20.09.1941 - 01.04.2014)

Rodrigo Rikards - radoša personība, kam varētu piešķirt Renesanses laikmeta cilvēka goda nosaukumu, ja tāds būtu. Kinooperators, režisors, scenārists - autorkino ceļa gājējs, kura kontā ir pāri par 100 dokumentālo un koncertfilmu, vairākas uzrakstītas grāmatas un viņa gleznu personālizstādes. Vitāls, enerģisks, erudīts daudzās jomās, kodolīgs savās runās un ar sirsnīgu smaidu.  

Uzsācis darbu Latvijas Televīzijas kino grupā 1960.gadā. 1965.gadā aktīvi darbojies studijas Telefilma-Rīga veidošanā un strādājis tajā līdz 1995.gadam, kad studija tika likvidēta. 1967.gadā ar izcilību apsolvējis kino institūta VGIK operatoru fakultāti. Viņa diplomdarbs Pusstunda Latvijā, bija pirmā krāsainā filma studijā Telefilma-Rīga. Bet 1973.gadā ar Rikarda uzņemto koncertfilmu Dzintariņš tika atklāta pirmā Latvijas TV krāsu pārraide ēterā.

Rikarda filmu tematika ir daudzpusīga. Nozīmīgu vietu ieņem ekrāna darbi par Latvijas kultūrai nozīmīgām personībām – dzejniekiem Aspaziju un Andreju Eglīti, rakstnieci Zentu Mauriņu, lībiešu gleznotāju Andreju Šulcu, nacionālo varoni Oskaru Kalpaku, drosmīgo Žani Lipki, vijolnieku Gidonu Krēmeru uz daudziem citiem. Par Jāni Raini uzņemts četru filmu seriāls Rainis (1985-1989) ar aktieri Juri Strengu teicēja un Dzejnieka lomā.

Daudzas Rikarda filmas veltītas Latvijas folklorai, tuvākai un senākai vēsturei, dabai un tās aizsardzībai. Tās ieguvušas atzinību un balvas starptautiskos filmu festivālos un izrādītas daudzu valstu televīzijas kanālos. Vējš no jūras (1979), kas veltīta Baltijas jūras aizsardzībai, Francijas pilsētā Nicā ieguva zelta medaļu, kas bija pirmā medaļa un pagaidām vienīgā Latvijas TV.

1987.gadā tapa filma SirdsDaugava par Latvijas likteņupi un tautas cīņu pret Daugavpils HES celtniecību. Galvenā balva starptautiskajā TV festivālā Cilvēks un jūra,  balvas festivālos Freiburgā (Vācija), Lillē (Francija) un Azerbaidžānā. Koncertfilma Dievs, Tava zeme deg! (1988) ieskandēja Trešo Atmodu un ieguva gada skatītāju balvu.

Trīs filmu sērija Dzintara ceļš (1991-1992) stāsta par vēsturisko Dzintara ceļu no Baltijas jūras krastiem uz seno Romas impēriju imperatora Nero laikā. Arī tai pirmā vieta festivālā Cilvēks un jūra.

1995.gadā nodibināta Vizuālās mākslas studija Scilla, kurā Rikards uzņēmis 25 filmas, būdams to autors un arī producents. Jaunākā – Koklē mazmeitiņa (2013) par savas mazmeitas Dārtas gaitām koklētāju ansamblī un 2013.gada dziesmu svētkos.

Ir uzrakstītas trīs grāmatas par  latviešu filmām un piedzīvojumiem ar kino kameru Latvijā un pasaulē, kā arī Gleznotājs Rūdolfs Pinnis. No Aiviekstes līdz Sēnai (1993) un Dzintara ceļš (2003).

2003.gadā Rodrigo Rikards apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni par nopelniem Latvijas labā.

Autora – režisora – mākslinieka mūžs ir bijis patiesi bagāts. Viņš veidoja savus darbus ar smalkjūtību pret varoņiem, ar iedziļināšanos katrā tēmā, ar savu smalko operatora redzējumu un stingro režisora mērķtiecību. Neatkarīgais, viengabalainais un spēcīgais raksturs licis pārredzēt laukumu un turēt visu savās rokās. Un visiem par brīnumu viņš paspēja arī gleznot...

Mīļais Rodža, lai viegls Tavs aizsaules ceļš! Izsakot līdzjūtību tuviniekiem, draugiem un kolēģiem – Latvijas Kinematogrāfistu savienība.

Atvadīšanās – sestdien, 2014.gada 5.aprīlī plkst.12 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja