Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Abrene pie Tbilisi

Vienreiz jau Abreni atdevām... Bez tiesas un taisnības, tikai tāpēc, lai varētu saglabāt „labas kaimiņattiecības”... Acīmredzot šo „kaimiņattiecību” vārdā lobējam (vai, pareizāk sakot, daži mūsu politikas spīdekļi lobē) gāzes stacijas celtniecību, lai arī turpmākos gadu desmitus varētu teikt – mēs jau neko, mēs jau tikai labu gribam, tāpēc jādraudzējas... Nezin kādu iemeslu dēļ piekāpjamies itin visā, ko tikai stingrais kaimiņš mums paprasa. Precīzāk – nepaprasa, bet pieprasa. Izdarīt, uzcelt, pārdot, atdot... Un, galu galā, par to mums uzdāvina slavenās „ēzeļa ausis”.

Tagad situācija ar mūsu kaimiņzemi Krieviju atkal kļuvusi tik karsta kā karsts kartupelis. Patīkami pārsteidza mūsu prezidenta paziņojums kopā ar Poliju un pārējām Baltijas valstīm. Bet reāla rīcība no valsts puses tam nav sekojusi. Mūsu valsts augstākā un visaugstākā priekšniecība demonstrē aktīvu pozīciju – lūdzot Krieviju sēsties pie sarunu galda, bet par ārlietām atbildīgie ministri un ierēdņi ar cerībām raugās pār plecu – Briseles virzienā. Sak, mums vajadzētu saņemt Lielās Eiropas mandātu. Sak, mums jābūt vienotiem ar Lielo Eiropu. Bet Lielā Eiropa klusē, tāpēc šāda raudzīšanās pār plecu vairāk līdzinās kārtējai ārpolitiskai gļēvulībai.

Krievija ar saviem tankiem Gruzijā ir nodemonstrējusi savu saprašanu par labām kaimiņattiecībām un savu izpratni par ārpolitikas veidošanu kopumā. Agresija Gruzijā, bumbas Tbilisi apkārtnē un neatkarīgai valstij izteiktie krievu militāristu ultimāti skaidri parāda – pēc būtības jau nekas nav mainījies. Krievija ir bijusi un arī tagad paliek agresīva un kaimiņiem nedraudzīga valsts.

Tāpēc nav saprotama Latvijas varasvīru samiernieciskā un „lūdzošā” politika. Vai tomēr mūsu premjeram un ārlietu resora vadītājam nebūtu skaidri jānorāda – Latvijai kā Eiropas Savienības valstij, kas ilgu laiku paudusi savas draudzīgās jūtas pret Gruziju, nav vienalga, kas notiek Gruzijā un kā tur uzvedas krievu militāristi, tāpēc Latvija ir gatava ne tikai paust vispārēju nosodījumu, bet gan gatava arī rīkoties... Un rīkoties pa īstam. Piemēram, sākumā atsaukt no Maskavas mūsu vēstnieku uz konsultācijām. Vai spert arī citus diplomātiskus soļus.

Bailes no lielā lāča kaitināšanas apvienojumā ar „gāzes partijas” vadoņu ekonomiskajām interesēm un biznesu ar krievu partneriem dod visu augstāk aprakstīto bēdīgo rezultātu. Ne jau velti mūsu austrumu kaimiņi pēdējo pāris gadu laikā ir īpaši uzsvērusī Latvijas „pragmatismu”, norādot citām mūsu it kā draudzīgajām kaimiņvalstīm uz pareizo rīcību. Latvija taču, redz, kā var, ja labi grib. Un mēs piekāpjamies – atkal un visur. Nonākot pat tik tālu, ka esam gatavi bloķēt Eiropas Savienības slavenās „Gazprom regulas” pieņemšanu – it kā taču esam deklarējuši, ka mūsu sabiedrotie meklējami rietumu virzienā. Un nevis uz austrumiem no Zilupes. Un te nu man gribas pajautāt – cik maksā šī mugurkaula un pašlepnuma pārdošana? Acīmredzot solītie graši ir no pietiekami vērtīga cēlmetāla.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja