Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tekstgrupa Orbīta Dzejas dienās rīkos minifestivālu

Dzejas dienu ietvaros 17. septembrī no plkst. 17 uz AB dambja, peldošajā mākslas centrā Noass mākslinieku apvienība Orbīta aicina uz vienas dienas minifestivālu, informēja tekstgrupas preses koordinatore Zane Volkinšteine.

Vakara gaitā paredzētas četras dzejas-skaņas performances – katrs no Orbītas dzejniekiem, sadarbojoties ar vēl kādu mākslinieku, iestudējis savu performanci. 

Programmā paredzētas četras performances: plkst. 18 uzstāsies Sergejs Timofejevs un Platons Buravickis, plkst. 19 Semjons Haņins un Kaspars Kurdeko, plkst. 20 Vladimirs Svetlovs un Lisokot, bet vakaru noslēgs Artūrs Punte un Artūrs Punte plkst. 21.

Sergeja Timofejeva (teksti/skreči) un un komponista Platona Buravicka (elektronikas improvizācija) kopīgā uzstāšanās būs saspēle starp jau gatavām un uz vietas topošām skaņām un domām. Dzejas teksti skanēs gan dzīvajā izpildījumā, gan ierakstā, balstoties internetā atrodamās dažādu videoblogeru rekomendācijās, kā lasīt dzeju, ”lai nebūtu garlaicīgi”. Timofejevs iejutīsies dzejas dīdžeja lomā, lasījumam laiku pa laikam pielāgojot skaņas skrečus. Savukārt Platons Bruravickis ar modulāro un analogo sintezatoru palīdzību, kā arī, izmantojot komponista paša gatavotus virtuālos mūzikas instrumentus jeb modulāros algoritmus, radīs elektroakustisku audeklu. Brīžiem šis audekls tiks austs no kontinuālām ambient skaņām, brīžiem būs ritmiski aktīvs.

Semjons Haņins uzstāsies kopā ar sitaminstrumentālistu Kasparu Kurdeko, kurš spēlē eksperimentālajā un improvizācijas stilā un ir koncertējis daudzās valstīs – Dienvidkorejā, ASV, Portugālē, Zviedrijā, Nīderlandē u.c. Kurdeko studējis Amsterdamas Mūzikas konservatorijā džeza nodaļā.

Vladimirs Svetlovs Orbītas minifestivālā uzstāsies kopā ar mākslinieci Lisokot. Festivālā Lisokot prezentēs savu dzejmūzikas programmu, kurā ietverti viņas sacerētie fabulu teksti un padomju laiku pēckara patriotiskās dziesmas. Vladimirs Svetlovs šos darbus tulkos videoformātā. Lisokot ir Maskavā dzīvojoša dzejniece un dziedātāja-konceptuāliste, kas veido plaša spektra muzikālās performances. Viņa ir studējusi vizuālo mākslu, bet šobrīd darbojas laikmetīgās mākslas jomā, strādājot tikai ar savu balsi. Liskot ir nozīmīga figūra Krievijas underground mākslā, ar savām performancēm uzstājusies daudzviet pasaulē – Tokijā, Parīzē, Meksikā, Ņujorkā, Itālijā, kā arī laikmetīgās mākslas centros Maskavā un citviet Krievijā.

Artūrs Punte saviem lasījumiem skaņu pavadījumu radīs pats – mākslinieks uzbūvējis skanošu sistēmu, kas, reaģējot uz izrunātajiem vārdiem, rada pavadījuma trokšņus. Veidojot šo performanci, Punte sev uzstādījis uzdevumu atrast tehnisko risinājumu, kas ļautu dzejnieka balsi pašu padarīt par mūzikas instrumentu – par vienīgo skaņas avotu, no kura tālāk attīstās neverbāls pavadījums dzejas lasījumam. Lasījuma laikā dzejnieka balss tiek apstrādāta ar dažādu skaņas efektu palīdzību līdz stāvoklim, kad pavadījuma mūzikā gandrīz nav iespējams atpazīt konkrētus vārdus, un tomēr no tiem radītās abstraktās skaņas ir cieši saistītas ar skanošo tekstu. Tādējādi lasīta dzejoļa forma – ritms, temps, skaļums, pauzes u.c. – pati rada sev pilnībā atbilstošu muzikālo/trokšņu kompozīciju. Ar Artūra Puntes piedāvāto skatuvisko praksi iespējams padarīt dzirdamāku to iekšējo mūziku, kas laikmetīgā dzejā ir mainījusies, bet nav zudusi pavisam.

Orbītas veidotā minifestivāla programma būs skatāma un klausāma arī 23. septembrī Liepājā notiekošajā starptautiskajā mākslas festivālā Akti naktī.

Orbīta ir Latvijas krievu dzejnieku, fotogrāfu, mūziķu un multimediju mākslinieku apvienība, kas Latvijas kultūras dzīvē aktīvi piedalās jau kopš 1999. gada, veidojot performances un mākslas instalācijas, izdodot bilingvālu literatūru, rakstu krājumus, fotogrāmatas un arī pētniecisko literatūru. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja