Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Starptautiskā projektā tapusi filma par Padomju Savienības sabrukumu

27. februārī Maskavā Krievijas prezidenta vēlēšanu priekšvakarā pirmizrādi piedzīvoja amerikāņu žurnālista un režisora Deivida Satera (David Satter) filma Laikmeta agonija (Age of Delirium), kas vēstī par Padomju Savienības sabrukumu. Starptautiski nozīmīgais dokumentālais darbs tapis kā Hadsonas institūta (ASV) un Latvijas filmu studijas Deviņi sadarbības projekts.

Filma jau izrādīta Vašingtonā un citviet ASV. Maskavas pirmizrādi un tai sekojošo diskusiju apmeklēja vairāk nekā 300 juristu, advokātu, cilvēktiesību aktīvistu, politologu, vēsturnieku, Kinematogrāfu ģildes biedru, vēstnieku un diplomātu no dažādām Eiropas valstīm un starptautiskām organizācijām, portālam Kulturasdiena.lv stāsta filmu studijas Deviņi sabiedrisko attiecību koordinatore Signe Valtiņa.Pie filmas Laikmeta agonija kopā ar tās autoru Deividu Sateru strādājusi filmu studijas Deviņi komanda: līdzrežisore Ināra Kolmane, montāžas režisors un filmēšanas organizētājs Jānis Juhņēvičs, operators Aivars Kalniņš, ar arhīva atlasi darbojusies Ilze Vidauska. Filmas veidošanā iesaistījušies arī Krievijas režisori Andrejs Ņekrasovs un Grigorijs Amnuels. Filma montēta un apstrādāta studijā Deviņi Rīgā, Radio Brīvā Eiropa/ Radio Brīvība studijā Prāgā, skaņas montāža pabeigta Vašingtonā.

Filma, kas uzņemta Maskavā, Sanktpēterburgā, Baltijas valstīs, Karagandā un vēl daudzās citās bijušajās PSRS teritorijās, patiesi rāda aculiecinieku pieredzi un likteņus, kas pirms 20 gadiem sapņoja par brīvību un kuriem nācās dārgi maksāt par pietuvošanos tai.

Rekonstruējot Padomju Savienības fiktīvo pasauli caur aculiecinieku stāstiem, Saters parāda, ko nozīmēja dzīvot sabiedrībā, kas balstīta uz melīgām idejām un kā tās noved pie sistēmas pašiznīcināšanās. Filmā var dzirdēt disidentu stāstus, kas vēloties pamest PSRS teritoriju, šķērsojuši Somijas robežu, taču tikuši nodoti atpakaļ PSRS varas iestādēm, piedzīvojuši neskaitāmas spīdzināšanas un pakļauti psihotropo medikamentu iedarbībai psihiatriskajās slimnīcās, par ieslodzīto lēnu bada nāvi karceros, par zādzību apsēstām rūpnīcām un alkoholā slīkstošiem kolhoziem.

Filmas veidotāji uzskata, ka pašreizējā politiskā situācija valstī, kad simtiem tūkstošu cilvēku iziet ielās un protestē pret Putina sistēmu, kā arī tuvojošās Krievijas prezidenta vēlēšanas, ir labs iegansts, lai runātu par 20 gadus neseno pagātni un meklētu saskares punktus toreiz paustajiem ideāliem ar šodienas realitāti.

Filma Laikmeta agonija uzņemta pēc tāda paša nosaukuma literatūras darba motīviem, kas ieguvis plašu atpazīstamību pasaulē, un, pēc ekspertu domām, patiesi ataino un analizē procesus, kas Padomju Savienību noveda līdz sabrukumam. Tā autors Deivids Saters (latviešu valodā viņa darbs Laikmeta agonija izdots 2006. gadā apgādā Atēna), slavens amerikāņu žurnālists, 20. gadsimta 70. un 80. gados dzīvojis un strādājis Padomju Savienībā, rakstījis reportāžas Financial Times un Wall Street, pirmo reizi kopā ar latviešu un krievu kinematogrāfistiem iemēģinājis roku arī režijā, pārnesot savas emocionāli piesātinātās grāmatas lappuses uz kino ekrāniem. Filmu veidojot, Saters atgriežas tajās vietās un runā ar tiem cilvēkiem vai viņu bojāejas aculieciniekiem, ar kuriem viņš slepeni saticies un runājis pirms 30 gadiem.

Laikmeta agonijas fragmenti pieejami Radio Brīvā Eiropa/ Radio Brīvība īpaši PSRS sabrukuma 20. gadadienai veltītā tīmekļvietnē www.ussrfall.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja