Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Šmits: “Seržanta Lapiņa atgriešanās” domāta latviešu valodā runājošajiem

No piektdienas, 26.novembra Latvijas kinoteātros sāk izrādīt režisora Gata Šimta spēlfilmu “Seržanta Lapiņa atgriešanās”. Pasaules pirmizrādi tā jau piedzīvojusi Āzijā būtiskajā Pusanas festivālā Korejā, kur iepriekš rādīts arī G.Šmita un trīs citu jauno režisoru (A. Viduleja, J. Putniņš un J. Kalējs) kopdarbs - četru noveļu filma “Volgelfrei” (2007).

“Atguvies pēc ārvalstu misijas, seržants Krists Lapiņš ievācas klusā Āgenskalna dzīvoklī. Izrādās, civilā dzīve sagādā ne mazāk pārbaudījumu: vannasistabā spiedz blondīne, pie durvīm klauvē okšķeris, greizsirdīgs "biezais" draud norakt un kāds policists atzīstas mīlestībā. Krista jaunajā dzīvē nekas nav tā, kā izskatās,” vēsta filmas anotācija.Režisors Gatis Šmits intervijā kinokritiķei Ditai Rietumai seržantu Lapiņu raksuro kā varoni, kurš nonāk mūsdienu Rīgā, un viņam viss ir jāsāk no jauna. “Sižetiski tā ir militārpersona, kura ilgu laiku bijusi ārpus normālās dzīves. Kaut kas ir beidzies, kaut kas jāsāk no jauna. Kas patiesi ir Keiša varonis, varēs pateikt tikai skatītājs. Pats vēl esmu tai filmā iekšā... Filma veidojās ļoti garā un ilgā montāžas procesā. Tajā ir četras sižeta līnijas, četri galvenie varoņi, seržanta Lapiņa līnija ir galvenā,” atklājis G.Šmits. Kinokritiķe D.Rietuma vēsta, ka "klīst pilsētas leģendas, ka tas, ko mēs redzam uz ekrāna, ir šīs filmas 69. montāžas versija."“Tā ir filma, kas domāta latviešu valodā runājošiem cilvēkiem. Esmu domājis, kāpēc latviešu filmām nav viegli tikt pie skatītāja - cilvēki nav pieraduši latviešu valodu dzirdēt no ekrāna. Ir arī scenāriju problēma, aktieru teatrālisms, taču būtisks iemesls ir tas, ka esam atraduši no latviešu valodas, kas skan uz ekrāna.Efekts ir līdzīgs tam, kad ieraugi sevi uz ekrāna vai izdzirdi savu balsi ierakstā. Pirmā reakcija taču ir - ak, šausmas! Tā ir arī ar latviešu valodu uz ekrāna - pirmā reakcija ir - šausmas! Mēs zinām, ka filmās pamatā runā angliski, varbūt krieviski, latviski runā tik reti, ka mēs sevi neatpazīstam. Tā ir kaut kāda uztveres problēma. Ja latviešu filmas uzņemtu vairāk, intensīvāk, ja filmas runātu par lietām, kas ir atpazīstamas, mainītos arī uztvere,” pārliecināts ir G.Šmits.

Ditas Rietumas interviju ar Gati Šmitu "Pazudis filmā" lasiet piektdien, 26.novembrī laikraksta "Diena" pielikumā "Kultūras diena" vai arī portāla Diena.lv sadaļā Šodien laikrakstā.

Top komentāri

ak vai
a
Fēniksotā frāze par Latvijas kino atzimšanu gaužām nevietā. Tā vien liekas, ka ar filmu saistītie šeit komentāros bārsta paši sev komplimentus. Bet, diemžēl, sajūsmai nav vietas. Ja piederat pie tiem, kuri spurgs par katra JRT aktiera parādīšanos kadrā (Cik smieklīgi G.Zariņa izskatās caurspīdīgā blūzītē!; Vai, kādas Znotiņam ūsiņas! utt.) jeb citiem vārdiem sakot - čurājat biksēs par da jebko, ko dara Keišs un citi no Lāčplēša ielas mājas, tad filma varētu arī patikt. Savādāk, filma nav nekas īpašs. Viss vairāk vai mazāk ir korekti, ierindas izklaides gabals, kurš brīžiem pat atgādināja kvalitatīvu latviešu TV seriālu. Nav ne tuvu Graubas nespējībai un talanta trūkumam, bet nav arī nekā sajūsmas vērta. Ja neskaita tuvu pie filmas beigām patiešām smieklīgu epizodi ar Keišu, Daudziņu un Gāgu. Līdz tam brīdim šķiet, ka iepriekš notikušais varēja arī nebūt. Bet pēc šīs epizodes jau klāt arī filmas beigas. Lielais klupšanas akmens, manuprāt, ir filmas scenārijs, no kura kaut ko vairāk izžmiegt nebija iespējams. Aktieri, tie, kas no Lāčplēša ielas, tiešām ir talantīgi un spēj spēlēt arī filmās, bet tas neglābj filmu. Tie daži neaktieri, kas šur tur epizodēs parādījās, galīgi nepārliecināja. Vēl viena it kā nenozīmīga piezīme - Māra Gaiļa supermājā, kur tika filmēta ballīte, starp kadrā esošajiem statistiem pamanīju Ditu Rietumu. Ne jau tāpat vien viņa tur gadījās - acīmredzot, ir labos sakaros ar filmētājiem. Tātad, varam sagaidīt no viņas jūsmināšanos par šo filmu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja