Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Abrene Good-Bye

Virsraksts domāts kā atsauce uz ukraiņu mākslinieci Verku Serdučku un viņas Eirovīzijas dziesmiņu, kurā Krievijai par milzīgu aizvainojumu izskanēja vārdi "Russia good-bye", tātad -- uz redzēšanos, Krievija. Latvijas gadījumā, diemžēl un protams citā kontekstā, tie paši vārdiņi ir jāsaka arī par nelaimīgo un bēdīgi slaveno Abrenes apgabalu.

Šodien Dienā ir sašutuma pilns raksts no eiroparlamentārieša Ģirta Kristovska, kurā deputāts sīki, sīki, izanalizē Abrenes juridisko statusu, tajā skaitā arī divus parlamentārus lēmumus konkrēti par Abreni -- vienu, kuru pieņēma haotiskajā 1992. gadā, kā arī otru, kuru līdz neprātam populistiskā 6. Saeima apstiprināja 1996. gadā. Politiķi, kuri laikā kopš tam ir dzinušies pakaļ robežlīgumam ar Krieviju, kurā Abrenes aneksija netiek nosodīta, atcelta vai citādi grozīta, bezmaz ir pārkāpuši pat Krimināllikumu, kurā ir arī pants par valsts teritoriālās vienības graušanu. Katrā gadījumā, tā Ģ. Kristovskis, politiķi ir rīkojušies neizprotami un nepieņemami.

Diemžēl jāsaka, ka pieredzējušais tēvzemietis mazliet sapinas pats savos argumentos. Viņš apgalvo, ka starptautisks spiediens šajā jautājumā esot mīts, un domu, ka Abreni vajag atstāt Krievijai esot pauduši vien atsevišķi politiķi vai diplomāti "sarunā pie vīna glāzes". Galu galā, tā Ģ. Kristovskis, Eiropas Savienība un NATO Latviju uzņēma "bez atteikšanās no Abrenes". Jā, tieši tā. Un uzņēma arī bez Abrenes.

Neviena no lielajām Rietumu valstīm nepieņems oficiālu lēmumu par Abreni tā vienkāršā iemesla dēļ, ka rietumos nevienam ne mirkli nav ienākusi prātā doma, ka 21. gadsimtā Eiropā atkal vajag sākt pārkārtot robežas. Izņēmums ir Kosova, bet tur runa ir par atsevišķas tautas statusu, turklāt bijušās Dienvidslāvijas robežas saira jau pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā.  Ja sadalīsies Beļģija, tas būs iekšējs un arī atsevišķu tautu interesēs pamatots lēmums.  Nav absolūti ne mazāko šaubu, ka Abrene nav jautājums, par kuru Eiropas Savienība, nemaz nerunājot par NATO, pat sapņos vai murgos taisītos stāvēt uz barikādēm. Ne mazāko šaubu.

Turklāt, joprojām ir vēl būtiskāks jautājums. Ceru, ka gudrais un pieredzējušais politiķis Kristovskis pats to saprot. Nav Latvijai vajadzīga simtprocentīgi krievu apdzīvota un līdz galam noplicināta teritorija. Kas tur dzīvos? Esmu vienmēr teicis -- tie, kuri tik ļoti bļauj par Abrenes atgūšanu, tiem jābūt pirmajiem, kuri dodas saulainajās tālēs celt jaunu, jauku Latvijas teritoriju! Pats Kristovskis varētu kļūt par Abrenes rajona vadītāju (gan jāsteidzas, jo rajonus patlaban likvidē). Kundze viņam ir aktrise -- Abrenes Tautas teātris! Protams, būs jāpiecieš absolūti bezhumora un aizspriedumu pārņemtie ekstrēmisti un ultranacionālisti, jo noteikti viņi būs pirmrindnieki Abrenes atjaunošanā, bet tā būs maza cena, kuru maksāt par tautiskuma uzturēšanu.

Un vēl. Referendums Abrenes jautājumā, par kuru aģitē Ģirts Kristovskis, cita starpā būtu arī referendums par Latvijas iestāšanās līgumu ES un NATO, un to, diemžēl, Satversme nepieļauj. Šī ir zaudēta cīņa, būtībā pat neuzsākta cīņa. Vilciens ir aizgājis. Abrene, good-bye.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja