Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Daugavas abos krastos mērījumi. Laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit turpina izdzīvot un piedāvā plašu programmu

"Laikmetīgās mākslas festivālam Survival Kit ir izdevies izdzīvot jau 15 gadus, kļūstot par vienu no pamanāmākajiem laikmetīgās mākslas notikumiem Baltijas reģionā. Šo gadu laikā tas ir kartējis Rīgas tukšās ēkas un iezīmējis pilsētas attīstības trajektoriju," izceļ Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore, organizatoru pārstāve Solvita Krese

Šogad festivāls norisināsies no 6. septembra līdz 6. oktobrim trīs adresēs Daugavas abos krastos.

Piecpadsmitā festivāla centrālais notikums būs somu kuratora, šī gada Survival Kit mākslinieciskā vadītāja Jusi Koitelas veidotā izstāde ar nosaukumu Mērījumi, kas pētīs zināšanu rašanās dabu un to, kā daudzveidīgās zināšanas veido atšķirīgu realitāti pilsētas iedzīvotāju kopienās. Šī ekspozīcija būs aplūkojama trīs dažādu tipu ēkās katrai ar savu īpašu vēsturi Amatu ielā 4, Eduarda Smiļģa ielā 34a un Strazdu ielā 4.

"Zināšanas par pilsētu veidojas ne tikai no personiskas izjūtas, bet arī no kopienu vienojošas pieredzes un vērtībām. Mēģinot izsekot dažādām kopsakarībām, tagadnes, pagātnes un nākotnes notikumu attīstības ceļiem, Mērījumu apmeklētāji tiks ievilkti alternatīvu vēsturu, patiesību un situatīvu zināšanu tīklojumā," par savu izstādes ideju stāsta somu kurators. Tajā būs pārstāvēti vairāk nekā trīsdesmit Latvijas un ārvalstu mākslinieku.

 

Četras epizodes

Survival Kit bagātinās plaša publiskā programma, ko īsteno laikmetīgā teātra un citu mākslas notikumu kuratore Gundega Laiviņa. "Šī programma veidota ar mērķi atgādināt par iedzīvotāju tiesībām uz piekļuvi pilsētas resursiem, tiesībām mainīt pilsētu un mainīties pašiem. Tā aicina ieraudzīt pilsētu nevis kā nofiksētu un pabeigtu vidi, kurā pārvietoties, bet drīzāk porainu un allaž mainīgu telpu, kur kaut kas kļūst iespējams," bilst kuratore.

Viņas iecerētā publiskā programma sastāvēs no četrām epizodēm. Pirmā no tām Mākslinieks (11. septembrī) svinēs mākslinieka zināšanas, kas nereti veidojas ciešās attiecībās ar pilsētu, tās vietām un kopienām. Izstādes mākslinieki Linda Boļšakova, Luīze Rukšāne, Līga Spunde un Konstantīns Žukovs pastaigās pa Vecrīgu atklās, kā pilsēta ietekmē jaunrades procesu un kur paliek unikālās zināšanas, kas rodas mākslinieciskās izpētes laikā.

Otrā epizode Vieta (21. septembrī) būs veltīta vietas atmiņai, zināšanām un praksēm, kas to padara unikālu. Tās fokusā – holandiešu pētnieka, kuratora un aktīvista Renē Bora lekcija, kas aplūkos idejas no viņa grāmatas Gludā pilsēta (2023). Tajā autors aicina būt kritiskiem pret globālo pilsētas centru attīstības tendenci, kas pamazām izdzēš vietas atmiņu, neatgriezeniski mainot tās garu. Tāpat pētnieks vadīs meistarklasi studentiem.

 

Kafijas dzeršana

Šīs publiskās programmas trešā epizode Daba (29. septembrī) atklās pilsētas un dabas nesaraujamās, sarežģītās attiecības kolektīva rituāla formā – divās flāmu mākslinieces Mirjamas van Imshūtas vadītās sisināšanas sesijās. Noslēdzošā epizode Nākotne (5. oktobrī) būs veltīta nākotnes pilsētai. Tās satura veidošanā un īstenošanā ir tikuši iesaistīti septiņi Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Brīvprātīgo programmas jaunieši, jaunie kuratori.

"Sadarbībā ar mākslinieci Gundegu Eveloni kā mentori jaunie kuratori piedāvās četras mākslinieciskas intervences, reflektējot par zināšanu veidiem, kas veidos nākotnes pilsētu. Teorētisko ietvaru jauniešu programmai atvērtā lekcijā radīs kritiskā posthumānisma un nākotnes urbānisma pētniece Debra Benita Šova no Lielbritānijas," laikrakstu Diena informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra komunikācijas vadītāja Dana Zālīte. Šīs četras epizodes papildinās Baltijas valstu, Centrālāzijas un Kaukāza valstu mākslinieku sadarbības projekta Inter*de*pendent diskusija (27. septembrī), kas realizēta sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā. Savukārt saruna ar māksliniecēm Līgu Spundi, Moniju Ben Hamudu un izstādes Mērījumi kuratoru Jusi Koitelu (6. septembrī) veidos tiltu starp Latvijas un Itālijas māksliniekiem. Šī diskusija noritēs projektā Coffee With Italy.

 

Divkāršs naktsmērs

Turpinot domāt par laikmetīgās mākslas pieejamību un iekļaujošas vides veidošanu, Survival Kit ir sagatavojis izglītības programmu dažādām sabiedrības grupām. Tā ietvers radošās darbnīcas, kas būs pielāgotas cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem mākslinieces Ievas Stalšenes vadībā, un ekskursiju izstādē ar zīmju valodas tulkojumu (1. oktobrī), kuras laikā būs izdevība uzdot sev interesējošus jautājumus par laikmetīgo mākslu.

Ģimenes ar bērniem būs gaidītas uz radošajām darbnīcām kopā ar mākslinieci Luīzi Rukšāni (7. septembrī) un Līgu Spundi (15. septembrī), savukārt pieaugušie un seniori – uz Lības Bērziņas vadītajām mākslas terapijas darbnīcām trīs nodarbību ciklā (24., 26. septembrī un 1. oktobrī). Tāpat visu festivāla laiku ikviens interesents tiek aicināts izmantot iespēju pieteikties mākslas mediatoru vadītām ekskursijām izstādē Mērījumi.

Survival Kit iesaistīties arī mūsdienu kultūras forumā Baltā nakts (7. septembrī). Tas piedāvās atsevišķu notikumu programmu Naktsmērs divās šī gada festivāla adresēs. Apmeklētāji varēs piedzīvot starptautisku mākslinieku performances, radošās darbnīcas bērniem un dejas. Ar īpaši Survival Kit veidotu performanci greznajā eklektiskās gotikas stila namā Vecrīgā (Amatu ielā 4) uzstāsies aktieris un režisors Gerds Lapoška.

Informācija: lcca.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras kods

Jo tīrāka ir pilsēta, jo mazāk drazu, smaku, saņurcītu papīru un nepareizi ģērbtu cilvēku, jo lielāka ir varbūtība, ka kultūras dzīve šai vietai met līkumu

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja