Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Kim? rezidences balvu iegūst Jānis Dzirnieks

Kim? rezidences balvas 2024 ieguvējs ir mākslinieks Jānis Dzirnieks. Sākot ar septembri, Jānis Dzirnieks pavadīs divus mēnešus prestižajā ISCP (Starptautisko darbnīcu un kuratoru programma) rezidencē, Ņujorkā, ziņo Laikmetīgās mākslas centrs Kim?

Jānis Dzirnieks ir piektais mākslinieks, kas Kim? un ISCP sadarbības rezultātā iegūst iespēju doties rezidencē uz Ņujorku.

ISCP ir visaptveroša, starptautiska vizuālās mākslas rezidenču programma, kurā līdz šim piedalījušies vairāk nekā 1300 mākslinieku un kuratoru no vairāk nekā 55 valstīm. Jānis Dzirnieks būs viens no 35 rezidentiem, kuram būs iespēja iepazīstināt ar savu praksi starptautiski atpazīstamus kuratorus un mākslas profesionāļus studiju vizītēs, veicinot domu apmaiņu, mākslinieka prakses starptautisku atpazīstamību un jaunu kontaktu veidošanu.

Rezidences laikā mākslinieks turpinās attīstīt savu praksi, kas pieskaras tehnoloģiskās efektivitātes un vides degradācijas tēmām, atsaucoties uz mūsdienu nerimstošās optimizācijas centieniem. Pārvēršot rūpniecības pārpalikumus pārdomas rosinošās instalācijās, Dzirnieka darbi reflektā par konstantā progresa ekoloģiskajām un sociālajām sekām, aicinot pārdomāt sabiedrības attiecības ar tehnoloģijām un dabu. Mākslinieks šajā periodā nodosies arī jauniem radošiem eksperimentiem, kas radīsies mijiedarbībā ar jauniegūto metropoles pieredzi.

Kim? rezidences balva dibināta 2015. gadā ar mērķi veicināt Latvijas mākslinieku attīstību, profesionālo izaugsmi un starptautisko atpazīstamību. Tā piedāvā daudzsološam Latvijas māksliniekam piedalīties rezidences programmā vienā no Kim? partnerorganizācijām ārvalstīs. Iepriekšējie rezidences balvas ieguvēji ir Darja Meļņikova, kas devās uz Laikmetīgās mākslas institūta KW rezidenci, Berlīnē (2015); Ieva Epnere, ISCP rezidence, Ņujorka (2016), Ieva Kraule, Gasworks rezidence, Londona (2017); Diāna Tamane, Artport Tel Aviv rezidence (2018); Maija Kurševa, ISCP rezidence, Ņujorka (2019), Krišs Salmanis, ISCP rezidence, Ņujorka (2021); Elza Sīle, ISCP rezidence, Ņujorka (2022); Līga Spunde, ISCP rezidence, Ņujorka (2023).

Jānis Dzirnieks (1992) ir mākslinieks, kura darbība saistīta ar materiālu un procesuāliem pētījumiem, kuru rezultātā tiek veidotas skulptūras, instalācijas un uz sienām balstīti objekti. Viņu interesē tehnoloģiski procesi, novecojusi tehnika, sintētiskā vide un cilvēka psihes ievainojamības izmantošana, kā arī manipulācijas ar attēliem mijiedarbībā ar esošiem algoritmiem.

Personālizstādes: Tiled River, galerija 427, Rīga; Flat Tire, Robert Fruinstraat 56, Roterdama; Gaidot nākamo minūti, Laikmetīgās mākslas centrs Kim?, Rīga; un Sharp Horizon, Nemo, Eckernforde. Dubultizstādes: Snowlake Blockbuster ar Alisi Annu Dzirnieci, Extra City, Antverpene. Grupu izstādēs ietilpst Soap Opera, City Surfer Office, Prāga; Agents of Perception, KAI mākslas centrs, Tallina; Midnight Sunburn, Het Nieuwe Instituut, Roterdamā un citur.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja