Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cilvēku, māju, rajonu un pilsētu atmiņa fotomākslinieka JR izstādē Parīzē

Eiropas Fotogrāfijas namā Parīzē līdz 2019. gada 10. februārim būs aplūkojama franču fotomākslinieka JR jeb Žana Renē personālizstāde Momentum – tā ir viņa pirmā nozīmīgā ekspozīcija publiskā institūcijā Francijas galvaspilsētā

Trīsdesmit piecus gadus vecais atraktīvais, enerģiskais JR, kurš nekad nenoņem cepuri un saulesbrilles, ir kļuvis par vienu no populārākajiem mūsdienu māksliniekiem. Viņš sācis karjeru kā grafiti mākslinieks un pašlaik veido monumentālas fotoinstalācijas pilsētvidē visā pasaulē. Tās kļūst par tikpat pievilcīgiem apskates objektiem kā land art klasiķu Kristo un Žannas Klodas darbi. JR popularitāti veicinājusi kopā ar franču kino leģendu Anjēzi Vardu kopīgi uzņemtā dokumentālā filma Sejas, ciemi/Visages, villages (2017), kura ieguvusi daudz nozīmīgu balvu un nominēta Oskaram.

Izstāde Parīzē sniedz visaptverošu ieskatu JR daiļradē, kaut gan viņa darbi daudz lielāku iespaidu atstāj nevis muzeja kontekstā, bet brīvdabā. JR firmas zīme ir fotoattēlu un kolāžu pārnešana uz citām virsmām – ēku sienām, jumtiem, pieminekļiem un objektiem pilsētvidē. Eiropas Fotogrāfijas namā var iepazīties ar mākslinieka nozīmīgākajām darbu sērijām: Sievietes ir varones (veltījums konfliktu un karu upuriem), Pilsētas grumbas (vecu cilvēku portreti lielā palielinājumā uz pamestu un nojaukšanai nolemtu ēku sienām) u. c. Viena no tēmām, kuru pēta JR, ir kolektīvā un personiskā atmiņa. Tā ir ne tikai cilvēku, bet arī kādas ēkas, rajona un pilsētas atmiņa.

JR darba metode, koncepcijas un tehnoloģijas ir labi atspoguļotas filmā Sejas, ciemi. Izstādē Parīzē par filmu atgādina lielformāta fotogrāfija, kurā ir redzams JR un Anjēzes Vardas 2016. gadā Sentmargeritas pludmalē radītais darbs – uz armijas bunkura sienas pārceltais 1954. gadā Anjēzes Vardas uzņemtais fotogrāfa Gija Burdēna portrets. Jau nākamajā rītā pēc darba pabeigšanas attēls bija pazudis – to bija noskalojuši viļņi. Šī ir viena no emocionālākajām filmas Sejas, ciemi epizodēm.

Izstādē eksponētas pašas pirmās JR fotogrāfijas, kuras vēsta par viņa karjeras agrīno posmu. Viss sākās 2000. gadā Parīzes metro stacijā Charles-de-Gaulle-Etoile – tur 17 gadu vecais JR atrada fotoaparātu Samsung ar īpaši jaudīgu zibspuldzi. Ar šo kameru naktīs viņš fotografēja ielu māksliniekus – uz jumtiem, tuneļos, metro stacijās, pārbrauktuvēs. Trīs gadus viņš veidoja šādas reportāžas un demonstrēja fotogrāfijas, pielīmējot tās pie ēku sienām (darbu cikls Expo 2 Rue). Fotoaparāts Samsung ir viens no izstādes eksponātiem.

Pēdējos gados JR rada episkas fotofreskas, kuras iedvesmojusi meksikāņu mākslinieka Djego Riveras daiļrade. JR fotografē un filmē simtiem cilvēku, pēc tam apvieno portretus vienā darbā, radot reālistiskas kompozīcijas, kuras pievēršas aktuālākajām sociālajām un politiskajām tēmām. Izstādē Parīzē pirmo reizi Eiropā ir skatāms mākslinieka lielākais 2018. gada darbs – interaktīva videokolāža Ieroču hronikas. Amerikas stāsts/The Gun Chronicles: A Story of America, kas atgādina milzīgu sienu gleznojumu.

Šā darba fotoversija 5. novembrī tika publicēta uz žurnāla Time vāka. Darba tēma – ieroču tirdzniecība un masu apšaudes gadījumi. ASV ir 325 miljoni iedzīvotāju un vairāk nekā 265 miljoni ieroču. Katru gadu iet bojā 35 000 cilvēku. JR kolāža veidota no 245 cilvēku portretiem, kas uzņemti Dalasā, Sentluisā un Vašingtonā, – tie ir mednieki, ieroču kolekcionāri, likumdevēji, aktīvisti, policisti, mediķi, kuri glābj apšaudes upurus, skolotāji, vecāki un bērni. Videokolāža bija skatāma 13 pilsētās ASV un raisīja diskusijas sabiedrībā. Parīzes izstādes apmeklētāji, izmantojot viedtālruņa lietotni, var izvēlēties kādu no kolāžā redzamajām sejām un noklausīties šā cilvēka stāstu.

Izstādes Momentum laikā JR darbus var aplūkot ne tikai Eiropas Fotogrāfijas namā, bet arī vienpadsmit Parīzes metro stacijās.

Informācija: www.mep-fr.org, www.jr-art.net

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja